Марио Понте е роден в италианската провинция Генуа през 1952 година. Има впeчатляваща биография и богат опит зад гърба си – както в Италия, така и в други страни по света, включително и България. Представител е на Ордена на Рицарите хоспиталиери O.S.J. – Малта у нас, бил е член на Италианската търговска камара в България и управлява няколко дружества с разнородна дейност, сред които и „Лични Данни БГ“ ООД, което се занимава с организиране на обучения и създаване на култура в областта на защитата на личните данни. От 2013 година се устaновява за постоянно в България, но ежедневно поддържа контакт с редица свои приятели и партньори в родината си. Марио Понти се съгласи да коментира за БЛИЦ тежката ситуация, в която изпадна Италия. Разговорът се осъществи благодарение на любезното съдействие на адвокат Теодора Саркизова - главен секретар и юридически консултант на Суверенния Орден на рицарите Хоспиталиери OSJ – Рицари на Малта, която се ангажира с превода от италиански език.  
- Г-н Понте, италианците първи в Европа изпитахте този бич – COVID-19, и се наложи да се борите с него. Във връзка с това в Италия се зароди апелът „Остани си вкъщи“. Карантината ли е единствената сигурна превенция и спасение от кронавируса? Спазва ли се тя стриктно и успява ли Италия да се стабилизира след този тежък удар? Налагат ли се санкции за неспазване на карантината и какви са те?
 

- Моделът „да останеш у дома“ със сигурност е най-подходящият за борба с този и други видове вируси, като всъщност се избягва размножаването на вируса и заразяването, и със сигурност е най-ефективното средство, което е очевидно необходимо да се спазва.

Особено важно е, дори и при връщането вкъщи от вън, да се спазват основни и задължителни предпазни мерки, т.е. като следване на определени протоколи при връщане у дома, защото все пак някой трябва да излезе за пазаруване или да отиде на работа.

Знаем, че нашите ръце и близостта с други хора може да ни донесат зарази. По-лесно свикваме с това, което ни казват непрекъснато по новините, но по-трудно е да променим атавистичните ежедневни навици като използването на асансьора, отварянето на вратите на етажната собственост, използването на градския транспорт, плащането в брой, сутрешното поздравление на колегите и др., целувката към децата пред училището, но и връщането у дома с пазарската чанта… и кой знае колко още други.

Сред предложените методи за защита намираме маските (които трябва да носят от по-рискови и/или вече болни хора), но те не са абсолютно ефективно средство за защита, използването на ръкавици за еднократна употреба (които обаче са безполезни, ако не бъдат сменени след обслужване на всеки клиент и измиване на ръцете след сваляне на използваните ръкавици), спазване на безопасното разстояние, използването на дезинфектант гел или кърпички (които вече липсват в доста магазини), не на последно място – да се обадите на 112 в случай на симптоми на заболяване, без да отивате до медицинските центрове, както и да избягвате да напускате дома си колкото е възможно повече.

Сред потенциално заразните предмети, които не се споменават толкова често, са:

> банкнотите и монетите

> нашите дрехи: когато се върнете у дома, трябва да ги сложите в пералнята или да ги окачите на въздуха за няколко часа, ако нямате тераса, е добре да ги съхранявате на специално място, но те не трябва да се прибират заедно с останалите дрехи

> чантата за пазаруване е друг източник на зараза, за който никой не говори, но вътре поставяме продукти, които може да са докосвали и други, които със сигурност касиерката е докосвала точно както тези на всички останали клиенти, и очевидно не е възможно да дезинфекцира ръцете си всеки път (след всеки клиент), както и  повърхността на лентата, през която преминават продуктите, за да бъдат сканирани!
 
Но това, което не се казва толкова често, е, че:

> маските са с нисък коефициент на полезност, ако се поставят и свалят, за да се говори, пуши, отговаря на мобилен телефон и след няколко часа те могат да се превърнат в колония от вируси и бактерии от всякакъв вид

> телефонът е един от основните носители на зараза, особено сред деца или „възрастни деца“

> често, когато имаме телефон в ръцете си, той се поставя навсякъде и след това се взема в ръката, слагаме го в джобовете на дрехите ни, но в крайна сметка винаги се приближава до устата, следователно, ако се използва извън дома, е добре да го дезинфекцирате внимателно, когато се върнете  вкъщи;

> когато се връщате с чантата за пазаруване, би било препоръчително : онези продукти, които могат да се мият, трябва да се измият и подсушат вкъщи, останалите -да бъдат оставени на чист въздух на отдалечно място за най-малко 4 часа, така че всички вируси да умрат

> същите торби за пазаруване и всички монети или банкноти, получени като ресто, трябва да бъдат поставени „под карантина“ на открито, тъй като както знаете върху металите вирусът е по-устойчив

> монетите и банкнотите трябва да се съхраняват в отделен портфейл, който не трябва да се поставя в чанта или раница, където със сигурност се намира много използвания от нас мобилен телефон!

> пазаруване: входът в магазина вече е цитиран, добре, но какв е смисълът, ако се окажем струпани отвън, близо един до друг и не на безопасно разстояние? Търговските центрове трябва да използват системи, които избягват това явление;

> при прибиране у дома: имате предвид, че неминуемо докосвате дръжката на входната врата, за да използваме асансьора, трябва да натиснем бутон, който може да е бил докоснат от някого минута преди нас, ние сме в много малко и лесно за замърсяване пространство, ако можем да избегнем използването му, можем да опитаме да вървим пеша (без да докосвате парапета)
 
Резюме: трябва да знаем, че дори и в дома не сме напълно сигурни, ако не се научим да използваме и прилагаме разумно минимални предпазни мерки, полезни за нас и хората около нас.
 
- Цeлият свят вече е засегнат от коронавируса, а Европа се оказа в епицентъра на пандемията. Опитът на Италия е най-горчив от държавите на Стария континент. Отбелязахте рекордна смъртност - Италия е и най-засегнатата страна след Китай, с експоненциално нарастване. Стана известно, че е било огромна драма – на практика лекарите е трябвало да решават кой да живее и кой да умре, защото здравните заведения не са били подготвени за прием на толкова заразени. Как се справя здравната ви система сега? Успявате ли да вадите кестените от огъня, както се казва?
 
- Жертвите са предимно възрастни хора, защото, както знаем, Италия има най-голям брой възрастни хора в Европа, така че това увеличава процента на смъртност. Трябва да отбележим, че се увеличава и броят излекувани.

Фактът, че лекарите са били изправени пред избор да предпочитат грижите за младите хора преди възрастните хора, се дължат на спешни случаи, но след като са хоспитализирани всички имат подходящо лечение и грижа.

Проблемът е, че младите хора реагират доста по-бързо на лечението, докато възрастните, за съжаление, особено със съпътстващи заболявания, не винаги успяват да преодолеят кризисните моменти. Вярно е, че първоначално структурите не са били подготвени, но също така трябва да се каже, че италианското правителство реши след първите няколко часа да премине от праг на повишено внимание към този на червената зона и очевидно е, че за няколко часа не можеше да бъде направено повече.

Но същото се случва, когато се случи земетресение и, за съжаление, сме свикнали с него, не е възможно веднага да имаме на разположение десетки лекари, но в следващите часове всичко се нормализира, както винаги се е случвало в Италия. Така че бих казал, че сега освен по-изолираните центрове всичко е в норма.

Какви са хигиенните мерки и изисквания, които е наложила италианската държава, и спазват ли се те? Протича ли изобщо някакъв обществен и културен живот в Италия, или всичко остава замразено?
 
Хигиенните мерки са тези, които всички знаем, да си мием ръцете често, да използваме почистващи кърпички и почистващи гелове, съдържащи алкохол и дезинфектанти, да избягвате контакт между ръцете и очите или носа, да не се целувате, прегръщате, да ограничавате проявите на обич с хората, които са толкова скъпи за нас италианците.

Първоначално забраните бяха частично игнорирани, но сега, след като правителството въведе строги ограничителни и наказателни мерки, които могат да доведат до наказателна присъда, нещата се нормализират.

Социалният живот е… социалната мрежа, чрез интернет. Дори не можете да се съберете в столовата на фирмата, много компании са променили работните си смени, за да позволят на хората да отидат на обяд вкъщи, избягвайки събирането в столовите на компанията и след това няма кина, дискотеки, ресторанти и т.н.

Нормално е някой да се опита да бъде хитър, да спечели пари и да държи тайно отворен магазин или бар, но ако бъде „открит“, рискува затвор. В Италия е приет специален член 650 от наказателен кодекс, който предвижда наказателно преследване за неспазване на забраните.

- Колкото и грозно и страшно да звучи, но как се справя Италия със случаите на починали от коронавирус?

- Междувременно трябва да уточним, че смъртността по това време на годината в Италия винаги е висока, особено на север, където преобладават по-голямата част от възрастните хора (35% от италианците са над 65 години).

Защото дори нормалните влияния на вируси тип ABC включват висок брой смъртни случаи, най-вече поради същите белодробни усложнения като COVID-19. Според официалната статистика от грип в Италия всяка година умират няколкостотин души. Основната причина е, че грипният вирус често влошава вече компрометираното състояние на пациенти, страдащи от други патологии (например респираторни или сърдечно-съдови заболявания) до причиняването на тяхната смърт. В тези случаи грипният вирус често не се идентифицира или защото не е търсен, или защото смъртта се дължи на обща пневмония.

В най-засегнатият район, Ломбардия, погребалните домове се обърнаха с молба за помощ към колеги от близките региони. Всички религиозни служби също бяха забранени и спрени (защото те включват събиране на хора); освен това трябва да се каже, че сега в Италия около 70% от починалите биват кремирани, което променя традициите и ритуалите.

- В България се оказахме в неприятна ситуция – починала възрастна жена от коронавирус, която не може да бъде погребана, защото всичките ѝ близки са под карантина. Има ли сходни случаи в Италия и как успяват да се справят хората?

- В Италия погребалните услуги вече не се извършват в църквата, както споменах по-горе, всички религиозни служби са забранени за публика, следователно тялото се подготвя следвайки процедурите, използвани за труповете на заразители (дори ако в случай на COVID-19 вирусът вече не е в трупа, но може да е в дрехите) и след това тялото се увива в кърпа, напоена с дезинфектантска течност, след което се затваря в биоразградима торба и се поставя в ковчега.

Що се отнася до всеки друг починал, също и по други причини, затвореният ковчег се пренася с катафалката пред църквата или до гробището, където бива отслужено опело от свещеника, в присъствието на най-близките роднини, които трябва да спазват закона, за което подготвят декларация, където декларират къде са отишли, след като са излезли от къщата. Ако не го направят ще бъдат докладвани на компетентните държавни органи. Ако роднините не могат да присъстват, тъй като са в период на карантина, тялото на починалия бива съхранявано до отпадане на периода на карантина за близките му.

- Има ли паника сред лекарите и медицинския персонал? Има ли случаи на абдикирали от служебните си задължения медици и медицински сестри?

- Не бих казал, че има паника, всеки изпълнява задълженията си, особено здравният персонал. Вчера аз лично научих за един човек, ангажиран със спешната помощ, който е починал. Само преди няколко вечери в цяла Италия, в 18 часа хората отидоха до прозорците, за да пеят и изразят своята подкрепа за целия персонал на спешните екипи, от лекари до медицински сестри и шофьори на линейки, както и на екипите на гражданска защита. Италия, като и България,  има страхотен патриотичен дух. 

- В цялата суматоха и опитите да се ограничи разпространението на заразата от COVID-19, което е и основна задача в световен мащаб, към момента не се обсъжда друг важен въпрос – какви са последствията от този коронавирус? Имате ли някакви данни за състоянието на вече преболедували хора и проследявани ли са те за остатъчни ефекти от коронавируса, като например трайни увреждания на белите дробове?

- Определено хората, засегнати от COVID-19, ще имат респираторни проблеми, това засяга белите дробове, но това ще бъде подобно на хода на нормална тежка пневмония, аз самият миналата година претърпях една в началото на март, за 67 години живот никога не бях имал такава, може би това беше знак?

Някои източници на информация твърдят, че този вирус съществува вече от преди края на 2019 г., може да се окаже, че това е по-опасна негова форма, тъй като знаем, че вирусите се променят и укрепват с течение на времето.

- Все още опитите да бъде създадена ваксина, не се увенчават с успех, а коронавирусът не подлежи на третиране с никакви известни досега лекарствени препарати.С какво се лекувате в Италия, подсилвате ли имунитета си и как?

- Някои терапии започват да се използват с различен успех, не мога да навлизам в подробности, защото не съм лекар, но се получават добри резултати, преди дни група китайски лекари пристигнаха в Италия, за да помогнат на Италианските си колеги, светът се движи и си сътрудничи.

Вярвам, че ваксините може да са готови след няколко месеца (ако ние го разглеждаме като политическа игра, те вече би трябвало да са готови), със сигурност ще бъдат за 2021 г., годината, в която вирусът може да се появи отново, при условие че е възникнал естествено, но това е тема на конспиративни анализи, която не бих искал да започвам…
 
- При такава безпрецедентна карантина и изолация несъмнено страда и психиката. Успява ли Италия да се справи с това?

- Безспорно психиката е силно засегната, бихме били роботи, ако не беше така. Италия със сигурност ще се справи така, както и България, всички ние вече започнахме да получаваме и изпращаме шеги и вицове във връзка с COVID-19, вкл. и забавни видео клипове, които спомагат за повдигане на духа на хората и за справяне с вируса. Нашите специалисти от атомната централа в Гарилияно преди няколко дни осветиха реактора през нощта в различни цветове, за да дадат надежда и сила на италианците!

Трябва да запазим спокойствие, нека си припомним, че Испанският грип през 1918-1920 г., без интернет, без средствата за спасяване и обмен на информация, с които разполагаме сега, е причинил смъртта на около 100 милиона от световно население, което тогава е било около 2 милиарда души!

Това не е първото и няма да е последното изпитане, този път бяха въведени изключителни мерки и с гордост заявявам, че Италия беше първата, която ги приложи, дори когато другите нации ни критикуваха (не България, разбира се, говоря за Франция и Германия).

Този вирус промени начина, по който се справяме с извънредни ситуации, ако е вярно, че е направено нарочно (и лично аз съм склонен да мисля така), натрупаният сега опит ще ни бъде полезен, за да се противопоставим на бъдещи бедствия, било те вируси или други най-лоши бедствия.

- Има ли паника сред италианците? Презареждат ли се с продукти от първа необходимост – храна и медикаменти? Вълната на коронавируса, която застигна и България, неминуемо породи и паника. Тук започна безогледно презапасяване с хранителни продукти, изкупи се дори и тоалетната хартия. Бихте ли описали каква беше ситуацията в Италия и каква е в момента?

- Не бих го нарекъл паника, може би притеснение, но както казах и преди, ние сме свикнали да страдаме от земетресения, наводнения, свлачища, а това е повлияло на писхиката на италианския народ, направило ни е съпричастни и наясно с рисковете, пред които сме изправени всички ние в света. Нищо и никога не е абсолютно безопасно очевидно, дори когато ние вярваме, че е така.

Естествено е, хората, които не са свикнали с всичко това, да се страхуват, да посегнат към запасяване с хранителни продукти, и това е първият и естествен начин за реагиране и справяне с криза, дори в Италия това се случи в първите дни, сега нещата се нормализираха.

За горивата не се е случвало, средният италианец обикновено винаги има пълен резервоар, точно защото е свикнал на спешни случаи, а и след като наистина не е препоръчително да се движите изобщо, колата остава неизползвана, и така става  безполезно презапасяването в това отношение, по-добре е да си стоиш у дома. 

- Успява ли италианската държава да се справя с икономическата ситуация и да възпира спекулата – поскъпването на медицинските консумативи, предпазните маски и защитните облекла?

- Онези, които плячкосват, които се възползват от ситуацията, са строго наказани, както трябва да бъде винаги, италианската държава и правоприлагащите органи винаги са били внимателни в това и очевидно сега обръщат още повече внимание и строгост на наказанията. Хитруващите и възползващите се със сигурност ще бъдат наказани.

- При така настъпилата извънредна ситуация се очаква световна рецесия. Каква е нагласата в Италия? Има ли готовност държавата да се справи с настъпването на неизбежната икономическа криза, какви мерки се предприемат и как ще се отрази този тежък удар на италианския бизнес?

- За съжаление това е една неуправляема ситуация, трябва да бъде обединена Европа, която да помогне, а не отделните държави да търсят самостоятелни решения. За момента италианската държава въведе мерки за защита на фирмите чрез фондове срещу извънредни съкращения, финансова помощ, спиране временно на плащане на данъци и други мерки, но проблемът ще бъде в световен мащаб.

Не е изненадващо (въпреки че не вярвам да е случайно) най-засегнатите държави в света са най-индустриализираните и/или обект на завист: Китай, Япония, Корея, Италия - за паметници, история и ноу-хау (и... Иран, единствената държава в арабския сектор, която все още е „на крака“).

- Защо според вас COCID-19 буквално опустоши Италия? Какви грешки допуснаха италианската държава и италианците и можеше ли да се реагира по друг начин?

- Не мисля, че Италия е направила големи грешки, данните показват, че първият случай е бил в Германия, но тогава се връщаме отново към конспиративните теории...
Определено бяхме първите в Европа, които съобщиха на света, че са засегнати. Очевидно е, че Милано, като главен италиански индустриален и търговски център, и Бергамо като главен кръстопът за нискотарифни въздушни трафици, са имали възможност да да се заразят първо.

Както се опитах да изясня и преди това, ми е трудно да мисля, че Италия беше единствената, която можеше да бъде засегната. Виждаме, че сега Испания, Франция и Германия започват да предават своите данни. Нима във Франкфурт преминават по-малко чужденци, както и в Париж, Лондон и Барселона, отколкото в Милано и Рим? Не вярвам, че е така… 

- Обедини ли италианците този тежък бич и какво ще посъветвате хората в България? 

Със сигурност са много по-обединени. Съветът, който мога да дам на скъпите ми български братя и сестри, е да не изпадаме в паника, безполезно е, трябва да сме рационални, трябва да следваме съветите, дадени от тези, които ни управляват. Имаме и страхотен съюзник в лицето на медиите, които да ни помагат! 

Нека да използваме всички информационни канали за наистина важна информация, а не само за обичайните чатове. И не забравяйте, че прословутият мобилен телефон може да бъде, дори ако никой не го казва по очевидни причини, един от основните източници на зараза, нека да се научим да го използваме без да допускаме да бъдем „използвани“! 
 
Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ