С вътрешния министър Младен Маринов разговаряме за най-знаковите арести на 2019 година и дали се очаква компанията на Миню Стайков, Арабаджиеви и Баневи зад решетките да се увеличи. Важен акцент в интервюто на министър Маринов пред Ивайло Крачунов е Интерпол и дали службите наблюдават потенциалната опасност Сретен Йосич, който бе заловен през 2003 година в България от Бойко Борисов.
-Г-н Маринов, в ареста от дълго време са публично известните бизнесмени Миню Стайков, Николай и Евгения Баневи и семейство Арабаджиеви. Техните случаи се насочват към съдебните зали. Удовлетворен ли сте от работата на полицията по тези интересни за обществото случаи?
- Работим съвместно със Специализираната прокуратура, защото подобни случаи се разкриват само при добра координация с прокуратурата и органите на разследването.

Да, тези резултати са добри, но ние никога не се задоволяваме само с тях. Предстои още много работа. Тези и други подобни случаи се работят много трудно, защото много трудно се стига до високите нива. Надяваме се, че през следващата година ще продължим.

- Означава ли това, че ще бъдат арестувани и други много богати бизнесмени, за които има данни, че са извършили престъпления?
- Дайте да не слагаме черна точка на думата бизнесмен. Говорим за лица, които нарушавайки закона генерират големи печалби. 

Работим системно и се надявам да отговорим на обществените очаквания.

-Синът на Миню Стайков - Стайко Стайков беше задържан при пътна проверка на МВР. Тогава стана ясно, че пред съдебните органи той се оплаква от тежко заболявания, а в същото време се вихри в дискотеките с голяма охрана под звуците на чалга ритмите. Как определяте подобен тип поведение?
- При всички случаи това поведение е неадекватно! Не можеш да оказваш съпротива на орган на власт, още повече униформен полицай, който работи на улицата.
 

Миню Стайков

Всички граждани са длъжни да изпълняват законовите разпореждания на органите на реда. Когато това не се прави, виждате какво се случва. 

По отношение на здравословното състояние на това лице - думата имат лекарите и експертизите, които те изготвят. Ние се ръководим по експертизите, но при всички положения едно лице в такова състояние не би следвало да има такова поведение.
 

-Вие бяхте домакин на среща с директора ни Интерпол Юрген Щок. МВР работи с Интерпол в различни операции по задържане на издирвани лица и по други мероприятия. Каква препоръка ви даде Щок?
-Г-н Юрген Щок беше избран за втори мандат като генерален секретар на Интерпол. Той беше в София по повод 30-годишнината от възстановяването на членството на Р България в тази глобална международна система за противодействие на престъпността. През 1989 година това е било едно много правилно решение, тъй като дава възможности за включване в общия списък от 194 държави, които членуват в Интерпол.

Г-н Щок отбеляза, че България е на една от челните позиции в Топ 10 по отношение на активност и обмен на информация с Интерпол и в Топ 20 по отношение на участие в съвместни операции и обмен на информация за издирвани лица и престъпни организации.

Това е важно признание за България.

С г-н Щок говорихме и за бъдещето на Интерпол и преговорите, които международната система води за обмен на данни с европейските агенции, което ще засили ефективността и в двете посоки. 
 

Младен Маринов и Юрген Щок

Мога да кажа, че имаме отлично взаимодействие с Интерпол по всички поставени въпроси. В същото време нямаме открити въпроси за решаване.

Предстои да обобщим данни от последната операция на Интерпол, но мисля, че данните ще са готови след Коледа. България имаше специално изпратен прокурор в Лион, който координираше действията на място.

- В друга операция на Интерпол беше задържана българката Живка Димитрова. Има ли допълнителна информация за нея, освен че е била собственичка на кафене, което е обслужвало мафиоти от Италия?
- По официален канал дойде единствено уверение за това, че има такова лице, което живее в Италия и е било задържано в рамките на разследване срещу мафиотска структура. В момента същото лице е задържано с мярка за неотклонение. 

По нашите масиви за това лице няма криминални регистрации. Така че сме в готовност да окажем съдействие в пълен обем на италианските власти, ако ни бъде поискано.

- Егото ли е в основата на конфликтите между определени групи бизнесмени както и между бивши съдружници, каквито наблюдаваме още от времето на Прехода до наши дни и които често пъти завършват с разчистване на сметки с убийства?
- Вижте, когато говорим за икономически отношения, можем да кажем, че в такива случаи те са определящи, но в крайна сметка егото е това, което пречи да се намери консенсус.

Лично аз говоря за структурите, които противодействат на престъпността и мога да кажа, че винаги съм се стремял да намерим общ език, с всички които имат отговорност. И смятам, че го постигаме. Но когато говорим за икономически и други интереси, там е вече по-трудно, защото влияят много фактори.

При всички случаи, обаче човек трябва да се научи да се бори с егото си и да не позволява то да взима връх, и да взима решения, които не винаги съвпадат с неговото его. Някой път се налага да се правят компромиси.

- Отвличането на Адриан Златков, син на собственика на автокъща "Софавто" Тони Златков, продължава да не е разкрито. Има ли вероятност поръчителите и извършителите на това тежко престъпление да бъдат разкрити?
- В момента има досъдебно производство и още тогава предоставихме данните които имаме. 
Към момента няма нещо ново по този случай, което можем да съобщим.
 

Адриан Златков

- Министър-председателят Борисов, вие и прокурорите сте подложени на постоянна опасност заради действията ви срещу знакови фигури от организираната престъпност. Една от тях безспорно е Сретен Йосич, който е в Сърбия. Продължават ли службите за сигурност да профилактират поведението на Йосич, който представлява потенциална опасност за България?
- Конкретно по отношение на него, знаете че той не е на територията на България. Като цяло ние постоянно следим средата на сигурност съвместно с другите структури извън МВР, които имат правомощия и задължения в тази посока.

Така че всеки един сигнал, включително и за лица, които определяме като оперативно интересни, се проверява. Следят се и тенденциите в поведението на тези лица.

Работим добре в тази посока и мисля, че обменът на информация между службите е на добро ниво.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ