Производството на АЕЦ „Козлодуй” за 2008 година е с 15 процента повече от предишната. За изтеклата година сме с оперативна печалба 108 милиона лева, което е много повече, отколкото през 2007 г. Това каза пред Дарик радио изпълнителният директор на атомната централа Иван Генов.
„Нямаме намерение да искаме увеличение на производствената цена на електроенергията през тази година. По всяка вероятност цената ще бъде свалена. За съжаление обаче, всички останали по веригата искат увеличение на цената на тока”, каза Генов.

Според него при сегашния начин на управление на Европейския съюз шансовете да се отворят 3-ти и 4-ти блок да заработят са почти никакви. За евентуалното им повторно отваряне няма да е нужен нито допълнителен персонал, нито допълнителни средства, уточни той. „При условие, че се отворят двата блока, АЕЦ „Козлодуй” може да спечели допълнително до края на 2009 година 100 милиона лева. Ако имаме разрешението на Агенцията по ядрено регулиране, 4-ти блок може да бъде пуснат в срок от три седмици”, обясни Иван Генов.

Затварянето на 3-ти и 4-ти блок струва на централата 350 милиона лева пропуснати печалби на година, каза още изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй”. /БЛИЦ