Групата на Марио Николов се разследва за източването на над 40 млн. лева ДДС, научи "Монитор" от свои източници в Съдебната палата. В центъра на далаверата е една от разследваните за източване на европари фирми - месокомбинатът "Родопа".
В началото на 90-те години, още докато дружеството е било държавно, са били поръчани от САЩ 5 поточни линии за преработка на месо. Цената на съоръженията е била приблизително $100 000. Когато оборудването пристига у нас, поточните линии не се пускат в обращение, а се оставят на склад, без дори да се разопаковат.

Няколко години по-късно дружеството става частно и новите собственици набързо преоценяват поточните линии. Новата им стойност обаче вече е 40 млн. лева. На тази цена те са продадени на друга фирма. По време на разследване на сделките обаче става ясно, че дружеството, което купува машините, е фиктивно и то е създадено с цел да се източи ДДС от покупката на поточните линии.

Източници на "Монитор" обясниха, че по тази схема машините са се прехвърляли между няколко фиктивни фирми в продължение на години. От всяка сделка купувачът "заработвал" по 8 млн. лева ДДС, което държавата му възстановявала. Тези пари се делели между всички участници в схемата.

През цялото време всяка фирма начислявала амортизация на съоръженията, без машините реално да се ползват. Поточните линии стояли неразопаковани в склад на "Родопа".

През 2005 г. машините били бракувани и пак фиктивно продадени за старо желязо в чужбина. Година по-късно била пусната поръчка до германска фирма, която да достави поточни линии за месопреработка.

Разследващите били потресени, когато установили, че германците "доставили" на "Родопа" същите машини, които дружеството купило преди години от САЩ. Документите на поточните линии били фалшифицирани. В тях било записано, че съоръженията са чисто нови, произведени в Германия. За покупката им пък дружеството получило 7,5 млн. евро субсидия от САПАРД. Именно тази машинация била засечена от ОЛАФ и започнало разплитането на схемата.

По-късно днес се получи опровержение на публикуваната във в. "Монитор" информация от името на Марио Николов. "Г-н Марио Николов внася в съда искове за клевета срещу автора на публикацията и срещу "Нова българска медийна група”, издател на вестник „Монитор”. Наказателните дела са от частен характер и ще се водят за клевета, нанесена публично.

Г-н Марио Николов смята, че с тази и други свои подобни публикации изданията на „Нова медийна група” грубо погазват конституционните му права и представляват недопустимо посегателство върху честта, достойнството и доброто му име и нанасят вреди на бизнеса му.

Г-н Марио Николов официално заявява, че в публикацията на в. „Монитор” няма нито една вярна дума. Не е случаен фактът, че тази публикация излиза преднамерено само броени дни преди датата на новото заседание на съда, с което се цели нова манипулация на общественото мнение", се казва в съобщението. /БЛИЦ