Поне 72 градуса трябва да бъде температурата в средата на кебапчето в момента на свалянето му от скарата, за да бъде определено като изпечено. За точното определяне на градусите се мери се с вилица-термометър и ако е по-студено, се слага още да се пече. Това обясни д-р Галина Иванова в деня на отворените врати в Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен. Изискването важи за всички изпечени продукти, дори да поискате пържолата по-алангле, кръчмарят пак няма право да се отклони от норматива.
Всяка изпечена партида с храна, която се предлага в големите търговски вериги, има идентификационен номер и срок на годност 12 часа, а каквото остане непродадено, трябва да се унищожи. От началото на годината &ldquo;хранителната полиция&rdquo; в Шумен е направила 1689 проверки, дала е 114 предписания и е съставила 11 акта за констатирани нарушения. <br /> <br /> За непосветените купувачи в търговската мрежа, които се фокусират предимно върху цената и цвета, наборът от цифра, две букви и още пет цифри върху черупката или опаковката на яйцата може да изглежда като произволно поставен номер от машина. Подобно на ЕГН на човека обаче &ldquo;шифърът на яйцето&rdquo; съдържа информация за неговите родители, месторождението му и дори на &ldquo;дома&rdquo; в който се е появило, пише &quot;Монитор&quot;.<br /> <br /> Буквено-цифровата комбинация започва с число от нула до три. Ако отворите в момента хладилника ще видите, че яйцата най-често започват с &ldquo;номер&rdquo; 2 или 3. Цифрата две означава, че майка на това яйце е кокошка, която е &ldquo;подово&rdquo; отглеждана, т.е. свободно, но на закрито. Тройката издава, че снасянето е станало в разширена клетка при гарантирано лично пространство от 750 квадратни сантиметра на птица. С други думи това определя степента на хуманността или свободата на отглеждане на кокошките, което в крайна сметка оказвало влияние върху качествата и на яйцето. Тези, които са чули за първи път майчиното кудкудякане в клетка, ще бъдат с до една трета повече холестерол, до 25% повече наситени мазнини и с две трети по-малко витамин А.<br /> <br /> Най-добре е номерът на яйцата ви да започва с нула или едно. Ако е с нула, това означава, че е продукт от биологична кокошка, живяла свободно, на открито, във ферма с контролирани параметри и хранена с биофураж. Единичката пък е символът на яйце от свободна кокошка, отглеждана на открито, като тия на баба на село. Инспекторите от Агенцията по храните в Шумен обаче признават например, че в търговската мрежа от региона досега не са засичани 0 и 1. Буквите BG означават, че яйцата са от наша птицеферма, а следващите цифри в коя област са снесени и в кой пилчарник.<br /> <br /> Подобна е и маркировката на целите заклани агнета. Там първите две цифри показват областта - например 27 - Шумен, вторите две на кланицата, а последната тройка на фермата, в която са отгледани. /БЛИЦ<br />