Председателката на Българската съдийска асоциация Богдана Желявска, която е съдия от Софийския градски съд, проговори пред БЛИЦ за скандалите около назначаването на Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискреминация от президента Радев. Съдия Желявска разкри мотивите за истеричната соросоидна атака срещу Кичашки, която се подкрепя от медиите от кръга "Капитал" и колегите им от "Медиапул" и "Клуб З".
- Г-жо Желявска, Българската съдийска асоциация, заедно с други авторитетни обществени организации като Съюза на военноинвалидите, "Очи на 4 лапи", Института за модерна политика, застанахте зад кандидатурата на правозащитника Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация. Какви са мотивите ви?

- Аз познавам Петър Кичашки покрай проекта, който ние сега приключваме, изпълнявахме го година и половина от Българската съдийска асоциация. Това е проект, който е към финансиране от Европейската комисия, който изпълняваме заедно с партньорството си с испанската асоциация на съдии и магистрати "Франсиско де Витория" и който носи наименованието "Предизвикателствата пред правната общност при интеграцията на хората с увреждания.

Той е предназначен за съдии, прокурори, следователи, магистрати, съдебни служители, адвокати, т.е. различни представители на юридическите професии, които трябва да бъдат запознати с това каква е проблематиката пред хората с увреждания - веднъж, като хора изпълняващи професията магистрат и адвокат и втори път като граждани, които искат да достигнат до съдебната система, защото проблемите на хората с увреждания са изключително много и за съжаление се говори изключително много за съдебна система, но за хората с увреждания се мълчи, те са абсолютно неглижирани, въпреки че държавата се стреми да прави нещо, но просто те остават настрана. Това са невидимите хора.
 

Петър Кичашки е обект на подли атаки от кръга "Капитал"

По този повод се запознах с Петър Кичашки и нашата асоциация има прекрасни впечатление. Моите лични впечатления също са прекрасни, защото той е едно младо момче, което е с увреждане, той е на инвалидна количка, но той от години се занимава с проблематиката на хората с увреждания, той е юрист и освен, че е част от Института за модерна политика, се занимава много и с проблемите с дискиминацията на хората с увреждания. Той участва и в нашия филм, който ще бъде показан по националната телевизия. Той ще бъде изпратен в ЕК, той е в рамките на проекта и Петър Кичашки участваше там като интервюиран, каза проблемите. Отделно той е водил и много дела именно и към тази комисия и ние подкрепихме неговата кандидатура, защото смятаме, че той е един от хората, които наистина могат да направят нещо в тази Комисия и е крайно време в такива институции да бъдат включвани лица, които наистина разбират от проблемите, които са се занимавали дълги години с хората с увреждания и с проблемите им. Той е и правозащитник, както вие казахте и хора, които са специалисти и капацитети в областта си. Мисля, че и в международен план е участвал в различни организации в Страсбург. Бил е представител за Балканите и за България.

- В медиите от кръга на група обвиняеми започна истерична атака срещу г-н Кичашки, който е от активните опоненти на соросоидите и протестърите. Преди време същите кръгове реагираха така и на избора на Мая Манолова за омбудсман. Каква е целта им?

- Аз съм магистрат и не искам да се ангажирам с епитети и с формулировки и наименования като олигарси и такива неща. Нека от моя страна тези неща да бъдат туширани. Аз винаги съм имала становището и това е нашето верую и смятам, че колегите затова ни уважават като магистратска организация, защото е крайно време в нашата държава да дадем на институциите да работят, а на хората да се докажат, защото така се хвърля кал срещу някого, дават се някакви обвинения, без да се посочват факти и е най-лесно някой да бъде очернен.

Нима Петър Кичашки не е човек капацитет, нима той не е въпреки младата си възраст безспорен професионалист? Аз изобщо не знам причината, поради която го нападат тези хора и бях изключително изумена, когато чух това. Не мога да разбера как е възможно това, при положение, че той е подкрепен от мисля, че 40 организации и рядко има кандидатура на човек, който е толкова подкрепен в обществен план, да бъде нападан по този злостен начин. Смятам, че президентската институция е достатъчно сериозна и отговорна, за да подкрепи един човек, за да си направи проучване и да избере най-достойния човек. Това какви са мотивите не е моя работа, но казвам, че е изключително грозно и не само на никого не върши работа, а това е поредното очерняне на поредния човек. Нека дадем възможност на хората да се докажат, а не да им пречим да свършат работата, за която са избрани.

- Всъщност не прозират ли зад техните действия чисто политически мотиви да се атакува президента Радев заради отказа му да наложи вето върху промените в НПК и Закона за съдебната власт?

- Не ме намесвайте в тези неща, не мога да взема отношение. Съжалявам.

- Защо има такова чувство за безнаказаност у "умните и красивите" и техните медии, че с такава лекота сипят клевети и ругателства срещу всеки, който не им е изгоден - от главния прокурор, през президента, премиера, та до всяка личности или структура, която е независима от Сорос, "Америка за България" и скандалните бизнесмени Прокопиев и Дончев?

- Нашето общество стана изключително безкритично към хвърлянето на кал и очернянето на хората, защото много по-интересно е за хората, дори и за обикновения човек, защото много по-интересно е да се прочете нещо лошо, а не нещо добро. Доброто се постига много трудно, защото струва много усилия и много лесно се заличават последиците и ние затова никога няма да дръпнем, защото нашето общество позволява това, което се случва с хората, хората, които се мъчат да работят. Позволява се на други хора да ги очернят, позволява се на други хора да ги атакуват непрекъснато и който не е с нас е против нас. Крайно време е обикновеният човек да разбере кога го манипулират. Крайно време е хората, които имат гражданска позиция да се хванем и да работим в тази насока, ние сами позволяваме на тези атаки да продължават и да съществуват и да се развиват във времето.