Двамата служители на Държавната агенция за национална сигурност и сектор за борба с организираната престъпност в Пловдив, които се разследват изнасяне на квалифицирана информация към хора от кръга на Маргините, са имали връзка с бившия началник на „Криминална полиция” във II-ро Районно полицейско управление в столицата главен инспектор Любомир Иванов и с бившия заместник-директор на бившата ГДБОП Иван Иванов, съдени също за изтичане на информация по разработки на полицията към престъпни групировки.
Предполага се, че пловдивските информатори са действали също срещу заплащане, за което обаче няма доказателства, съобщава Дарик радио.

Според данните от разследването, водено първоначално от Софийската военно-окръжна прокуратура, през октомври 2007 година, служителят от ДАНС в Пловдив, който от 2 месеца е отстранен от работа, е проверил базата данни, за да установи, че колата, която следи хората на Маргините, е на Дирекцията за оперативно издирване. По същото време секретна информация е изнасяна и от служител на сектора за борба с организираната престъпност към ОДП Пловдив.

До края на седмицата ще стане ясно и заключението на Комисията на Държавната агенция за национална сигурност, която проверява случая. Това съобщи говорителят на агенцията Зоя Димитрова.

Според източници от ДАНС срещу провинилия се агент няма доказателства за системно изнасяне на класифицирана информация за хора от подземния свят. За конкретния случай има достатъчно данни той да бъде дисциплинарно уволнен и предаден на съд.

През последните 5 месеца разследването е водено от Военната прокуратура Пловдив, след което материалите са предадени на Районна прокуратура. Към момента обвинение е повдигнато само към агента от ДАНС. Не е изключено обаче цивилните магистрати да образуват наказателно производство и срещу служителя на БОП. /БЛИЦ