Васил Алексиев е старши спасител на плажа в бургаския кв. "Крайморие". Той има дългогодишен стаж като лайфгард и през кариерата си многократно е попадал в ситуации на живот и смърт.

Пред "Флагмант" той коментира жестоката трагедия в Карнобат и дава полезни съвети на плажуващите за това как да се спасят от опасностите на морето.

- Г-н Алексиев, Вие сте експерт спасител. Има ли някакви признаци, по които може да се познае, че човек се дави, без да са налице видимите такива – махане с ръце, викане за помощ и т.н.?

- На първо място има три причини за удавяне. Те са: непознаване на мястото, където отиваш; незнанието как да си помогнеш; и неумението да плуваш. Признаците, по които може да се познае, че човек се дави, са написани и в учебниците, по които се преподава на курсовете за спасител.

С опита става нормално за нас само с поглед  да преценим как плува даден човек и да разберем веднага колко са възможностите му, кога се е уморил или е изпаднал в опасност. Такива показатели например са обръщане по гръб, вяло отпуснати ръце и опит за плуване с крака.

Лесно може да се разпознае човек, който е на предела на силите си. Тогава всъщност се намесваме ние.

- В контекста на ужасния инцидент в Карнобат... вие сте морски спасител, но как е възможно човек да се удави в басейн?

- Не съм достатъчно добре запознат със случилото се в Карнобат. Мога обаче да кажа, че на басейн много често се случват инциденти, например при скокове. Без да погледнат към дъното на басейна хората се хвърлят във водата и така е възможно да ударят човек, който се е гмурнал по-надълбоко.

Друга причина е удар в страничните стени на басейна или дори заклещена под водата ръка. Това, което ви описвам, се е случвало лично на мен, когато съм бил на смяна. 

- Възможно ли е човек, който никога не е учил оказване на първа помощ, да помогне адекватно в ситуация с давещ се човек?

- Абсолютно не, това няма как да се случи. Аналогията е все едно да не можете да карате кола, но да се качите зад волана за пръв път и да карате по-добре от дългогодишен шофьор. Тези приказки съм ги чувал... някой казва: „Аз не знам, не мога, но успях да помогна“.

Това са пълни глупости. Аз съм старши спасител на плажа в Крайморие. Всеки ден изпитвам останалите момчета тук, ходим на обучения и дори водим курсове за първа помощ за желаещи. Въпреки че всяка година провеждаме тези курсове, виждаме, че пак има много пропуски в знанията.

Представете си сега човек, който никога не е учил или дори виждал оказване на първа помощ. Няма как да се случи това.

- Вече наближава средата на август. През този месец всяка година морето започва да става бурно. Каква е ситуацията на плажа в Крайморие към момента?

- Всичко е точно такова, какво се очаква за август. Има вълни, има вятър. Има обаче и благоприятни условия за почиващите. Спасителите ни са на ниво. Всеки ден аз проверявам, през мен минават инструктажите – отиграваме ситуации, припомняме първа долекарска помощ.

Единствено имаме разправии с хората с домашни любимци. Все още обаче има хора, които смятат, че „морето е до колене“ и че плажа е свободен. Но засега ситуацията е напълно под контрол.

- Заливът в Крайморие сякаш е някак по-закътан. Излезе ли вече мъртвото вълнение?

- Засега нямаме дори наченки. Течението тук е постоянно и ние знаем посоката му, а с това и коридорите, по които можем да пресрещнем дори плавателни съдове или някой от надувамите атракции.

Ситуацията е овладяна напълно и досега сме нямали злополуки – действаме своевременно още в първите минути.

- На други плажове обаче мъртвото вълнение вече е факт, а много хора не знаят как да реагират, ако попаднат в него. Какво се прави, когато морето започне да дърпа навътре?

- Първото, което трябва да се направи е хората да се научат да разпознават мъртвото вълнение още от плиткото. Привидно, когато този феномен се появи, морето всъщност изглежда гладко и спокойно и много хора се подвеждат от това. Първото, което се проверява, е дали морето „дърпа“.

Влиза се до коляно и се следи дали пясъка под краката се движи. Ако това е така, значи има мъртво вълнение и трябва да се внимава изключително много. 

Разбира се, много хора попадат в ситуция, където вече са на дълбоко, когато осъзнават какво им се случва. Най-важно тогава е да се запази спокойствие и да се плува под кос ъгъл – не хората да се опитват да плуват към брега или навътре, а настрани.

Използва се течението и понякога дори без човек да мръдне, самите движения на водата го изкарват към брега.