Двама известни български лекари влязоха в задочен спор в ефир за това дали правителството взима адекватни мерки относно върлуващия в страната коронавирус.
Искам да подчертая, че мерките, които се взимат в момента, не съответстват на епидемилогичната обстановка у нас.

В България има малко над 400 заразени души. В София има 8-9 хиляди легла и малко над 20 души които лежат. Всички тези данни не отговарят на мерките, които се предприемат.

Това заяви в предаването "Плюс минус" по Нова телевизия д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Ако щабът има други данни, да ни ги каже. Данните в момента дори не отговарят на епидемия. За да има епидемия, трябва да има 200 заразени на 10 000 души. Ние в момента имаме 400 заразени на 7 млн. Не знам дали ситуацията щеше да бъде друга, ако не бяха взети тези мерки.

Но днес видяхме, че Министерски съвет иска удължаване на извънредното положение, защото все още няма оценка на ставащото. Аз не казвам, че мерките трябва да паднат, защото нямаме достатъчно данни.

Ние не знаем заразените 400 ли са, 4 000 или 40 000. Това са много тежки мерки с много тежки последици за милиони души. Ние не знам дали ще стане по-лошо или лошото е отминало, защото пак ще повторя, че нямаме достатъчно данни. Ние получаваме данни от две лаборатории.

Вече един месец нямаме реална оценка на ставащото и епидемиологични данни. В цял свят прилагането на мерките се базира на епидемиологичната обстановка. Когато има повече заразени, мерките стават по строги и обратното", каза още д-р Кацаров. 

Коренно противоположно мнение по темата изрази д-р Георги Максимов.

"Държавата взима абсолютно точни, навременни и правилни мерки. Точно този мерки ограничават разпространението на вируса. Рисковете от една такава вирусна инфекция са големи и само специалист вирусолог може да разбере това.

Носеното на предпазни маски е една от най-важните мерки, за да премине тази инфекция. Хората трябва да разберат, че този вирус не се предава по въздуха. Той се предава чрез слюнките, пръските от кихане и кашляне.

При говорене това може да стане на 30-40 см. При кихане и кашляне пръските могат да достигнат 1,5-2 метра. Маските предпазват заразен човек да не предава вируса. Маски обаче трябва да носят всички. Спазването на дистанция от метър и половина до два е много добра мярка.

Също така не говорете. Така ще спасим икономиката. Спазвайте разпорежданията на щаба и спазвайте социална дистанция. Виждате извънредното положение ще се удължи до 13 май, а може и след това.

Може заведения, дискотеки, хотели по морето въобще да не работят лятото. Затова трябва да спазваме всички мерки и препоръки на щаба. Най-важната мярка е човешкото и гражданското самосъзнание", категоричен бе д-р Максимов.