От двадесетина дни всяко сутрин в осем часа световноизвестният акробат Енчо Керязов изкачва стълбите до  втория етаж на ямболската община. Най-скъпоплатения български цирков артист е заменил бляскавата сцена, светлините на прожекторите с  един обикновен, макар и началнически, кабинет. 

Доколко е удобно креслото на заместник- кмета  и  готов ли е носителят на „Сребърен клоун“  от фестивала в Монте Карло да се прости с аплаузите, за сметка на упреците, от които така или иначе никой попаднал във  властта, не се спасил?

Почетният гражданин и заместник-кмета  на Ямбол Енчо Керязов пред репортер на „Блиц“.

-Господин Керязов, дойде ли края на кариерата ви? 
- Дългите си контракти вече съм отказал. Имам някои представителни участия, които винаги са в уикенда, тях съм  запазил и  се надявам да мога да  изпълня.  Лошото е, че от доста време не мога да се докопам до залата, за  да тренирам. Много съм ангажирам.

- Как изведнъж решихте  да се откажете от интересния и много по-добре платен живот на артиста, и да влезете във властта?
- Познавам господин  Валентин Ревански много отдавна.  Той  ме е подкрепял винаги.  И тъй като е свестен, честен,  отговорен  човек,  много се зарадвах, че е решил да се ангажира  с управлението на града.

Давах си сметка каква отговорност поема. Това значи да загърби бизнеса си, семейството и да се втурне в  трудна мисия. Но познавах неговата всеотдайност и колко обича града си. Каза ми: Имам нужда от твоята помощ. Това беше достатъчно  да се  включа в кампанията.  

В разгара й  се налагаше да  отида в Германия за шест месеца, по предварителен договор, но си дадох сметка, че това няма как да стане. Вече се бях ангажирал.

Хората щяха да останат излъгани, да си помислят: Този си взе багажа и отиде да върши своите си неща. А вече бяхме усетили доверието.  Те вярваха в нас.- Трябвало е да вземете много  трудно решение? 
- Никога през тези двадесет години като артист не съм не съм отлагал или отменял ангажименти. Три дни не спах, някрая хванах самолета,  заминах за Германия и казах на шефовете за какво става въпрос?

- Как реагираха те?
- Бяха шокирани. Бях звездата на бъдещото им шоу. Цялата програма се градеше на моето участие. За  краткото време, което оставаше до премиерата,   трябваше да намерят човек, който да ме замести  и изиграе най-силния  номер  в спектакъла.  С голямо притеснение обясних за какво става въпрос.  И имах късмета, че човекът,  от който бях ангажиран, беше идвал в Ямбол.  Собственик  на много голямо радио в Германия, той ми беше партньор в четвъртата „Нощ на звездите“.   Въобще правил ми е много жестове. Беше въпрос на морал как ще се реши въпроса.

-  И как стана? Какво му казахте?
- Че заместник винаги ще ми  намери, но аз не мога  да излъжа хиляди хора. Обещах му, че в някоя събота и неделя ще отида да играя напълно безвъзмездно. Това му казах. Той много добре знаеше отношението ми към Ямбол. И ме разбра.- И как се стигна до решението  да станете заместник кмет?
- Това беше още по сложно..

- Пак ли не спахте три дни?
- Аз продължавам да не спя. Хората имат много големи очаквания. С много голямо доверие. Каквото и да стане , ако трябва ще живея в кабинета си, но ще изпълним  ангажиментите си към гражданите на Ямбол.

- Как реагираха близките ви?
- Родителите ми  разбраха от медиите.  В началото бяха претиснени. Отговорността е голяма. Майка ми обаче, се радваше,  че съм се върнал. Тя мечтаеше за това, въпреки че не вярваше, че ще стане.  А аз винаги съм знаел, че ще се върна. Не  съм имал намерение да оставам  в чужбина, но не съм и мислил, че ще седна на  този стол.

- Какво казаха вашите колеги и приятели по света? Те знаят ли?
- Всички знаят . Поздравиха ме? И дори не се изненадаха. Тези, които са идвали в България и Ямбол винаги са ми казвали:  Защо не направиш нещо за града си.- Как ще поддържате  формата си? Способен ли сте сега да излезете пред публика?
- На съм качвал на сцена от април. Сега мога да изляза и да направя нещо, но няма да е нивото на което съм бил. Надавам се мога  да тренирам...

- Няма ли да ви  липсва живота на артиста, публиката аплаузите?
- Няма. Така си мисля сега.  Знам обаче че със сигурност  след време ще ми липсват  положителните   емоции защото съм наясно че тук не е място където звучат аплаузи. Каквото и решение да вземем, все ще има недоволни. Вече го чувствам.

- Какво искаха от вас хората?
- Най-важното комуникация. Това е липсвало. Знам че е много изтощаващо, но с  кмета Ревански вече сме си определили приемен ден: той в петък, аз във вторник. Освен това личния ми телефон и отворен 24 часа в денонощието и всеки може да ми се обади.- Ще има ли „Девета нощ на звездите?
- Ще я има. Програмата е готова. Мястото е същото:  зала „Арена Армеец“  -  21 март догодина. Предстои  отново да изберем  кандидатите за приза на „Фондация Енчо Керязов“. Кампанията стартира стартира на  10 декември и ще продължи месец. В сайта ни всичко е описано.

- Ще кажете ли нещо за участниците в „Нощта на звездите“? Ще участва гвардейския оркестър и клоунската двойка с златен приз от фестивала в Монте Карло Фомагали –Дарис от Италия. Другите засега ще запазя в тайна.
- А вие ще играете ли?Може би. И това ще бъде последното ми излизане на сцена.
 
Интервю на Исак ГОЗЕС