Огнян Дъскарев е познат като коментатор на външнополитически събития, живял е дълги години в САЩ. Той е автор на сборник с разкази, есета и анализи, писани през последните 20 години. Ето как коментира той пред "Факти" началото на развръзката от изборните резултати в САЩ:

- Има ли основание да се говори за изборни измами в САЩ?

- Преди изборния ден в САЩ гласуваха повече от 100 млн. души. От тях около 65 млн. гласуваха по пощата - това са главно левите, т.е. демократите. Oколо 15,00 днес положението на Тръмп не изглежда добро именно заради бюлетините, изпратени по пощата. В колебаещите се щати - Уисконсин и Мичиган, където Тръмп досега водеше благодарение на гласувалите в изборния ден, сега в Уисконсин вече Байдън води с 0,5%.

Ако се запази тази тенденция - гласувалите по пощата да бъдат повече от гласувалите в изборния ден, Тръмп ще загуби. Големият въпрос: дали Тръмп ще признае загубата. Мисля, че той няма да я признае, и с право. Гласуването по пощата е крайно несигурно, гласуваш, не знаеш къде отива гласът ти. Има някакви проверки на подписа на бюлетината, но тук става дума за десетки милиони бюлетини. Вероятно има огромни измами, а това ще бъде началото на безкрайни съдебни дела, защото Тръмп няма да се откаже.

- Какво ще се случи, ако загубилият не признае резултатите?

- Ако Тръмп не признае резултатите ще последват безкрайни съдебни дела, които може би ще стигнат до Върховния съд. Но няма да има насилие.

- Кои събития се отразиха най-силно на вота?​

- 8-годишното президентство на Буш-младши беше определено от 11 септември. Президентството на Тръмп беше определено от всекидневната война против него - буквално всеки ден война - импийчване, руската следа, която се оказа фалшива, адвокатът му свидетелства против него в Конгреса, почти всички големи медии мразят Тръмп. Но основното - китайският вирус, който е на път да му провали президентството. Защото Китай е най-големият съперник на САЩ.

Ако Байдън спечели, ето кои ще бъдат щастливи: ЕС, Китай, Иран, вероятно Русия. Ще бъде щастлива лъскавата Америка - Холивуд, рока, интелигенцията, хората на изкуството, големите корпорации, университетите, Двете крайбрежия. Ще бъдат нещастни: обикновените хора - работниците, дребните служители навсякъде в частния сектори отчасти в държавния, фермерите, хората в работилниците и сервизите, занаятчиите, строителите. Т.е. американците, които създават материалните блага.

Америка сега е отчаяно разделена между тези американци, между Тръмп и Байдън.
И друго: Ако Байдън спечели той няма да управлява, защото е възрастен човек, без енергия. Изглежда, че има и начална деменция. Това значи, че ще управлява подгласничката му, която е ляв радикал, социалистка.

А това е лошо за света.