Един технически сътрудник провежда инсталацията и обучението на членовете на избирателните секции в ОУ "Петър Берон" в район „Централен“ в Пловдив, съобщава „Марица”. Училището е едно от четирите, в които за пръв път в историята на демократичните избори ще може да се гласува с помощта на електронно устройство.
Инсталацията и тестовете на машините отнемат между 10 и 30 минути, ако машината тръгне от първия път или се окаже, че има проблем, както се случи в СИК 30. После се провежда обучение на членовете на комисията за стартиране на устройството и работа с него. 
 

Апаратите се намират в специални пломбирани куфари на колелца. След отварянето им се поставят зад картонени паравани с надпис „машинно гласуване“. Същите табелки има на вратата на всяка от петте СИК от от № 27 до 31, където ще има възможност да се упражни електронно вотът.
 

Всеки от гласоподавателите трябва сам да заяви дали желае да гласува машинно. В този случай ще може да упражни с докосване на съответния номер в електронната бюлетина само избора за кандидат-президентска двойка.
 

Членове и председатели на различните комисии коментираха, че не са длъжни да обучават хората как да ползват машините, така че ако искате да гласувате за президент с докосване на екрана, ще трябва да изчетете подробно инструкциите за това, които са разпечатани на плакати пред СИК-овете.
 
Гласуване на референдум може да стане само на хартиена бюлетина и само при изрично заявено желание.      
 

Апарати за електронно гласуване има още в Професионална гимназия по електротехника и електроника в секциите от № 37 до 42 включително, в Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" от № 23 до 26 и в училище "Цар Симеон Велики" от № 45 до 49.
 
Ако изберете да гласувате на тях, ще разполагате с 6 минути и два опита. Разпечатката с вота се сгъва и пуска в картонена урна с надпис „машинно гласуване.“