Светлозар Лазаров бе главен секретар на МВР по времето на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Тогава бе разбита бандата за мокри поръчки - "Пернишките килъри". С г-н Лазаров разговаряме за издадените вчера от председателя на спецсъда Георги Ушев тежки присъди за тарторите на бандата, както и за най-актуалните теми в областта на вътрешната сигурност.
- Г-н Лазаров, как ще коментирате размера на присъдите, които вчера бяха наложени на членовете на разбитата по ваше време организирана престъпна група, известна като "Пернишките килъри"?
- Никога досега не съм коментирал решения и определения на съда, но ще използвам случая, за да кажа, че тази престъпна група беше неутрализирана благодарение на много добрата съвместна работа между екипа от МВР, която работеше по случая, и прокуратурата.


Другият положителен аспект в разбиването на тази група е, че имаше последователност в няколко екипа на МВР. Това показва, че когато има последователност в политиките, особено в разкриването на престъпната дейност, се постигат и съответните резултати.

Не бива да пропускаме и факта, че в случая има забавено правосъдие, тъй като от неутрализирането на престъпната група до произнасянето на присъдите на първа инстанция измина доста дълъг период. Надявам се, че тези недостатъци ще бъдат неутрализирани с оглед недопускането им в бъдеще.

- Какво беше отличителното качество на "Пернишките килъри"?
- Тази група беше изградена върху изключително сурови правила, които впоследствие доведоха и до отнемане на живота на част от членовете й.

Това, че част от представителите на тази група бяха убити, се оказа обективна пречка за събиране на доказателства за изключително богатата престъпна дейност на лицата.

- Само на обстоятелството, че България бе приета за член на ЕС ли се дължи спадът на показните убийства?
- Аз считам, че приемането на страната и членството й в ЕС не е панацея. Напротив. Спадът на този вид престъпления се дължи на изключително добрата координация между всички ангажирани институции - МВР,  прокуратурата и на много добрата работа на специализираната прокуратура и специализирания съд.

Добрите резултати от работата на специализирания съд и специализираната прокуратура вече намират своето отражение в политиката на правителството за промени в съдебната власт. Виждаме, че положителните резултати на тези институции вече са отразени и в докладите на Европейската комисия.

- Има ли достатъчно свои къртици МВР в мафиотските групировки, които да помогнат за разкриването им?
- Това е един задълбочен процес, който е организиран по съответния начин в МВР. Смятам, че ако колегите бъдат оставени да работят настъпателно на професионално ниво, това ще доведе до положителни резултати. 

- Как ще коментирате назначаването на Валентин Радев за министър на вътрешните работи и на Младен Маринов за главен секретар на вътрешното ведомство?
- Трябва да призная, че ми направиха много добро впечатление тезите на г-н Радев, който много човешки очерта първите стъпки, които смята да направи.

Когато говорим за МВР, е важно да се подчертае, че е необходимо да има консенсус в краткосрочен и дългосрочен аспект. Защото, когато има политически консенсус, резултатите винаги ще дойдат.

Министър Радев постави едни изключително важни и наболели въпроси - за обучението на състава, подготовката и преподготовката и необходимостта от материалното оборудване на колегите.

Ще бъде много добър сигнал към обществото, ако се намерят средства за повишаване на социалния статус на служителите на МВР.

Що се отнася до Младен Маринов, то мога да кажа, че той притежава всички необходими качества и съответната политическа подкрепа да постигне добри резултати.

- Какви реформи да очакваме от г-н Радев?
- За съжаление в последните години думата реформа девалвира в публичното пространство. По-скоро трябва да се отбележи, че МВР има основни дейности, които са вменени със закон.

Реформа не трябва да се прави само заради самата реформа. Смятам, че ако се обърне достатъчно внимание по изпълнение на основните дейности, резултатите няма да закъснеят. 

- Как ще коментирате работата си с Волен Сидеров, на когото станахте съветник по въпросите на сигурността?
- Това е най-трудният въпрос, който ми задавате, защото аз не мога да правя оценка на своята работа. 

По-скоро трябва да се обърнете към г-н Сидеров. Но е важно да се отбележи, че аз винаги съм получавал подкрепата на г-н Сидеров и партия "Атака".

По времето, в което бях главен секретар на МВР, получих подкрепа от "Атака" за мерките, които предприех за справяне с бежанската криза и изграждането на 30-километровото възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница.

Ако се направи задълбочен анализ, ще се види, че "Атака" и патриотите имат последователна политика по решаване на проблемите на съвременното общество по посока на укрепване на националната идентичност и ограничаването на възможностите за ислямизация и радикализация.

- Вашата оценка за представянето на Обединените патриоти в държавното управление?
- Обединените патриоти имат визия за провеждане на дългосрочна и последователна политика. Това личи от действията на г-н Каракачанов и г-н Караниколов и тяхната теза за важната роля на икономиката в държавата, както и за управлението на стратегическите отрасли.

Повече от 10 години "Атака" се бори с бандитската приватизация и най-накрая успя.

Обединените патриоти се отличават с конкретните мерки, които предлагат в различните отрасли на страната.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ