Попълнете търсена ключова дума или фраза

Губим единствения си изследователски кораб?

https://blitz.bg/obshtestvo/gubim-edinstveniya-si-izsledovatelski-korab_news406056.html Blitz.bg

За поредния ремонт на „Академик" са необходими 1 млн лв, но те не са заложени в бюджета на БАН

София, България 17 Апр. 2016, 19:25 2229 прочита 0 коментара
България може да остане без единствения си научно-изследователски кораб „Академик", ако до края на април не бъдат осигурени един милион лева за ремонта му. Със спирането на „Академик" от движение страната ни няма да може да изпълнява ангажиментите си като член на Европейския съюз, свързани с мониторинга на водите на Черно море, съобщава БНТ.
Изследователските екипи на Института по океанология към БАН не могат да изпълняват своите задачи, ако останат без кораб &bdquo;Академик&quot;. Всички данни, които те трябва да предоставят на пет от министерствата ни, са свързани с експедиции на море.<br /> <br /> &quot;В момента работим по договор с Министерството на околната среда и водите за мониторинг на черноморските води. Това е задължение по Закона за водите и задължение на България към Европейския съюз&quot;, обясни проф. дн инж. Веселин Пейчев, и.д. директор на Института по океанология - Варна.<br /> <br /> В края на този месец изтича срокът, в който трябва да се подготвят документите на &bdquo;Академик&quot; за поредния ремонт. За него са необходими 1 милион лева, но те не са заложени в бюджета на Българската академия на науките.<br /> <br /> &quot;До края на април, ако не се намерят средства за така наречения класов ремонт, корабът просто остава без документи и излиза от експлоатация&quot;, каза Мариян Чолаков, капитан на НИК &bdquo;Академик&quot;.<br /> <br /> Данните от изследователската работа на Института по океанология във Варна ползват пет министерства - на образованието, на околната среда и водите, на транспорта, на отбраната и Министерството на регионалното развитие.<br /> <br /> &quot;И освен това ние сме членове и на морския аварийно-спасителен отряд - не дай боже да станат някакви катаклизми - било то крупни аварии или пък бежанска вълна, той може да бъде преустроен и като болница плаваща&quot;, коментира инж. Тодор Ангелов, старши суперинтендант в Института по океанология - Варна.<br /> <br /> Ако кораб &bdquo;Академик&quot; излезе от строя, България няма да може да изпълни ангажиментите си по редица международни проекти.<br /> <br /> &quot;Всички наши партньори предполагат, че България има годен за експлоатация кораб&quot;, каза проф. дн инж. Веселин Пейчев.<br /> <br /> Всеки месец &bdquo;Академик&quot; излиза на море, за да се вземат проби за изследване на морската вода. Преди няколко дни приключи експедицията за април. Неизвестните пред експедицията за май са равни на един милион лева за ремонт на единствения научно-изследователски кораб на морската ни държава.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам