"Тръгвам да изкачвам Еверест, а въжетата ще намеря по пътя" ,е философията на Христо Димитров, основател и продуцент на „Ансамбъл Българе“, най-големият частен фолклорен танцов ансамбъл на Балканите, а може би и в Европа. Роден е във Варна, израстнал в Шумен, завършил режисура в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

На 7 октомври Христо навършва петдесет години. На този ден в зала 1 на НДК ще бъде представен бенефисният му спектакъла „ Ансамбъл „Българе“. Седем неразказани истории“ тогава той  ще излезе за последен път на сцената като танцьор. Освен това известният хореограф готви и грандиозен, по думите му, международен проект, какъвто не е показван досега.

- Г-н Димитров, предстои ви петдесетгодишен юбилей. Създател сте на ансамбъл „Българе“, водещ в страната, управлявате телевизия, окичен сте с доста награди... Какво си мислехте, когато бяхте на двадесет години?

- На 20 години знаех две неща за моето бъдеще: първото, че ще бъда хореограф и второто, че ще имам танцов състав. Точно тогава дойде демокрацията и вече можех да мечтая да стана ръководител на частен ансамбъл, а не танцьор в самодеен колектив. Дори в казармата, в стаята за самоподготовка, пишех сценарии, правех планове и се готвех точно за таково бъдеще. Щастлив съм, че и двете ми мечти се сбъднаха. И то в много по-големи мащаби, от тези, които съм очаквал.

Цялата изповед на основателя на ансамбъл "Българе" може да прочетете на show.blitz.bg.