Днес ЦИК официално обяви резултатите при 100% процента обработени протоколи на секционните избирателни комисии /СИК/ в Столичната OИК. Броени дни остават и до втори тур за местния вот в България. Каква е политическата картина между двата вота, очаква ли се компроматнма война и изненади и може ли да прогнозираме резултат за парламентарните избори, на база на местните - по тези и още въпроси потърсихме мнението на Георги Харизанов.

- Г-н Харизанов, тази сутрин станаха ясни вече резултатите от 100% обработените протоколи в ЦИК и в София. Каква е Вашата оценка за резултатите на първи тур?


- Моята оценка е, че няма разместване по-високите върхове в политиката и че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила с огромен аванс пред втората такава. И че в София специално, силната конкуренция в дясно, доведе до добри резултати. Предишни години интригата беше главно между г-жа Фандъкова и кандидатът на социалистите. Тя взимаше 60%, а кандидатът на социалистите 10 и тя винаги беше избирана на 1-ви тур.

Сега БСП първо излязоха от пълния нокаут, през който бяха през 2015 г. и второ има силна конкуренция, което доведе до това целият десен вот да не е концентриран в г-жа Фандъкова, а да бъде прехвърлен и към кандидатите на „Демократична България“ и съответно към Борис Бонев. Но това нищо не променя големите баланси в града.

София е син град, София е седесарски град, София е десен град. И виждате как са разпределени балансите. Десните кандидати имат ¾ от гласовете, а всички леви кандидати – г-жа Манолова, г-н Кадиев имат общо 27-28%. Мисля, че даже и това е много, въпреки това ясно показва настроенията в града.
 
- Тоест прогнозата ви за следващия тур, който ще е на 3-ти ноември, ще е голямото мнозинство отново за ГЕРБ?

Да, голямото мнозинство ще е в синьо, ще е в дясно. Не случайно балотажите са повече между кандидати на „Демократична България“ и на ГЕРБ и очаквам тази разлика, която беше на първи тур от около 10 %, да нарасне, тъй като при само двама кандидати чисто аритметично тази разлика ще се увеличи. Очаквам г-жа Фандъкова да победи с по-голяма и по-категорична разлика на втори тур.

- А как ще коментирате другите по-интересни балотажи в Пловдив и във Варна? Г-н Портних за малко не спечели на първи тур и имаше голяма интрига кой ще е вторият претендент.
 
- Според мен в Пловдив интрига реално не съществува. Разликата е огромна между г-н Димитров и г-н Славчо Атанасов.

Варна е показателна за нещо друго. Там има кандидат на най-голямата системна проевропейска дясна партия, член на Европейската народна партия, управляваща партия, партия с дясна проервопейска и проатлантическа, пронатовска ориентация.

Срещу кандидатът на ГЕРБ, срещу г-н Портних стои човек с проруски позиции, който заема яростни антибългарски позиции, който е правил тежки антибългарски внушения и изказвания и който обслужва изцяло чужди интереси в пълен противовес на официалната политика, която България за наше щастие води в последните години.

Въпреки това се намериха десни, проевропейски партии, които казват: „Ние няма да подкрепим никого“. т.е. за страшно много хора в българското политическо пространство и по специално хората в „Демократична България“ комплексите от Бойко Борисов са много по-големи, отколкото националните интереси. Докато се прави политика така на дребно, нищо добро не ги очаква и между другото това не е лоша новина.

Между такъв избор, между такива двама кандидати ти да нямаш позиция, означава, че за теб българските национални интереси нямат никакво значение. Има значение дали те обича или не Бойко Борисов. След като такива политически джуджета ще са истинското демократично в България - „Не, благодаря!“

- В този ред на мисли очаквате ли някакви големи компромати преди втори тур?

- Според мен, ако имаше компромати, те щяха да бъдат извадени най-късно една седмица преди първия тур.

- Сега битката е между двама кандидати, не е разпилян вот.

- Съгласен съм, но в момента при така начертани баланси вече голяма нужда от компромати не виждам. Давам ви един пример за един Ловеч. Там балотажът е между кандидатката на ГЕРБ и кандидатката на БСП. Кандидатката на БСП ѝ е отнемана книжката, затова, че е карала пияна, съдена е от работници, на които не е плащала заплати и обезщетения, осъдена е за ДДС измами, занимавала се е с фиктивен износ, изобщо за нея се е казало всичко, което може да бъде казано.

Сега това компромат ли е, или не е компромат. И след като ловчанлии са я излъчили, при всичките тези факти за втора в класирането, това какво говори за тях. Дали има смисъл от компромати, или хората си гласуват партийно. Който и да им се посочи, ще гласуват за него под строй. И какво говори това за БСП, след като излъчват такава кандидатка.

- Ловеч по принцип бе червен град.

- Ловеч е червена крепост да, преди пробива през 2015 година. 4 годинки след Казанджиев, виждате какъв кандидат излъчват.

- Коя беше най-голямата изненада за вас на тези избори?

- Най-голямата изненада може би е представянето на г-н Ревански в Ямбол. Огромна подкрепа на първи тур и това, че и двамата първоначално посочени фаворити изобщо не достигнаха до балотаж - бившият кмет Георги Славов и сегашният кандидат на ГЕРБ Митко Иванов. Силното представяне на Ревански в Ямбол е най-голямата изненада за мен. На другите места нещата се движат в рамките на предвидимото.

- Според Вас какво е бъдещото на градското дясно при тези резултати. Възможно ли е да се възродят?

- Не, там не става въпрос за възраждане. Там продължава един тъжен процес на непрекъснати караници и обвинения, непрекъснато някой друг им е крив, непрекъснато се търси врагът с партиен билет, непрекъснато се пускат email-и не изразявайте собствена подкрепа преди да сте съгласували с ръководството.

Изобщо по изключително тъжен начин се движи цялото това нещо. И това е изключително обидно за избирателите. Аз не знам тези хора с какво лице и с какъв фасон застават пред избирателите. Толкова дребнави, толкова озлобени, толкова комплексирани с толкова нисък хоризонт. Отчайващо некадърно е лидерството.

Жалко за партиите там, жалко за партия като ДСБ, която беше натоварена с огромни очаквания и с легендата за истинската дясна и твърдо дясната партия и жалко за всичките им избиратели, че случиха на толкова некадърно лидерство.

Между другото вчера г-н Хазарта в типичния си стил оприличавайки ги на Гошо от Почивка. Коментарът му е попадение в десетката. Той им го каза чудесно. За мен ще кажат, че съм пристрастен, но след като техните симпатизанти ги наричат „Гошо от почивка“ вече не знам още какво трябва да се случи за да може хора, които 30 години са в политиката и които от 30 години серийно се провалят в политиката, най-накрая да се разкарат и да ни освободят от себе си.

Ицо Хазарта посече босовете на ДБ за простотиите им: В „Ъпсурт“ вече нямате човек!

Опитват се да се представят за нещо ново и някакво решение. Какво решение може да бъде Атанас Атанасов, който преди 10 години при загубени избори ходеше да се моли и го назначиха ГЕРБ в борда на информационно обслужване?! И 10 години години по-късно идва той и казва, че е новото и ще носи промяната.

- Една по-далечна прогноза. Смятате ли, че настоящите местни избори ще се отразят по някакъв начин на предстоящите парламентарни?

- Аз и преди това не го смятах. Сега още повече не го смятам. Очевидно има бетониране на балансите в политиката, очевидно запазването на голямата разлика между БСП и ГЕРБ, тя е най-важна дали ще има разместване на върха. Запазването на голямата разлика между БСП и ГЕРБ показва, че ГЕРБ устойчиво продължава да е първа политическа сила.

Докато няма размествания на върха, големи трусове и размествания в българската политика няма да има, защото най-големият винаги може да договори подкрепа, да договори коалиция и да продължи да върви напред. За нас, това, което е важно според мен, е най-отгоре лидер да е партия – проверопейска и пронатовска насоченост.

Всичко вече са подробности и всичко друго в крайна сметка се определя от избирателя, Балансите са важни, но най-важно е кой стои най-отгоре и това да не са социалистите.

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ