Директорът на дирекция "Сигурност" в Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев е подал оставка, съобщи Дарик, като се позова на неофициални източници. Говорителят на ДАНС Зоя Димитрова нито потвърдила, нито отрекла информацията.
Шефът на Владимир Писанчев беше отстранен от длъжност от председателя на агенцията Петко Сертов в началото на скандала с подслушване на народни представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. От данни, изнесени пред парламентарната комисия през седмицата стана известно, че на него е било разпоредено да извърши спешна проверка с разпечатки на установки на телефони на журналиста Огнян Стефанов във връзка със сайта "Опасните".
Отстраняването на Писанчев от длъжност бе обявено като временно, докато трае проверката за евентуално нерегламентирано подслушване на депутати и журналисти. Ако оставката му се потвърди, той ще е четвъртият служител на ръководен пост, който излиза от държавната агенция в резултат на скандала.
По-рано днес стана известно, че двама приближени на отстранения вчера заместник-директор на ДАНС Иван Драшков - Цветелин Йовчев и Веселин Марков, ръководещи звената "Контраразузнаване" и "Финансова сигурност", са депозирали оставките си. Говорителят на агенцията Зоя Димитрова съобщи, че се очакват още две уволнения, но не назова имена. Тя обясни, че основният мотив за отстраняването на Драшков е подписката, изпратена до председателя на парламента Георги Пирински, в която 323 агенти на родното ФБР се обявяват срещу внушенията на депутатката Татяна Дончева, че служители на ДАНС, които са работили в НСС, саботират дейността на агенцията и изпълняват политически поръчки. /БЛИЦ