Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев разкри пред БЛИЦ защо кандидатурата на Цецка Цачева за президент е най-логична и защо председателят на Народното събрание се явява най-подготвена за държавен глава. По думите му всеки от претендентите за поста трябва да покаже своята индивидуалност, за да може избирателите да припознаят своята позиция и да се ориентират.
- Г-н Андреев, точно преди старта на предизборната кампания какви са Вашите прогнози за крайния резултат?
 
- Тази кампания е трудна за прогнозиране поради разбитите и дясно, и ляво пространство. В момента консолидация показват така наречените националистически или патриотични сили. Освен това основен въпрос е въпросът за идентичността на кандидатите. Всеки един електорален сегмент иска да намери своя представител, а те до голяма степен говорят едни и същи неща.
 
- Как би могла да бъде определена идентичността на кандидатите?
 
- Единствено по сложността на въпросите, на които всеки един от тях може да отговори. Аз като избирател искам да чуя отговорите на следните въпроси, касаещи външнополитическата ориентация на България: Какво смятат за отношенията: България – Европейски съюз; България – Русия; България – Турция; България твърдо в ЕС или разкрачена между Евразия и Европа; Каква е оценката им за санкциите спрямо Русия и др. След това искам да чуя отговори по вътрешнополитически въпроси: Какво им е отношението към бившите тайни служби на комунистическия режим. Смятат ли да продължат практиката, която наложи Росен Плевнелиев да не се изпращат зад граница дипломати, които имат агентурно минало; Какво им е отношението към българската независимост; Те как биха се отнесли към откритата хибридна война, която се води на наша територия и в нашето информационно пространство от държави нечленки на ЕС; какво им е отношението към политиката за енергийна независимост на страната – да се строи или да не се строи АЕЦ „Белене”.
 
- Има ли фигура, която се откроява пред останалите?
 
- Зависи от критерия, който залагаме. В организационно отношение безспорно ГЕРБ имат най-големи шансове, тъй като имат много силна организация, база, структури. И в кандидатурата на Цецка Цачева може да се търси институционална приемственост, защото е хубаво председател на Народното събрание да бъде издигнат за държавен глава поради три причини: трите институции в България, които са най-добре информирани, са: президент, председател на Народното събрание и премиер. Тези хора имат преимуществото пред другите да имат информацията – пълна и обективна, за това, какво става в България, какво става около нас. И могат да взимат правилни решения, имайки тази информация. Втората причина – съгласно нашата конституция президент и председател на Народното събрание се намират в един властови вертикал, а Конституцията предвижда именно председателят на Народното събрание да замести временно президента, ако той или вицепрезидента не могат да изпълняват служебните си задължения по някаква причина. Трето – председателят на Народното събрание е юрист, който добре познава законодателството, добре познава Конституцията. Самият президент има и законодателни инициативи чрез своето вето, може да предлага законопроекти. Така че председателят на Народното събрание е редно и логично да бъде издигнат за кандидат за президент.
 
- Очаквате ли да има компроматна война?
 
- При всички случаи ще има. Това нещо в България е обичайно. Даже ако няма, бих се учудил.
 
- Каква е ролята на Татяна Дончева – тя обикновен кандидат за президент ли е, или преносител на компромати? Как я виждате в този пъзел?
 
- Не искам да коментирам конкретен кандидат. Мога да кажа, че тя е един от левите кандидати, като в лявото пространство има трима кандидати – Дончева, Радев и Калфин. Докато вдясно са повече. Проблем на тези избори е раздробеното ляво и раздробеното дясно. И липсата на изявено лидерство, за което твърдо да можем да кажем, че е печелившо на втори тур. Кандидатите са поставени в приблизително близки условия. Според мен вторият тур ще бъде решен в противоборството на двете основни идеи – за Евроинтеграцията и поглед към Евразия.
 
- От СЕМ призоваха медиите да не влизат в „черна компроматна война”, но прави впечатление, че медиите на Прокопиев имат опорни точки да злепоставят Цецка Цачева и Кристалина Георгиева. Според Вас недосегаем ли е този кръг?
 
- В България медиите са корпоративни и имат своите послания. Всеки защитава своите идеи. Аз бих се учудил, ако нещата у нас не са такива, каквито са. У нас всичко си е по български.
 
- Продължава ли и в момента да действа кръгът „Агнешките главички”?
 
- Този кръг действаше на времето. Нови са кръговете и нови са лидерите на тези кръгове. Прегрупирането започна от времето на Симеон Сакскобурготски, когато бяха заложени нови корпоративни играчи, които да консумират приватизираното национално богатство.
 
- Има ли изход от ситуацията?
 
- Това значи върховенството на Закона. Оттам започват проблемите – от липсата на върховенство на Закона. Но на този етап дори и промените, които направихме в Парламента, не дават надежда, че в България върховенството на закона ще е такова, каквото е в нормалния свят.
 
Интервюто взе: Яна АТАНАСОВА