Ние се завърнахме (We are back)! Такова заглавие постави китайска жителка, занимаваща се със собствен бизнес, на монтиран от нея видеоклип.

Макар и направена със забавна цел, публикацията събра множество коментари и харесвания в мрежата. На видеото се виждат отворени молове и магазини на световноизвестни марки, множество светлини, коли и хора, свободно движещи се по улиците на Китай. 
Уу Юе Тонг е от град Шънджън, намиращ се в южнокитайската провинция Гуандун. Родена е в добро семейство и е възпитана според типичните китайски обичаи. В момента тя има собствен ресторант в Китай. През свободното си време ходи на фитнес, а от години се занимава активно с египетски танци и е най-известната преподавателка в своя роден град. 

В интервю за БЛИЦ Уу Юе Тонг разкри, че по време на карантината се е чувствала изключително добре благодарение на персоналната грижа за всеки един жител от страна на правителството. Същевременно жената сподели каква е ситуацията в страната в момента и има ли реална опасност коронавирусът да се завърне.
 - По последни данни Китай се справи с разпространението на коронавируса - как ще коментираш ситуацията като местен жител?
- Ние вече приключихме. Не напълно, разбира се, но сме почти "готови". Вече е чисто. Заразата в Ухан си отиде. В момента там няма нови лица, които да дават положителни проби за коронавирус. Тези пък, които бяха болни, оздравяха и дадоха отрицателни проби. Те са изписани от болниците. 

- Преди броени дни обаче се появи информация, че заразата се връща към твоята страна и част от хората, дали отрицателна проба, отново се разболяват от коронавируса…
- Проблемът е, че сега в Европа и Америка има изключително голям брой заразени. Съответно твърде много хора се връщат в Китай и по този начин отново носят вируса към страната. Хубавото в случая е, че Китай взе изключително сериозни мерки.

Сега абсолютно всеки, който пристигне от чужбина, бива проверен директно на летището. Ние в момента имаме около 200 положителни проби, но те всички идват от Европа, Япония, Корея, САЩ.

- Като цяло Китай се справи бързо с овладяването на ситуацията. На какво според теб се дължи това?
- Епидемията започна в Ухан, но е ясно, че накрая болестта се разпространи във всички градове. Властите изключително бързо изолираха града и затвориха всичко. Никой не можеше да излиза и първоначално в Ухан всичко спря – работа, забавления, живот...

Впоследствие това се случи в цял Китай и от 20 януари страната бе напълно затворена и никой не работеше. Никой не можеше да излиза и всеки си стоеше вкъщи, защото така трябва. Докторите започнаха да тестват всички хора. Който имаше положителен тест за коронавирус, трябваше да постъпи в специализирана болница. Благодарение на бързите мерки в останалите градове имаше малко заболели, например по 100-200 души в град. Само в Ухан имаше изключително много заразени.
 - Казваш, че е трябвало да си стоите вкъщи. Вие сте били принудени да не излизате или сте го правили по собствено желание? Можехте ли да идете до магазина например? 
- Китай може би е различна държава, защото ние стояхме у дома по собствено желание. Никой не изпитваше нуждата да излезе. Правителство се беше подготвило и погрижило персонално за всеки един човек от гледна точка на набавяне на храна, зеленчуци и стоки, нужни за бита. За целта бяха назначени специални лица, които да ни изпращат всичко това. Тези хора бяха служители на правителството. Те ни помагаха и можехме да си поръчаме каквото и да е благодарение на електронно приложение в интернет. В тези два месеца не се притеснявахме за нищо.

- Клиповете ти навяват една атмосфера на "голямото завръщане". Ти върна и въобще твоите съграждани върнаха ли се към нормалния си начин на живот? 
- Да, сега имаме нормален начин на живот. Е, не е напълно нормален. Разбира се, че внимаваме за всичко и сме много предпазливи. Иначе всичко вече е отворено - фитнеси, спортни зали, магазини, молове... Аз отворих моя ресторант. Както знаеш, съм и преподавател по танци, но, макар и сега залата да е отворена, моите ученички имат нужда от време да се съвземат и да съберат пари за забавления. Вярвам, че през май ще възстановя всички тренировки и ученичките ми, които са с мен от години, отново ще посещават занятията ми.

- В България засега няма притеснителен брой болни, а смъртността от COVID-19 е много ниска. Правителство обаче въведе извънредни мерки, затвори почти всичко и забрани излизането без адекватна причина. Някои смятат, че това е крайно - какво би им казала?
- О! Това според мен е най-доброто решение. Трябва от самото начало всичко да бъде затворено и да се тестват колкото се може повече хора. Карантината трябва да важи за всички. Наистина сте взели адекватно решение. Съветвам всички българи да си стоят у дома, тъй като това е най-правилното действие в момента. 

Цветина ДАНОВА, БЛИЦ