Николай Цонев е бивш военен министър и лидер на политическа партия Нова алтернатива. Потърсихме г-н Цонев за експертен коментар около сагата с новите изтребители и проблемите в политиката.
- Г-н Цонев, Какво е мнението Ви за сагага с изтребителите? Трябва ли изобщо да се купуват и ако да - Грипен, Юрофайтър или Ф-16?
- Трябва да бъдат купени изтребители, защото състоянието на Военновъздушните сили (ВВС) през последните години е изключително тежко. Главната вина за това е на сегашния председател на комисията по Национална сигурност Константин Попов, който през петте години, докато беше командващ унищожи ВВС.


Марката и видът на самолетите трябва да бъдат избирани от тези, които ги управляват - това са българските летци. Те рискуват живота си, когато излитат, за да защитават териториалната цялост на страната.

- След напрежението в Асеновград, как трябва да се процедира с ромите в страната?
- През последните 8 години управляват главно ГЕРБ и нито веднъж не успяха да вземат адекватно решение по демографския проблем, а просто наблюдавах и ги използваха само за участието им в изборите. Самочувствието на ромите идва точно от това, че техните главатари са близки с хората от ГЕРБ и по този начин печелят изборите. Трябва да се вземе кардинално решение и да бъде възстановена справедливостта. Съвсем нормално е българите да са недоволни от факта, че те си плащат сметките, а ромите не го правят.
 
- Вашето име беше спрягано за служебен министър. Как оценявате работата на кабинета "Герджиков"?
- Оценката ми за кабинета "Герджиков" не е добра. За двата месеца и половина, докато управляваше страната, трябваше да покаже как до сега са управлявали предишното правителство. А той не направи нищо такова, просто замаза проверките й показа, че ГЕРБ са управлявали правилно. Публично самият Герджиков заяви, че министър-председателя Борисов трябва да погледне тази папка, която му е дал, което беше намек, че е имало нарушения, но те не са били съобщени на обществото. Това не е коректно спрямо българските избиратели.

- Очаквахте ли Марешки да влезе във властта и какви са Ви очакванията за неговото участие в парламента?
- Очаквах Марешки да влезе в парламента. Той се занимава активно от 10 години с политика и неговата партия "Либерален алианс" е регистрирана през 2007 година. Участва непрекъснато в общински, национални избори и т.н. Както казват дебелите книги обикновено след два, два и половина изборни цикъла дадена партия може да влезе във властта. Той спечели с доста популистки призиви. През цялото време се опитваше да имитира посланията на референдума, за който се гласува на президентските избори.

- Една от най-горещите теми в страната е съдебната реформа. Вие бяхте пряко засегнат от българското правораздаване, като бяхте обвинен несправедливо и категорично оправдан. Простихте ли на Роман Василев, че Ви принуди да паднете на колене пред очите на цяла България?
- Трябва да има реформа и тя трябва да бъде главно в прокуратурата. А на въпроса Ви за Роман Василев ще отговоря така - аз съм вярващ християнин и смятам, че само Господ може да прощава.
 

През 2010 година Николай Цонев беше зрелищно арестуван по заповед на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ