Прокуратурата започва проверки на млекопреработвателните предприятия в Южна България, обяви окръжния прокурор на Пловдив Андрей Атанасов, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Проверките ще бъдат съвместно с Регионалните ветеринарно-медицински служби и са с цел да се установи дали се спазват европейските регламенти за етикетиране на стоки, регистрирани според изискванията за процентно съдържание на сурово мляко. Освен това ще се търси съответствие между количеството изкупено сурово мляко и готовата продукция, както и внесените през митническите пунктове количества изкуствени суровини (сухо мляко и растителни мазнини). Според приетите и в България норми за етикетиране на хранителни продукти на етикетите трябва да има изчерпателна информация за съдържанието. Преди дни министърът на земеделието Валери Цветанов обвини мандрите, че масово използват сухо и кондензирано мляко при производството на мляко, сирене и кашкавал, без да отразяват тези съставки върху етикетите.
Проверките започват с големите мандри, които преработват дневно по 10 тона мляко. Очаква се акцията да приключи до края на март. Паралелно с това ще се разследва дали ветеринарите са упражнявали контрол при производството на млечни продукти и, ако се докаже противното, служителите на РВМС ще бъдат подведени под отговорност за бездействие. Производството на нестандартни стоки е наказуемо и се квалифицира като стопанско престъпление. Наказанието е до 3 години затвор, а при поставяне в риск на здравето на потребителя – до 5 години.
Преди ден от НВМС съобщиха, че инспекторите от ДВСК са започнали проверки дали при всички 247 млекопреработвателни предприятия в страната има съответствие между записаното съдържание на суровини в технологичната документация и върху етикетите на млечните продукти. В официалния сайт на службата бе публикуван списък от 40 мандри, които са съобщили, че влагат растителни мазнини в млечните си продукти. Списъкът съдържа пет известни преработвателя от Пловдивска област. Това са „Шипка 99“ АД - Първомай, „Ем Джей Дериз“ ЕООД - Карлово, ЕТ „Бор Чвор“ - с. Дълбок извор, „Филипополис РК“ ООД - Пловдив, Млечни продукти“ ООД - с. Маноле. Глобите за несъответствие между технологията и записаното на етикетите е до 1000 лева при първо нарушение, а при второ може да се стигне и до затваряне на предприятието. /Димана Тодорова, БЛИЦ