Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП комисар Явор Колев направи нови разкрития, относно хакерската атака над НАП, откраднатите данни и начина на действие на "Тад груп". Ето какво разказа той в интервю за "Телеграф".


- Бяхте казали в едно интервю, че имате данни за стотина фирми, изнудвани от „Тад Груп“. В какви сфери оперират те?

- Във всички. Насочвали са се към по-големи фирми, от които биха могли да получат рекет. Показват им, че системите им са незащитени, но го правят, осъществявайки състав на престъплението нерегламентиран достъп и кражба на база данни.

След това им показват, че притежават тази информация и лесно могат да станат жертва на престъпници, каквито самите те вече са.

- И с един договор за консултация проблемът би се решил?

- Да, и те ще им защитят базите данни.

- Беше съобщено в медиите, че сред изнудваните има 3 банки, 2 застрахователни дружества.

- Има всякакви, не бих искал да коментирам конкретно. Има различни дружества от сериозния български бизнес.

Нормално е да се насочват към подобни компании, защото са платежоспособни, а и също така вреди сериозно на имиджа им, ако информацията за техни клиенти и за техния бизнес попадне в интернет.

- Има ли фирми, които са се поддали на рекета и са сключили договор с тягх?

- Има компании, които са сключвали, има и такива, които са отказвали и са наемали фирми от чужбина, които да ги защитят.

- Успяхте ли да декриптирате дисковете в компютрите на Кристиян?

- В момента се работи в тази посока, сами разбирате това не е нещо, което се случва за ден-два, иска се време, за да се отворят абсолютно всички компютри.

- Задавам този въпрос, защото в началото на разследването една група хора поставиха под съмнение съпричастността на основния заподозрян,.

- Съвсем в началния етап имахме информация само за него. В деня, в който откраднатата база данни на НАП беше публикувана в интернет, за няколко часа успяхме да го установим, да стигнем до него и да започнем работа по този човек.

След това кръгът се разшири, установи се, че не е сам. Бяха разгледани и много други доказателства, сочещи към участието и на други лица. Материалите, публикувани от прокуратурата, ясно доказват, че този човек не е бил сам, че това не е негова самоинициатива, а е политика на фирмата.

Това се потвърди впоследствие и от разговори с други, които са пострадали с цел да бъдат привлечени като клиенти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!