Комисията "Кушлев" се прицели в шестте милиона евро на Вальо - Топлото, които бившият шеф на "Топлофикация" старателно укри в австрийска банка, съобщава "Телеграф".
Заради тези пари Софийският районен съд осъди на пет години затвор Валентин Димитров, защото като управител на фирмата "Промаркет" той "забравил" да декларира транзакциите с милиони в чужбина. Заради вратичка в закона обаче магистратите отказаха да конфискуват парите, защото те принадлежат на юридическо лице, а не на персоната Валентин Димитров. Единственият начин парите да бъдат прибрани, е комисията за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин , да заведе иск. Адвокатите на Вальо - Топлото обжалваха петгодишната му присъда зад решетките пред Софийския градски съд. Само чакаме съдът също да признае Димитров за виновен и ще започнем процедура за конфискуване на милионите, заявиха пред "Телеграф" хората на Стоян Кушлев.
Междувременно стана ясно, че след шест дни започва първото от три поредни дела срещу Топлото за източване на "Топлофикация" чрез измамни схеми. От фирми, близки до Димитров, са купували машини, които са фактурирали като отделни части. По-късно те били сглобявани, но покупката излизала много по-скъпа. Според прокуратурата по този начин бившият шеф на "Топлофикация" е ощетил дружеството с около 6 милиона лева.

На 13 октомври пък съдът ще даде ход на най-атрактивното дело, свързно с източването на общинското дружество - чрез "представител на разходи". По тази схема са били дръпнати повече от половин милиона лева, които са отишли за френски сирена, маркови дрехи и джакузита. Разчетите на прокурорите сочат, че за подобни благини Димитров е харчел по 500 лева на ден във времето между 2003 г. и 2006 г.
В същото дело е включено и обвинение , че са изразходвани 2 милиона лева за събиране на дълговете на дружеството чрез три външни фирми. Държавното обвинение недоумява защо Димитров е прибягнал до чужда помощ, след като "Топлофикация" има цял отдел, който се занимава с това. Отделно дружеството има право и директно да прати съдия-изпълнител на нередовните платци, и то само на базата на неплатените сметки.
Атракция ще бъдат и счетоводните експертизи по разходите на рекламни материали . Досега разследващите са установили, че тефтерите и химикалките, които дружеството е раздавало по празниците, са били с до 20 - 30 пъти по-скъпи от тези на пазара. В рекламните материали влиза и диск с френски шансони, продуциран от "Топлофикация". От обложката му се усмихва Валентин Димитров. В хода на разследването се оказало, че общинската фирма е плащала солиден наем за луксозен автомобил "Лексус", макар да разполага с 10 коли.
Третото дело, по което Топлото ще се яви като обвиняем, е за пране на пари. Според сметките на прокуратурата той е събрал близо 12 милиона лева, 4 милиона от които кеш. Заедно с него по това дело обвиняема ще бъде и 84-годишната баба Цеца. Тя ще отговаря пред Темида, че не е декларирала почти половин милион лева. Другите двама са шефът на фирмата "Фронтиер" Красимир Георгиев и адвокатът Гроздан Добрев. /БЛИЦ