Климатологът проф. Георги Рачев с горещ коментар пред в. "Стандарт" за времето, което ни очаква през последния летен месец, плашещите прогнози за потопи в Гърция и зимата, която се задава


- Проф. Рачев, разгарът на отпуските е, но всеки ден вали и все по-често се питаме - къде е лятото?
- Лятото е навън и то е такова, каквото се случва тази година. Не е много топло, но в никакъв случай не е студено. Вярно е обаче, че е много дъждовно. София направи една много висока норма на валеж, почти 180 мм, което представлява почти три пъти месечната норма. По този показател валежите се доближават до 2014 година, особено дъждовна година, и до много валежното лято на 2005 г. Това показва, че не се случва нещо феноменално и изключително. Нито пък толкова невиждано, че да се каже "баба и дядо не помнят такова време от 70 г.".

Само през последните 15-16 години това е третото дъждовно лято и подчертавам, че то не е студено. Всяко лято е имало по един - два случая, както през юли, когато сутрешните температури са били по-ниски. Но така или иначе, топло е. И хората по морето не се оплакват толкова от липсата на топлина. Повече са облаците, по-малко е слънцето, но пък затова имаме прекрасна вода. Температурата на водата от края на май месец на практика не е падала под 24 -25 градуса. Това преди 30 години не можеше да се види на нашето море. Ние се радвахме и казвахме, че водата е чай, когато тя достигнеше 25 градуса. А през последните години тя е и 26-27 градуса. Още повече, че ни чака едно друго лято...

- Може би през август?
- Да, това ще бъде август, когато слънцето ще бъде много много повече , валежите ще бъдат доста по-малко и температурите за един доста дълъг период от време ще останат над 30 градуса. Дори в София, (а тя е сравнително хладна столица, защото е заобиколена от планини), температурите ще бъдат 30 градуса. Още от днес над Балканския полуостров ще се наблюдава малко по-високо атмосферно налягане, каквото не сме виждали от 50 дни. Затова атмосферата беше лабилна, влажна, топла и всеки божи ден някъде в България преваляваше, а на някои места по няколко пъти на ден.

Още от 1-ви започва трайно стабилизиране на времето и от 2-и, 3-и август, валежите ще бъдат на отделни изолирани места. Много слънце, по-сухо време и максимални температури от порядъка на 28 градуса. Даже в равнините в събота и в неделя може да очакваме 32-34 градуса. Не ми се мисли за Испания и Португалия, където по това време очакват 45, а може и 46 градуса. Като цяло се нормализира атмосферната циркулация в Европа.

- Любителите на почивка на Халкидики се притесниха от прогнозата за наводнения там. Има ли вероятност да се повтори кошмарът от юни?
- Прочетох, че там се очаква нов потоп. Освен големите европейски и американски метеоцентрове, прегледах и прогнозите на балканските страни. Ами никъде не даваха потоп. Не знам кой си го е измислил. В природата е възможно да се случи. Ето по-миналата година имахме средиземноморски силен циклон "Медикейн". Това бяха наводненията в Каламата и Халкидики. Сега няма никакво основание да се прогнозира апокалипсис от този тип за Халкидики поне за следващите две седмици. Напротив, както за България, така и в Гърция, най-после ще се сбъдне прогнозата, че ще бъде слънчево, топло и сухо.

- Как ще се отрази на реколтата прекалено влажното лято ?
- Във валежна и влажна година нещо се ражда, и то не малко. Може да не е с високо качество зърното, но пък слънчоглед и царевица има. Може гроздето да не е с висока захарност, но пък има пресни плодове и зеленчуци. Обратното, когато е сухо, нищо не се ражда, всичко загива и загубите са много по-големи в сравнение с летата, когато е топло и дъждовно.

- През целия август ли ще усещаме мечтаното слънце?
- Поне със сигурност докъм 16-17 август се очертава да има много слънце. Не казвам, че над цяла България ще бъде абсолютно сухо. На местата, където ще превали, ще бъдат изключително малко и главно в планинските райони. Има вероятност за малко повече валежи от летен тип, т.е. за половин ден, за половин час, около периода 7-8 август. След което настъпва отново продължителен период на топло време и високи температури.

- Обикновено на Преображение Господне казваме, че времето се пречупва. Така ли ще бъде и този август?
- Да. Обикновено при Преображение Господне и на Богоявление, винаги сме казвали, че времето се пречупва. То не се пречупва, в смисъл, че става лошо, но августовското слънце става по-мекичко, не пали така, както е юлското и особено юнското слънце. Високи са температурите, но започват първите признаци на приближаващата се есен.

- А тя ще ни се усмихне ли със слънце?
- Есента се очертава да бъде сравнително топла. Световните метеоцентрове дават септември с нормални температури и с малко по-високи валежи в Западна България. Същата е прогнозата за целия месец, що се отнася до двата големи метеоцентъра на американци и европейци. Август е месецът с най-малко валежи през цялата година. Така че смятам, че лятото не ще се завърне, защото то не си е тръгвало нито за секунда, но ще бъде такова, каквото повечето дами го желаят- слънчево, топло и сухо.

- Според народните поверия, съдейки по времето на горещниците в края на юли, каква зима ни очаква?
- Винаги с голяма усмивка съм разглеждал народните поверия. Има нещо много хубаво, което, ако е топла есента, ще го наблюдаваме пак. Някъде ще цъфне някоя ябълка и ако, примерно, се случи в Кюстендил, според народните поверия това означава студена зима. А ако в Дупница не цъфне ябълка, какво става?

Не може зимата в Кюстендил да бъде много студена, а в Дупница да си бъде топла. Няма как да стане. Горещниците минаха- те бяха на 26-и, 29-и и 30-и. Давам ви една дългосрочна прогноза, която се припокрива с дългосрочните прогнози на Американската агенция за изследване на атмосферата и океаните. Сравнително топла зима очаква Балканския полуостров и Европа. Което не означава, че няма да има минус 15 градуса, или пък че няма да има някъде минус 20 градуса, няма да има виелици, няма да има снегове. Но като цяло средните температури за декември, януари и февруари се очаква да са с около половин, а на някои места с един градус над нормата. Това е поглеждането напред в бъдещето от 1-и август. А горещниците бяха и дъждовни, и топли, и хладни, и ветровити, следователно ни очаква шарена, но топла зима, с много валежи и със съответните атрибути, с които една зима е характерна за България. Предстои да видим. Нека читателите да запомнят тази прогноза, за да видим кое вярно и кое - не.

- Отрази ли се дъждовното лято на туризма и как?
- От тези данни, които имам аз, по никакъв начин времето не е повлияло на туризма в България. Много малко хора отложиха летуването си по нашето Черноморие за по-късна дата. За Гърция мога да кажа със сигурност, че южната ни съседка даже ще отбележи рекорд по туристи. Не беше толкова страшно и по нашето море така. Вярно, валя, летовниците във Варна наистина много ги намокри, но пак имаше възможност и за слънце. Няма сериозни откази. Може би малко дръпнаха напред в туризма Западна и Северна Европа, защото при тях вместо лятото да бъде един-два дни, този път беше 50 дни, което те не са виждали от много време. Вероятно затова много хора отложиха записванията в последния момент, защото просто природата им даде възможност да си почиват вкъщи ида се радват на местните дадености.

- Септември ще става ли и за море?
- Разбира се. Е, няма да можеш да отидеш в 7 ч на плажа, но затова пък ще отидеш в 10 и ще се прибереш в 3-4 часа следобед. Това е хубаво, особено за хората, на които високите температури са им противопоказни. А морската вода ще бъде 25 градуса при всички положения до началото на учебната година.