"Създаването на ваксина, колкото и енергично да се работи, ще отнеме най-малко година. Хората трябва да са спокойни, че COVID-19 не може да се разпространи с вестници и книги", това заяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Коя е тя?
Проф. Мира Кожухарова е български учен, епидемиолог. Била е национален консултант по епидемиология. В продължение на години заемаше оста заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Университетски преподавател е. Има десетки научни публикации и доклади в научни конгреси в България и Европа.Ето какво още сподели проф. Мира Кожухарова в интервю за в. Монитор:

- Проф. Кожухарова, много се говори за устойчивостта на коронавируса COVID-19. Възможно ли е човек да се инфектира с него чрез пипане на вестници, книги и пари, например?
Прекрасно е човек да си купува книги, да се информира от вестници, които не публикуват фалшиви новини. Пределно ясно е, че самата технология на отпечатването им не позволява замърсяването с микроорганизми. В това отношение хората трябва да са спокойни. Напротив, в това време на самоизолация какво по-хубаво от това да четеш.

Наш експерт от СЗО разкри дали може да се заразим с COVID-19 от вестниците и пратките

Трябва да се знае, че вирусите на могат да се задържат продължително време в околната среда, защото могат да живеят само докато са вътре, в клетките. Клетката, отделена вече от организма, бързо изсъхва и вирусите загиват. Затова няма причина за особени безпокойства. Има причина обаче да се поддържа добра хигиена, независимо дали сме в пандемия или не. Този коронавирус е опасен дотолкова, доколкото за пръв път се срещаме с него и все още не е напълно проучен.

Абсолютно не е вярно твърдението, че той е много издръжлив в околната среда, както се твърдеше в началото на появата му. Авторитетни проучвания и резултати от експерименти към момента вече показват, че той не е по-издръжлив от другите вируси. На битово ниво, поддържането на добра хигиена е достатъчна профилактична мярка. В това отношение трябва да се спазват общите препоръки, а именно ръцете да бъдат чисти – да се мият редовно с вода и сапун, а когато не е възможно, да се ползват дезинфектанти. 

Колкото до повърхности, които всекидневно пипаме, има риск, ако те са мръсни. Хората да са спокойни:  COVID-19, макар и коронавирус, не е със свръхспособности за разпространение. Доскоро нямаше много проучвания и затова интерпретациите за неговата устойчивост бяха твърде хиперборлизирани.

- Всички дезинфектанти ли действат еднакво, или има такива срещу бактерии и други срещу вируси?
- Лабораторно е доказано, че коронавирусите са много чувствителни към спирт и към хлорните препарати, каквато е белината. Всички дезинфектанти за ръце, които съдържат спирт, са подходящи.

Препоръката е, че дезинфекцията е достатъчна, ако ръцете са видимо мръсни. Колкото и добър да е дезинфектантът, водата и сапунът  не бива да се забравят.

- При влизане и излизане от вкъщи сега, в условията на извънредно положение, трябва ли всеки път да дезинфекцираме бравата на входната врата, ключовете, портмонето, телефона?
-   Редовното миене и дезинфекция са хубаво нещо, което не означава, че след всяко влизане и излизане трябва да дезинфекцирате собствената си врата, но ръцете във всички случаи.

Те трябва да са чисти, защото човек неволно пипа лицето, очите, носа – все непрепоръчителни неща в сегашната ситуация. Това е валидна превенция срещу всички причинители на зараза.

- Хората вече се изнервят от самоизолацията. Какво е вашето мнение?
- Епидемиологичните ситуации засягат цялото общество, а не само отделни хора. Личната отговорност е от изключителна важност и спазването на разпорежданията не подлежи на коментар. Предпазвайки себе си, ще предпазим и хората наоколо. Всеки носи отговорност и трябва да си я поеме.

- През пролетта циркулират рино и аденовируси. Как човек да отличи едно неразположение от настинка, например от COVID-19?
- За новия коронавирус е характерна температурата и сухата кашлица. Хората не бива да изпадат в паника, ако кихнат. Това може да е и от цъфтящите дървета, които стигат до балконите на жилищата ни.

В началото на епидемията, през зимата беше по-страшно, защото тогава циркулираше сезонният грип и беше напълно възможно двата вируса и проявите им да бъдат сгрешени. Сега вече този риск за грешка е много по-малък, а има и възможност човек да се изследва. Няма причина за безпокойство. Лекарите си знаят работата, нека им се доверим. 

Колкото до сенната хрема, би следвало да притесняват и да не знаят какво се случва само хората, при които се проявява за пръв път в този сезон. Другите, които страдат от нея, знаят, че сега й е времето, предписано им е лечение и знаят какво да правят. Тези, за които тя е новост, първо да се консултират със своя лекар и ако се налага, да потърсят алерголог, да не бързат да изпадат в паника.

В момента всички се пазим така, че рискът за разпространение на коронаируса COVID-19 е сведен до минимум. Хубавото в случая е, че независимо от пандемията и мобилизираните усилия на лекарите на първа линия, работят всички останали клиники, отделения и специалисти, които оказват помощ на пациентите в сферата на своята област.

- Възможно ли е човек да се зарази с COVID-19 от храни, например плодове и зеленчуци, каквито притеснения имат някои хора?
- Плодовете и зеленчуците винаги се мият. Ако е със сапун, още по-добре. Могат и да се накиснат известно време във вода с някакъв течен препарат, а след това да се сложат под обилно течащата вода. Спазва ли се това хигиенно правило, опасност от заразяване няма.

-  Възможно ли е скорошното създаване на ваксина срещу коронавирусите, като цяло?
-  Ваксина срещу COVID-19 няма. Сега се работи по такава ваксина на много места по света. Когато неговите  близки „роднини” коронавирусите SARS и TORS се разпространяваха през 2003 и 2011 година, срещу тях бяха създадени ваксини, което улеснява нещата. Този факт вероятно ще ускори разработването и на такава срещу новия коронавирус. В неекспериментални условия засега такава няма.

Когато в лаборатория, в научен институт се създаде ваксина, тя преминава през един задължителен и не много кратък период на изпитване, докато стигне до населението. Тъй като тя е противовирусна ваксина, първо се правят изпитвания върху микрокултури, след това върху опитни животни, на трети етап – върху доброволци, после на по-широки кръгове. Едва тогава минава всички процедури на регистрация и разрешителни.

Това се налага, защото една ваксина, освен да е ефективна и да изгажда имунитет, тя трябва и да е безвредна и добре поносима. Без да бъдат изпълнени тези условия, нито един такъв продукт не може да бъде пуснат на пазара.  Във всички случаи ще трябва да почакаме година – година и половина в най-добрия случай. Междувременно, ще спазваме общите профилактични мерки, които помагат и срещу коронавирусните инфекции, и срещу всички други заразни заболявания.

-  Възможно ли е COVID-19 да започне да се държи като грипните вируси, които ни навестяват всяка година?
-  Все още не може да се направи такава прогноза. Нещо повече, неговите сходни коронавируси SARS и TORS, които изплашиха човечеството преди години, се самоограничиха.

Следва ли той поведението на грипните вируси, би трябвало да затихне през лятото. Ако повече хора, макар и недоказано са се срещнали вече безсимптомно с него у нас, това ще ускори изграждането на колективен имунитет.