През 2018 година "Господари на ефира" разкриха скандални финансови злоупотреби на фирмата "Глобал Маркетс" и лицата Йордан Моллов и Кирил Джабаров, които към днешна дата вече са обвинени от прокуратурата за участие в организирана престъпна група.

Продуцентът на предаването Джуди Халваджиян разкри пред БЛИЦ подробности относно схемата на задържаните за финансови престъпления. Той посочи новия аспект на дейността на Моллов и Джабаров и разказа повече за схемата на обвинените в измама. 

Припомняме, че по информация на Специализираната прокуратура ужилените са повече от 200 души, сред които и чужденци. Някои от тях са загубили повече от милион заради т.нар. "банда на брокерите". По-рано днес ви разкрихме, че единият от обвинените е брокер от "Уолстрийт", другият - замесен във фалита на КТБ.

- "Господари на ефира" изобличиха пред широката аудитория скандалните практики на "Глобал Маркетс" още през 2018 година. Продължихте ли да следите случая и след излъчването му?
- След излъчването на серията от репортажи през 2018 година, получихме още много сигнали от нови потърпевши – независимо, че по-късно предаването вече не беше в ефир.

Въпреки обещанието на Софийската районна прокуратура за ефективни действия за спиране на схемата, сигналите към нас продължиха, което само говори за доверието на аудиторията към „Господарите“.

Продължихме да следим дейността на схемата, която непрекъснато сменяше имената и адресите си. За съжаление, се оказа, че и до днес не всички медии оценяват нашите заслуги в разплитането на схемата.


- Преди репортажа Ви, Йордан Моллов и Кирил Джабаров са мамили пенсионери и не особено състоятелни хора. При вашето разследване усетили ли сте да има индикации за разрастване на схемите им?
- През 2018 година показахме разказа на възрастни хора, които бяха инвестирали 170 000 долара в пирамидата. В последствие получихме още много сигнали от ощетени – вложили суми между 3000 и 200 000 лева.

Потърпевшите са както възрастни, така и млади хора – с различни професии – това говори още веднъж за мащаба на схемата. А бездействието на институциите явно мотивираше тази криминална организация да продължава да мами все повече хора.

- Имате ли повече информация относно новите финансови практики на обвиняемите?
- Схемите на действие на пирамидата са едни и същи – само имената и офис локациите се променят. Нов аспект на дейността им е практиката чрез жълти „медии“ и уронващи престижа на пострадалите, а и на нашия репортер Виктория Симеонова, обяви в сайтове с нецензурирано съдържание да се опитват да спрат разкриването на схемата.


- Освен задържаните Йордан Моллов и Кирил Джабаров, в момента в ареста са Мая Господинова, Светла Цонева, Ивайло Асенов и Фердинанд Николов. Знаете ли нещо повече за тези лица и били ли са част от разследваните от вас финансови схеми още през 2018 г.?
- Йордан Моллов и Кирил Джабаров са познайници на „Господарите“ още от 2013 година, когато ги показахме като некоректни работодатели. Мая Господинова, Светла Цонева, Ивайло Асенов и Фердинанд Николов са техни служители, които реално са привличали клиентите.

Скоро на gospodari.com ще дадем повече информация за всеки от тях.

- Знаете ли кои влиятелни лица са засегнати от действията им?
Практиката ни показва, че много от влиятелните лица не биха споделили публично, че са станали жертва на такава злоупотреба, но се надяваме чрез нашите репортажи да сме предпазили и част от тях.


- Смятате ли, че обвинените Моллов и Джабаров ще получат заслуженото наказание?
- Искрено вярвам, че справедливостта ще възтържествува след толкова години и този път Прокуратурата ще стигне до края в разплитането на схемата. Надявам се ощетените да успеят да си върнат парите и да няма повече хора, попадащи в такъв капан.

Вероника Мартинова, БЛИЦ