Могат ли протестите да разклатят властта, ще издържи ли коалицията, какви са опасенията в ГЕРБ при евентуална оставка? На тези въпроси се съгласи да отговори пред БЛИЦ Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ.

- Протестиращите се заканват, че няма да спрат, докато правителството не подаде оставка. Една ескалация на напрежението може ли да доведе до застрашаване на коалицията?

- Няма никакви предпоставки да има коалицията промени в решението си, че ще остане единна. Няма и промени от последния коалиционен съвет, на който се взеха решения освен и за смяна на министрите, за това, че правителството продължава своето управление. 

Така или иначе ние в никакъв случай не се притесняваме нито от подаване на оставка, нито от служебен кабинет, не е като да не сме го правили и преди.

Само ни притеснява фактът, че може да се наложи да се вземат решения в парламента за закони, свързани с пандемията от коронавирус, а също и с финансови обезщетения. 

А това при служебно правителство няма как да стане. 

- И все пак, протестиращите са убедени, че трябва да настъпи промяна, че нещо трябва да се случи. 
- Уважавам всяко право на мнение, но демократичната държава изисква както права, така и задължения.

Освен това преобладават разнопосочни желания - за Велико народно събрание, за промяна на конституцията. Прави впечатление, че протестиращите са разнопосочни в исканията си, единни са единствено в искането за оставка. 

- Имаше коментари за дирижиране на протеста отвън, за това, че излизането на хората на улицата съвпада с акции на главния прокурор Иван Гешев срещу няколко видни бизнесмени, има ли нещо вярно в това според вас?
- Смятам, че ако всеки, който е на площада, иска правова държава, закон, ред, справедливост, дори възмездие за грабежите при всички тези години на преход, би адмирирал работата на институциите. 

Не визирам конкретно работата на прокуратурата, съда, говоря за работата на институциите. 

Да, те трябва да са прозрачни, обърнати към хората, да има администрация, която е в услуга на гражданите, защото чрез данъците им се плащат заплатите на администрацията. Но такова доверие не бива да се подкопава в никакъв случай. 

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ