Регионалното преброяване на гласовете, което Коалицията за свободен и демократичен избор предлага, ще прекъсне връзката между купените и подадените гласове, между "знам те къде живееш, знам те как гласуваш". Това обясни в интервю за "Седмицата" по Дарик радио политологът Огнян Минчев. Коалицията подема кампания, с която да разясни на хората, че никой няма да може да проследи за кого са дали своя глас и следователно не трябва да изпитват страх и зависимост. Образно казано - могат да вземат пари от три партии, а да гласуват за четвърта. "На цинизма - с цинизъм", обобщи Минчев.
Водещ: Огнян Минчев в качеството си на председател на Управителния съвет на Асоциация „Прозрачност без граници”, част от Коалиция за свободен и демократичен избор. Здравейте, г-н Минчев.
Огнян Минчев: Здравейте.

Водещ: Поводът да говорим е предложеният от тази коалиция за свободен и демократичен избор обществен договор за провеждане на свободни и демократични избори в България. Ще го подписвате другата седмица.
Огнян Минчев: Да, в сряда на 21 от 14 часа.
Водещ: Предложението е от няколко организации.
Огнян Минчев: От девет инициатори и на практика предложението е към всички граждански, неправителствени организации, всички граждани, които желаят, да се присъединят към него.
Водещ: Освен вашата асоциация Отворено общество, Българско училище за политика, Европейския институт, Зелени Балкани, Институтът за пазарна икономика, Фондация за реформа в местното самоуправление, Център за икономическо развитие, Центърът за либерални стратегии.
Огнян Минчев: Да, със синдикатите...
Водещ: Това са едни от най-влиятелните неправителствени организации. Каква е идеята?
Огнян Минчев: Идеята е такава, че вместо да се развива политически България към една по-голяма стабилност, прозрачност, честност на гражданското представителство по време на избори, ние виждаме едно непрекъснато влошаване на условията, при които се провеждат изборите в България. За разлика от 90-те години, когато изборите в България наистина бяха достигнали едно мерило за почтеност, за честност на отразяване на гражданския вот, през последното десетилетие ние наблюдаваме непрекъснати процеси на нарастваща манипулация, фалшифициране на вота на гражданите, нарастващо насилие върху отделни групи граждани да гласуват по определен начин. А последните местни избори доведоха и до едно лавинообразно нарастване на закупените гласове. На практика това води до състояние на нещата, при което ако допуснем, че 10-15 % от гласовете на българските граждани могат да бъдат купени или тези хора могат да бъдат по някакъв начин манипулирани или заставени да гласуват за една или друга политическа партия, за едно или друго политическо предложение, то тогава се изправяме пред реалната опасност, особено като се има предвид какъв е процентът на гласуващите, не повече от 50 вече, реално се изправяме пред опасност задкулисни, нелегитимни, понякога криминални, не понякога, все по-често криминални организирани интереси на практика не просто да владеят нашата икономика и нашето ежедневие, а да владеят все по-пряко политическите институции.
Водещ: Какво предлагате на практика?
Огнян Минчев: С две думи, това, което предлагаме на практика, е да се прекъсне тази опасност от късо съединение между криминален бизнес и представителни политически институции. Както на общинско, така и на национално равнище.
Водещ: Как?
Огнян Минчев: На първо място държавата би следвало да въведе определени санкции за купуване на гласове или за оказване на натиск върху избирателите.
Водещ: Кои?
Огнян Минчев: Тези санкции са номинални. Първо в Сандански имаше един случай на осъден, така да се каже, местен бизнесмен, който купува гласове. Глобиха го, ако не се лъжа, 1000-1200 лева. Това е на практика една шега, една подигравка със закона.
Водещ: За мене проблемът е с доказването най-вече.
Огнян Минчев: Така е и когато ние се опитвахме да видим по какъв начин могат да бъдат повишени тези санкции, ние не искахме да преминаваме тази граница от 5 години в наказателния закон, защото оттам нататък следват СРС-ата за доказване, изобщо механизми, които още по-надълбоко ще вкарат контрола върху изборите в ръцете на тези, от които произтича реалната опасност за манипулиране и фалшифициране на вота. Затова ние сме предложили големи глоби. Особено за корпоративни структури, които купуват гласове, огромни глоби.
Водещ: Какво е огромно според вас?
Огнян Минчев: Ние сме предложили според мен умерено 150-200 хиляди лева. Сега дали това е огромна сума за един енергиен бос примерно или за двама местни мошеници, учредили си частен град, това ми е малко трудно да преценя. Сигурно не е огромна сума за тях. Но същевременно това е едно реално предупреждение срещу масовизирането на тази организирана покупка на гласове. Това едно. Второ, ние предлагаме определени промени в избирателния закон, които според нас ще доведат до реално ограничаване на възможностите за купуване на гласове и аз искам да акцентирам върху една от тези промени.
Водещ: Каква?
Огнян Минчев: От ключово значение е извеждането на процеса на преброяване на гласовете от секциите под контрола на секционните комисии и концентрирането му в регионални преброителни центрове, където гласовете да бъдат броени публично.
Водещ: Добре, нали в тези комисии участват всички партии?
Огнян Минчев: В центъра на София и на Варна, да. Колкото повече отивате в по-дълбоката провинции, колкото повече отивате по селата, колкото повече отивате в маргинални общности, не само малцинствени, но и да речем, селски общности, където има само възрастни хора и така нататък, изключително бързо нарастват рисковете от злоупотреба с преброяването на гласовете и с вписването им в секционните протоколи.
Водещ: Тоест вие искате да се вкарат бюлетините, както са си в кутиите?
Огнян Минчев: Да. Тук не става въпрос само за манипулациите или фалшификациите, които могат да правят на пазаруване секционни комисии. Тук става дума за нещо друго. Вижте, както казва колегата Марин Божков в нашата коалиция, това предложение за регионални преброителни центрове цели да прекъсне връзката – знам те къде живееш, знам те как гласуваш. Защото какво се прави сега, отива някой и напазарува ,500 ромски гласа от някоя махала, посредством местния бос ромски. На другия ден след като той е платил тези пари, на другия ден той трябва да види в урната в местната секция на ромската махала тези 500 гласа депозирани. Ние искаме да я вземем тази урна и да я занесем заедно с още 60-80 урни ...
Водещ: И да се изсипят в общ кюп.
Огнян Минчев: Да, в един регионален център, където тя ще се изсипе и където ще се прекъсне връзката между купени и получени продадени гласове, тоест вие може да си купите гласовете, които искате да купите, но не можете ефективно да знаете дали сте ги купил. По този начин и ние ще направим една кампания спрямо всички български граждани, които биха желали да продадат гласа си, тъй като има такива за добро или за лошо, естествено за лошо, но ние не можем да ги разубедим. Ще направим една подобна кампания, която да им каже две неща. Първо, знайте, че никой не може да ви проследи, особено ако се въведе това правило на регионалното преброяване, никой не може да ви проследи как сте гласували.
Водещ: Тоест взимайте парите, пък си гласувайте как си искате.
Огнян Минчев: Да. По приятно е да вземеш парите от три партии, отколкото от една. Ако искате, на цинизма с цинизъм и това ще пробваме. Целта обаче, целта обаче е една, скъсване на връзката между парите на организирания бандитизъм и на частни нелегитимни интереси въобще в страната и политическото представителство, което на нас ни изглежда изключително важна цел. Защото, когато дойде следващото правителство на власт, когато дойде следващото управление на власт, тогава, когато излезем да протестираме на площада дори няма да знаем срещу кого протестираме, защото и по настояще ние протестираме срещу политически партии, които са представени, които са управляващи, ни ние не можем да протестираме срещу тези интереси, които теглят конците на една значителна част от депутатите в парламента. Броят на тези депутати непрекъснато ще нараства, ако не спрем лавината от манипулиране, фалшифициране на избори и купуване на гласове.
Водещ: Някои от нещата, които предлагате, всъщност вече се случват с предложенията за промени в Закона за политическите партии. например, публичен регистър на дарителите. Дори това, което се предлага е още по-широко за цялото имущество на партиите.
Огнян Минчев: Точно така.
Водещ: За PR агенции, които използват, социолозите.
Огнян Минчев: Изключително, изключително важна е регламентацията на тази сфера и ние сме заложили тук нещата, които могат да станат в относително краткосрочен план. Като, разбира се, не си правим илюзия, че докато не бъде стеснена възможността на кешове, на лични плащания в българската икономика като цяло, ние не можем като цяло да изолираме българските партии именно от тази опасност, те да получават куфарчета през задния вход. На предния вход да сложат този публичен регистър и да получават куфарчетата от задния.
Водещ: Целият български народ си прехвърля имоти по между си на данъчни оценки, а всъщност действителните стойности са много по-големи.
Огнян Минчев: Предложенията за регламентация, които правим са изключително важни и вие споменахте само едно от тях – публичен регистър, но същевременно трябва да бъдат засилени мерките за това в България по финансовите транзакции да се правят безналично, тоест документално, иначе с куфарчетата няма да постигнем нищо.
Водещ: Тоест не само за партиите, а въобще?
Огнян Минчев: Разбира се.
Водещ: Въобще да се спре кешовото разплащане?
Огнян Минчев: Разбира се, да се намали до минимум. Ако сте имали бизнес , какъвто и да е било той, с европейска страна, едното от условията, които са ви поставили задължително е плащанията да се осъществяват по банков път.
Водещ: Това да стане с някакъв, каква е точно идеята ви, с някакъв лимит? Примерно, да се каже всички сделки над 1000 лева или над 5000 лева да стават по банков път?
Огнян Минчев: Например, едно от нашите изисквания е всички дарения и разходи, свързани с предизборната кампания на стойност над две минимални месечни заплати.
Водещ: Т.е. в случая ще е към 500 лева.
Огнян Минчев: Да, следва да се извършва по банков път. Т.е. ако ние, да речем, установим, че има извършено плащане над тази сума, грубо 500 лева, което е извършено не по банков път, това ще бъде нарушение на договора.
Водещ: Е, как ще го хванете?
Огнян Минчев: Разбира се, че не е лесно това нещо да бъде хванато, но не е невъзможно.
Водещ: Други промени, които се предлагат в Закона за политическите партии, пак свързани с финансирането, е драстично вдигане на държавната субсидия на 5 %, вместо 2 от минималната работна заплата за всеки глас. Партиите си купуват централите, даренията да се правят само от физически лица и фирми да не могат да правят и тия дарения да са до 10 хиляди лева.
Огнян Минчев: Целите са, разбира се, този договор, който предлагаме на политическите партии, разбира се, той нарочно е кратък и нарочно съдържа малко на брой основни цели, основни изисквания с цел да бъде проследяването на тяхното осъществяване относително по-лесно за гражданското общество.
Водещ: Въпросът е ограничаването обаче на партиите от гледна точка на финансиране доколко е реалистично в една предизборна кампания, която очевидно струва много повече пари, отколкото българският законодател се прави, че мисли, че е. В медиите, в телевизия е 7000 лева.
Огнян Минчев: Когато имате една огромна цистерна с вода, пробита на сто места с различна големина на тези пробиви, нямате никакъв друг избор, освен да започнете да ги затваряте един по един. И ние това се опитваме да правим. Разбира се, ние сме гражданска коалиция, ние нямаме нито законодателна, нито изпълнителна власт. Това, което ние можем да направим, е кампания за убеждаване на обществото за непрекъснато нарастване на изискванията, не става въпрос за ограничаване на политическите партии. Напротив, ние искаме политическите партии да придобият колкото се може по-големи законни права да вършат своята дейност, а да бъдат ограничени именно незаконните, нелегитимните форми на тяхното финансиране.
Водещ: А вие ще имате ли финансирането, за да направите кампания? Факт е, че в годините назад подобни организации успяваха да си осигурят външно финансиране на световни мрежи, за да въртят клипове, да обясняват.
Огнян Минчев: Ще направим всичко възможно да гарантираме достатъчно финансиране с цел целите на нашата кампания да станат ясни на огромен брой български граждани.
Водещ: И друга ваша идея да станете нещо като /.../ или ГИСДИ от миналото – наблюдаващи организации на избори.
Огнян Минчев: Това бяха изключително мощни организации, особено първите години след ‘90-та година. Не знам дали ние ще имаме възможностите, потенциала да се конституираме като организация, която ще покрие на 100 % всички избирателни секции, но това, което със сигурност ще направим, е да покрием всички районни избирателни секции, които са рискови. Т.е. може да нямаме секция тук срещу Дарик радио, защото е в центъра на София.
Водещ: Защото Дарик радио не е рискова...
Огнян Минчев: Не е рискова секцията, но в селата, в смесените райони, в секциите, в които има повече възрастни хора и т.н., ние ще се опитаме да осъществим един ефективен контрол и нещо повече, ще се обърнем и към международните институции, към европейските институции, след като България е член на ЕС, също така да изпратят доброволци наблюдатели за изборите, които да ги оценят.
Водещ: Партиите ще подписват ли договора в сряда?
Огнян Минчев: Да, партиите, сега не искам да казвам кои да, кои не, огромното мнозинство от парламентарно представените партии се съгласиха с този договор.
Водещ: БСП примерно, НДСВ, управляващите ще подпишат ли?
Огнян Минчев: Надявам се, че да.
Водещ: И основните от опозицията също?
Огнян Минчев: Надявам се, че да.
Водещ: ГЕРБ също, които са извънпарламентарни.
Огнян Минчев: Надявам се, че всички партии ще подпишат този договор.
Водещ: Добре. Огнян Минчев, председател на УС на Асоциация „Прозрачност без граници”, част от Коалиция за свободен и демократичен избор, за обществения договор, който коалицията предлага, за да бъдат свободни и демократични изборите в България.
/БЛИЦ