Австрийската инициатива за създаване на пакет помощи за икономиките в Източна Европа предизвиква по-скоро сдържани реакции. На какво се дължи това? Подробностите от кореспондентка на Дойче веле във Виена Юлия Дамянова.
Източна Европа е посрещнала положително австрийската инициатива за пакет помощи за региона срещу глобалната финансова и икономическа криза. Това заяви австрийският вицеканцлер и министър на финансите Йозеф Прьол.
Миналата седмица той пътува до България, Румъния, Украйна и Хърватия, за да популяризира там австрийската идея за специална финансова помощ за тези страни срещу кризата. След завръщането си в Австрия вицеканцлерът сподели впечатлението си от визитата пред журналисти.
“Посещението ми в тези страни беше посрещнато много положително. Имахме много интензивни разговори с министрите на финансите, с ръководителите на местните правителства и също с шефовете на съответните национални банки.”
В действителност посещението на Прьол предизвика по-скоро сдържани реакции. Българският министър на финансите Пламен Орешарски например бе цитиран от австрийската информационна агенция АПА да казва, че България не се нуждае от помощ и дори е готова сама да подаде ръка на други страни. Ето какво обяснение за сдържаните реакции в Източна Европа намери шефът на Австрийската търговска камара Кристоф Лайтл:
"Никой няма да признае, че има проблем"
“Сигурно ще си кажете защо ехото беше по-скоро сдържано? Това е логично. Коя държава ще признае, че приветства или дори има нужда от тази инициатива, след като има проблеми от най-различно естество.”
Около четири седмици след обявяването на австрийската инициатива за помощ на източноевропейските икономики очертанията на предложението са все още доста мъгливи. В основата стои идеята чрез международни финансови институции като Международния валутен фонд да се генерира определена сума, с която да се подпомагат изпаднали в нужда източноевропейски страни. Според някои информации става дума за пакет от 100 милиарда евро, но вицеканцлерът Прьол обясни, че все още е рано да се говори за конкретни цифри.
Липса на широка подкрепа
Австрийската идея за пакет помощи за Източна Европа беше посрещната резервирано и от Брюксел. Германия също не се показа въодушевена от инициативата. Според редица наблюдатели предложението е просто опит да се осигурят финансови гаранции за австрийските фирми в региона. Все още остава открит въпросът има ли бъдеще австрийската инициатива за подпомагане на източноевропейските икономики.
Австрия отрича, че се ръководи от чисто лични интереси. Страната ще продължи да работи върху инициативата си, заяви вицеканцлерът Йозеф Прьол: “Няма да отслабим усилията си да придвижим напред това партньорство за стабилност, за да сме подготвени в случай на нужда от помощ.” /БЛИЦ