За 20 години София бавно, но невъзвратимо се превърна в истински мегаполис с мащабите на Атина, Виена и Барселона. Градът се пука по шевовете и въпреки официалната статистика, че в него живеят малко над 2 милиона, през деня по жълтите павета преминават 3 милиона. Как столицата ще се справи с презастрояването? По този и други актуални въпроси потърсихме мнението на главния архитект на София Здравко Здравков. Ето как той отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов (вчера излъчихме първата част на интервюто с архитект Здравков по горещата тема с ремонта на бул. "Граф Игнатиев")

- Архитект Здравков, как ще решите проблемът с презастрояването на кварталите в София?
-  Проблеми свързани с презастрояването възникват най-вече в жилищните комплекси, които през 80-те години са изградени като тип "спални".

След 90-те години, обаче се възстановяват земеделски имоти и възникват спорове между техните собственици и хората, които живеят в блоковете.

Единственият стабилен механизъм, който може да направен, това е Подробният устройствен план.

Пред нас е планът за "Дружба" 2 част, който е преминал през поредица от обществени обсъждания. Повече от 4 пъти този план е обявяван на гражданите и след 10 години обществени обсъждания е довел до там, че да може стабилно да развиваме града си.

Голяма част от терените са предвидени за обществени сгради, детски градини и озеленяване, но пред нас стои огромен проблем свързан с придобиването на тези имоти. Веднъж ние сме защитили като публични мероприятия - училищата, детските градини и зелените площи, но тепърва стои задачата за отчуждаване на терените.

Заложихме 5-годишен срок, в който плановете да не могат да бъдат изменяни, за да могат хората да се убедят, че няма да бъдат подведени или измамени, че планът е направен, а след това се прави нещо скрито в администрацията.

Считам, че единствено с механизма на подробните устройствени планове би могъл да се сключи т.нар. Граждански договор между хората, които живеят в комплексите и собствениците на имоти.

Ние от своя страна като Столична община настояваме да бъдат защитени зелените площи и междублоковите пространства. От друга страна собствениците на имоти искат да построят във всеки един от тях по нещо.

С механизмът на плановете можем да успеем да редуцираме презастрояването и да направим така, че средата да стане достатъчно добра за живеене. 
 

Има казуси, които провокираха напрежение в "Младост" и в някои от другите квартали, но ние ги решаваме доста добре с районните кметове като ги дефинираме във всеки един от кварталите.

На всички е ясно, че ние трябва да развиваме нашия град като се строят училища, детски градини и улици.

Безспорно строителството е двигателят на един огромен процес, който е свързан с ангажиране на много работна ръка за подобряване на градската среда.

- Кога София ни ще заприлича на Виена, Париж, Берлин и други европейски столици, в които фасадите на сградите в центъра са чисти, а от балконите не висят гащи и потници?
- С приемането на Закона за устройство и застрояване на Столична община приехме редица специфични мерки по създаване на регламенти именно в тази посока.

Въведохме механизъм за градската среда и предстои внасянето му в Столичния общински съвет.

Стартирахме с т.нар. Зона 2 или това е пространството, което ремонтираме в района около бул. "Граф Игнатиев" и улиците "Цар Иван Шишман" и "6-ти септември", за да създадем ясни правила как трябва да изглежда всяка една сграда.

Ще създадем единен механизъм за местата за поставяне на климатиците, за да не бъдат видими, и да не капят и шумят.

Ще създадем и стандарт за настилките в града. Темата за настилките веднъж завинаги трябва да приключи. 

- Как би могла да приключи темата с различните настилки в столицата?
- Гражданите ще могат да отворят каталог, в който настилките ще бъдат описани. Така всеки ще може да види каква е настилката на неговата улица. Така темата с настилките ще се затвори.

Същото ще стане и с летните градини. Създаваме един наръчник с указания, в който, когато вие сте собственик на заведение и искате да излезете в публичното пространство да знаете как да оформите лятната му градина. Ще се посочат ясно какви цветови решения да се ползват, да няма дъсчени обшивки и керемиди.

Трябва да се използват съвременни материали, за да не създават "стъклени аквариуми" в една градска среда, които да възпрепятстват движението на пешеходците.

София върви по правилния път и Ви уверявам, че срещите, които проведохме с наши колеги от европейските столици от Париж до Москва, посоката ни на развитие е правилна.

Малко късно започнахме тази промяна, защото когато говорихме с екипа на "Геел архитекти" за това, кога е започнала промяната в Копенхаген, за да доведе до там, че моделът на придвижване е намалил броя на автомобилите спрямо броя на велосипедите в пъти, хората казаха, че там са започнали да работят в тази посока още през 70-те години.

Намаляването на автомобилите в града става с по 2% на година. Нищо не става с магическа пръчка. Но е важно да знаем, че посоката ни на развитие е тази, а не да напълним града с автомобили и да прекарваме с часове в задръстванията.

Посоката е само една - намаляване на броя на личните превозни средства, приоритизиране на масовия градски транспорт, велосипедното и пешеходното придвижване с цел да превърнем София в град на хората.

Това ще стане постепенно, с подобряване на пешеходните пространства и доразвиването на връзки, които дават възможност да се отиде пеша до детска градина, училище и работното място.  

Важно е да се промени мисленето на хората!

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ