Попълнете търсена ключова дума или фраза

Гръцкият зам.-министър на околната среда и енергетиката с много важен апел към всички българи, които имат къщи в Гърция!

https://blitz.bg/obshtestvo/intervyu/grtskiyat-zam-ministr-na-okolnata-sreda-i-energetikata-s-mnogo-vazhen-apel-km-vsichki-blgari-koito-imat-kshchi-v-grtsiya_news618730.html Blitz.bg София, България 07 Авг. 2018, 10:15 18232 прочита 0 коментара
Атина въвежда мерки срещу безобразията в градоустройството и околната среда. Това съобщи в интервю за „Труд“ зам. - министърът на околната среда и енергетиката Сократис Фамелос. Амбицията на гръцките власти е да ликвидират незаконното строителство. Фамелос съветва българите с имоти в Гърция да проверят дали са законни. За целта те биха могли да наемат строителен инженер, който да провери разрешението за строеж и да отстрани евентуалните нарушения на закона за строителството въз основа на действащото в Гърция законодателство.

– Г-н министър, поднасям ви искрени съболезнования за жертвите от пожара, който изпепели къщи и гори в Гърция. Кои са причините, довели до тази трагедия, според вас?

– Наистина тежък е моралният и политически товар за гръцките граждани и власти след загубата на толкова човешки животи, която беше причинена от една огромна природна катастрофа. Искаме да излекуваме тази рана с неотложно решаване на сериозните проблеми, които тя изтласка на дневен ред. Твърдо сме решени да облекчим положението на пострадалите хора в района. Имаме съчетание на един краен природен феномен с множество фронтове на пожари, за които се разследва версия за умишлен палеж. И това става в една доста утежнена обстановка за околната среда и градоустройството, която се дължи на смесеното ползване на гора и жилище от страна на населението. Това създаде сериозни проблеми при потушаването на пожара и спасяването на потърпевшите. Въпреки подсилените противопожарни части, които действаха на място и мерките за евакуиране на населението, които бяха взети, резултатът беше трагичен, за съжаление.

– Премиерът и Министерският съвет поеха политическа отговорност. Това значи ли, че ще последват промени в правителството?

– С поемането на политическата отговорност ние обявихме три основни инициативи на правителството. Първо, ще бъде възстановена и модернизирана системата за гражданска защита на страната ни. Паралелно ще инвестираме в политиката за предотвратяване на горските пожари, която вече е намерила място в националната стратегия за горите, въведена от нашето правителство. И, трето, има вече мерки за справяне с беззаконията, извършвани спрямо градоустройството и околната среда и допринесли значително за формирането на проблема с пожара и трагичния му резултат. Разбира се, съществуват краткосрочни конкретни мерки с приоритет да бъдат подкрепени по всякакъв начин гражданите в пострадалите райони на страната. Що се отнася до промените в правителството на Гърция, както знаете, това е отговорност и избор на министър-председателя. При всички случаи ние всички оставаме в услуга на потребностите на гражданите.

– Не е тайна, че в Гърция незаконното строителство е масова практика и от десетилетия. Въпреки това, нито едно правителство не направи нищо, за да го спре. Наскоро вие казахте, че ще вземете активни мерки срещу него, но хората вече не вярват. Какво е решението на кабинета сега?

– За съжаление политическата система след прехода нито пое съответната сериозна отговорност, нито пък прояви необходимата смелост, за да реши проблема с незаконното строителство в страната ни. Изработването на горските карти бяха задължение на властите съгласно Конституцията от 1975 година насам. А ние, напротив, се осмелихме да решим категорично въпросите, свързани с незаконното строителство. Напомням ви за скорошното събаряне на пет незаконно построени таверни в екологичния парк „Схиня”. Допълнително вече пристъпихме към големи реформи, които отстраняват причините за незаконното строителство. Имам предвид не само законът за горите, законът за контролиране на строителството, но и неотдавнашното решение за ускоряване на процедурите по събарянето на строежите, намиращи се в гори, в райони на ценни археологически обекти, в дерета, в защитени райони или на крайбрежни ивици. Всичко това са реални доказателства, че имаме воля да решим дългогодишните проблеми, свързани с незаконното строителство – и това е нещо, което ще се види в съвсем близкото бъдеще с реализирането на първите събаряния.

– От кои имоти ще започнат булдозерите?

– От строежите, които нарушават законодателството, свързано с околната среда и градоустройството. Първият ни приоритет е локализирането на незаконните строежи в райони, които са оценени като терени за залесяване.

– Какви са по-точно тези терени?

– Тези терени имат характеристики на гора или се намират в дерета и съществува голяма опасност от наводнение в тях. Такъв бе случаят в град Мандра, където загинаха наши сънародници миналата година. Има и терени в крайбрежни зони, които пречат на гражданите да имат свободен достъп до морето и създават опасност за човешкия живот – това пък се доказа от трагичните събития в Мати. В нашата стратегия предимство има хуманният фактор. Мерките за възстановяване на безопасното функциониране са първите, които прилагаме. Сега изсичаме дървета, почистваме потоци, прилагаме мерки за защита от наводнения, така че гражданите да не бъдат изправени пред риск при следващи катаклизми. Миналата година, когато бяха публикувани за първи път в Гърция горски карти, се създаде безпокойство бих казал, което се дължи до известна степен на липсата на информация. Това беше първи опит за такава промяна и мнозина смятаха, че тя няма да успее и даже ще създаде повече проблеми. Това е истинският политически аспект. Но сега имаме готови карти за една трета от територията на Гърция. Тази фаза на нашия проект приключи гладко и на този етап вече имаме информация за около 15% от терените в границите на държавата. До края на годината ще бъде публикувана подробна информация за цяла Атика. До края на 2019 година ще бъде публикувана за цяла Гърция. Проучванията вече са готови за 45% от територията на страната ни.

– Г-н министър, много българи са купили недвижими имоти в Гърция. Не е тайна, че част от тях са собственици на произволно строени сгради.

– Така е.

– Има ли някакъв начин да се узаконят тези нередовни сгради, много от които са придобити или построени поради незнание? Или всички те, без изключение, ще бъдат унищожени от булдозерите?

– В никой от законите, които са в сила сега и по-специално в Закон 4491/17, който се отнася до незаконните строежи и строителство, не се предвижда уреждане или узаконяване на незаконни и произволно построени имоти, които се намират в горски или археологически район, в потоци, в морски зони или в защитени територии. Пределно ясно е, че тези недвижими имоти не могат да бъдат узаконени. При останалите случаи, които имат някаква форма на произвол, съществуват специални технически средства, които могат да доведат до тяхното уреждане.

– Моля ви за повече подробности. Как могат българските граждани да защитят своите недвижими имоти, каква е процедурата?

– Процесът за включване в рамките на скорошния Закон 4495/17 е единствената подходяща процедура, която може да реши проблеми, свързани с узаконяване и строителство. Разбира се, винаги има предимство изискването, свързано с наличието на разрешително за строителство и градоустройство за всеки строеж, който някой желае да купи. Наличието на градоустройствен план и документи за законност на всяка сграда е, така или иначе, е необходим при изготвянето на нотариалните документи. Купувачите би трябвало да знаят какъв имот купуват, за което носят своята отговорност.

– Много от българските купувачи са жертви на недостатъчна информация. Те нямат вина, че имотът, който са купили, е незаконен. Ще получат ли те някакво обезщетение, ако се докаже, че попадат в такава категория, или ще изгубят абсолютно всичко?

– Това някой гражданин, независимо дали е българин, или е грък или е от друга националност, да бъде измамен, е нещо, което е много трудно, тъй като от 2013 година насам се изисква в официалните документи, свързани с договора за покупко-продажба да бъде доказано наличието или не на незаконно строителство. Но ако все пак е станал жертва на измама, купувачът би трябвало да поиска обезщетението, което му се полага или да настоява за наказателна отговорност на упълномощения продавач от съответните граждански и наказателни съдилища. Ако, поради незнание на гръцки и английски език, той не е разбрал нещо, не му е обяснено добре или е подписал документ без да бъде уведомен за правата и отговорностите, които носи, значи пак има проблем, но той не в компетенциите на нашето министерство. Всеки случай е строго индивидуален.

– Разбирате, че след това интервю всички собственици, било то българи или гърци, ще побързат да узаконят имуществото си. Но и това не им дава гаранция, че няма да пострадат.

– Какъв е въпросът ви?

– Съществува ли някаква възможност да бъде създаден регистър в България в сътрудничество с българското министерство? А ако такава възможност не съществува кажете ни тук, в Гърция къде биха могли да проверят законността на имота?

– Процедурата за уреждане на незаконните строежи е стартирала в Гърция от 2011 година и е в сила и днес по силата на Закон 4495/17. Строежи след 2011 година не могат да бъдат узаконени.

– Какви са вашите съвети към потърпевшите българи, г-н Фамелос?

– Ако някой иска да провери към днешна дата евентуални градоустройствени нарушения, свързани със своето недвижимо имущество, трябва да се обърне към строителен инженер – за да провери инженерът разрешението за строеж и да уреди евентуалните нарушения на закона за строителството въз основа на действащото у нас законодателство. За всички уредени по този начин недвижими имоти има процедура за окончателно регистриране в електронната система на министерството, до която имат достъп сертифицирани инженери. Споменах ви вече местата, където не може да се пристъпи към уреждане на имотите. Съществуват необходимите институционални инструменти за преодоляване на незаконното строителство. Съветът ми е чужденците с имоти в Гърция да търсят строителен инженер за проверка на законността им. Но отново подчертавам, че всички купувачи на имоти знаят какъв тип е имотът им, тъй като са подписали декларация при покупко-продажбата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам