Глад за кадри в Пловдив. Безработицата в района е сред най-ниските в страната, а бизнесът се опитва да отглежда служителите си. още от гимназията. Вече дори се канят работници и от Северозападна България. Това съобщава bTV.

Производствата в района са повече от 120. Само тази година се очаква да бъдат разкрити между 3000 и 5000 нови работни места. „Тук дойдоха много инвеститори и пазарът става все по-конкурентен и е все по-трудно да се намерят хора”, посочва Уве Чирнер, който е мениджър на производствени бази в Раковски.

Инвеститорите вече не разчитат само на вътрешни обучения, а гледат към училищата и университетите.

Мирела е в 12-ти клас и пета година учи в една от паралелките "осиновени" от голяма фирма. По думите й тя е избрала тази специалност, защото е различна и когато завърши иска да работи с тази фирма.

Компанията спонсорира четири от шестте специалности в една от професионалните гимназии в Асеновград. „Отглеждаме сами персонала, всички знаем за проблема с кадрите”, коментира Росица Темизова, ръководител отдел " Развитие на човешките ресурси".
 

Общината в Пловдив също се включва в "отглеждането" на кадри. Плащат обучението и общежитията на 28 студенти по "Софтуерно инженерство". Половината са изявени ученици от олимпиади по математика и украинци от български произход. Сред тях е и Данило. „В момента в цял свят ай ти специалистите имат най- големи заплати и възможности и мисля, че в Пловдив има компании, който търсят специалисти”, коментира той.  

Търсят се както висококвалифицирани, така и нискоквалифицирани служители.