Губернаторката на Ловеч Сурай Велиева е подхванала инициатива да премести дирекцията на Национален парк "Централен Балкан" в Ловеч, предаде кореспондентът на БЛИЦ в града. В момента парковата управа се намира в Габрово, съобщи днес отговорен източник.
Според  ловешката областна управителка рокадата била задължителна, тъй като до 1998 г. седалището на администрацията на парка било в Троян, а тогавашният министър на околната среда Евдокия Манева го преместила в Габрово под натиска на Цоньо Ботев, бивш депутат от СДС.
Пак според Велиева, управата на парка трябвало да е в Ловеч и поради факта, че в Ловешко се намирали 28 827,5 ха от общата площ на "Централен Балкан" - 71 669,5 ха, т.е., територията на парка в Ловешка област бил 9 пъти по-голяма от тази в Габровско. Друга причина за разместването била, че днес землището на Централния Балкан се поддържало лошо, което довело до наводненията в Рибарица.

Ловешката губернаторка Велиева можела да предложи и подходяща сграда за парковата дирекция, която се намирала в центъра на Ловеч.
Според нея в каузата й трябвало да бъде подкрепена широко и от ловешките депутати, въпреки възможността те да се изпокарат с колегите си от Габрово.
В същото време екозащитници настояват, че Националният парк "Централен Балкан" бил застрашен с преместването на дирекцията му в Ловеч, тъй като така се разчиствал пътят за ново мащабно строителство на писти и вилно селище в старопланински зони, защитени от Натура 2000. Целта била да бъде освободен сегашният състав на дирекцията, който не допускал строителството. Срещу преместването на администрацията имало и подписка на кметовете на общини, граничещи със защитената територия, която вече е връчена на министъра на околната среда и водите от четиримата габровски депутати - Татяна Дончева и Николай Григоров от БСП и Станимир Илчев и Съби Давидов от НДСВ.  /БЛИЦ