Кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и премиерът и водач на управляващата у нас партия БСП Сергей Станишев се сблъскаха вчера за първи път в директен дебат, в който обсъдиха как България да преодолее Световната финансова и икономическа криза. Ето какво коментира за Агенция БЛИЦ финансовият консултант Кольо Парамов.

- Какво Ви направи впечатление от представянето на Бойко Борисов?

Бойко Борисов доказа за първи път в публичен вариант твърде силен дипломатически такт, който позволява на опонентите му да говорят вече за него не като за груб политик, а като за политик, който разбира и от дипломация.
Фактът, че този дебат беше проведен с истинско държавническо чувство и загриженост, означава, че елементаризираният досега от БСП политик Борисов е надскочил онова състояние, от което досега е възприеман, и далеч по-добре стои сериозно и като политик. Това е първият и най-важен резултат, защото тепърва политикът Борисов ще се доказва до каква степен може да се самоорганизира и да се представя достатъчно добре и като ръководител на политическа формация.
Що се касае до опонента Станишев - главната му задача е да остане задължително до август на поста си, защото изборите ще се проведат на 7 юли. Така остават 40 дена още за съставяне на новото правителство.
Това предполага, че Станишев ще иска да бъде министър-председател до 20 август. Този факт има няколко сериозни несъгласия. Оставането на Станишев до края на мандата означава една вторична агония между червената олигархия и крилата в БСП, които искат да я анулират. Това, че Станишев не посмя да пипне досега нито един министър или зам.-министър, е един от най-тежките факти, защото предизборната борба тепърва ще ескалира и тази ескалация ще доведе до сериозни загуби от еврофондовете.

- Смятате ли, че по време на предизборната надпревара ще падат глави?

В политически смисъл, може би. Надявам се след 4 април, когато ще бъде конгреса на т.нар. нова левица, нещата тепърва ще се изострят в рамките на лявото пространство. Още повече, че на Станишев му е нужен типичен технократски поглед към управлението, а не политически. Не случайно той ангажира Пламен Орешарки, колкото и това да му струва неудобство, да му води финансовата и политическа програма на БСП, независимо че Орешарски никога не е имал нищо общо с БСП. Парадоксът е, че имаше противоречие политици – технократи. Ние няколко пъти с проф. Димитър Иванов настоявахме да има по-добро отношение към технократския елемент, но сега виждаме, че тепърва Станишев усети, че цената на технократа Орешарски като експерт е далеч по-висока от който да е близък негов партиец.

- Смятате ли, че е възможна коалиция между ГЕРБ и БСП?

Аз имах едно твърдение, а именно, че това правителство няма да изкара повече от януари месец. Но в момента то продължава да управлява. Не съм убеден дали то ще изкара до парламентарните избори. Наслагването на няколко сложни обстоятелства ме кара да изразя съмнението, че правителството няма да изкара до август. Оживяването на този кабинет до този месец

е фатално за България.

Големите проблеми, които се случиха в държавата по приходната част, политическите проблеми, които ще се случат вътре в левицата и ДПС, резкият ръст на Атака, която най-вероятно ще стигне до 15%, ще създадат доста голям дискомфорт.

- Но социолозите не предвиждат 15% за Атака.

Социолозите предвиждат по-малко проценти, когато стоят в София и се разкарват по бул. “Цар Освободител”. Но ако отидат по селата и паланките, ще разберат за какво става дума. И тогава ще видят, че Атака, след разцепването на БСП и след липсата на чуваемост по отношение на огромните социални проблеми, които съществуват в страната, няма да има никакъв проблем да се превърне във втора политическа сила.

- Как ще коментирате това, че лидерът на ДСБ Иван Костов иска дебат със Станишев? 

Сравнение между Костов и Станишев в икономически план не може да има. Костов си е класика в жанра. Станишев учи доста години и е четири години премиер, но няма никакъв опит и няма един ден трудов стаж. Несъразмерен дебат ще бъде. Няма човек, който да даде по-добри и категорични, ясни убеждения, данни и факти от Костов, защото има всичката информация. Докато Станишев тези познания ги няма.

- Дали въобще премиерът ще иска да проведе такъв дебат?

Могат да го задължат от БСП. Живковизацията изпълни програмата си и живковистите имат много силни позиции у нас сега. Играта на премиера в случая да защити интересите на определен кръг хора е не толкова игра, отколкото условие и задача, която му е дадена от определени кръгове и няма начин той да не се съобрази с тях.

Десислава Вангелова, БЛИЦ