Министър Радев назначи за директор на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов при съставянето на новия кабинет. Той е роден през 1977 г. в Луковит. Започнал е в системата на МВР през 1999 г. като полицай в столичната дирекция, преминал е през длъжностите: полицейски командир и началник група в СДВР, зам.- директор на РДГП „Аерогари” и директор на РДГП „Драгоман”. Вижте какво споделя той днес в интервю за Виктория Пенкова от вестник "Телеграф".
- Старши комисар Иванов, бяха нападнати медицинска сестра и пациентка в „Пирогов“ от наркоман, който упя да избяга. Кога бяхте сигнализирани и още ли се издирва извършителят?
- Около 21 ч. в петък получихме сигнала, колегите след 5 минути са били на адреса, но лицето е успяло да избяга и е обявено за издирване. В събота получихме сигнал в 8,55 ч. за труп. При извършения оглед е констатирано, че по външни белези и описание тялото отговаря на профила на извършителя. В момента продължава работата по официалното идентифициране на лицето. По отношение на охраната - болниците се охраняват от частни охранителни фирми, сигналите, които получаваме, са през 112. Има организация с прокуратурата след като получим сигнал за насилие над медицински работник, се извършва оглед и се образува досъдебно производство. За делата има специално определен прокурор, който се уведомява незабавно. 


- След бруталното нападение шефът на „Пирогов“ поиска МВР пак да охранява болницата. Как и откога може да стане това?
- Това не може да стане веднага, защото „Пирогов“ не е единствената болница в София. Ако сложим полицейска охрана там, такава биха поискали всички, а МВР няма такъв ресурс. Вярно е, че „Пирогов“ приема всякакви пациенти - понякога и много опасни, пияни, дрогирани. Но ако имаме задържани, които се нуждаят от лекарска помощ, то ги придружава задължително полицай. Затова казвам, че на този етап не е възможно във всяка една болница да бъдат поставени униформени. Сигурно ще има разговори в тази посока и това ще е по-дълъг процес.

- Владимир Стоянов-Плацентата пак беше арестуван от полицията, а съдът го пусна без мярка по дело за нелегална пушка. Какво открихте при обиска в дома му?
- Не го задържаме за първи път. В СДВР той има пет досъдебни производства - за нападение над полицаи, за палеж, за незаконно разрушаване на чуждо имущество, за нападението над д-р Гагова от „Шейново“, за укриване на бежанци. Вижда се, че този човек извършва доста криминални прояви. Последното задържане беше за незаконна ловна пушка, имаше 72 часа арест от прокуратурата, но след това видяхте какво стана.

- Вие лично изненадан ли бяхте?
- Лично аз – да, особено с оглед криминалните му прояви и високия обществен интерес към тях. Виждате, че това лице има пет висящи дела, свързани с нападения, бежанци, оръжие. При претърсването в дома му беше намерена раница, върху която имаше бележка „Затвор“. В нея имаше най-необходимите неща за затвора или ареста - дрехи и други вещи. Вероятно сам е смятал, че ще влезе зад решетките. Но искам да уверя всички хора, че ние не спираме да работим по такива лица, дори да са пуснати, за да опитаме да предотвратим следващи криминални прояви от тяхна страна. Този човек едва ли ще се спре да извършва престъпна дейност, така че рано или късно пак ще го хванем, ако престъпи закона.

- Два банкомата бяха взривени за една нощ в София в петък. Мислите ли, че става въпрос за една група?
- Принципно е възможно. Процентът обаче е 50 на 50, при единия случай извършителите най-вероятно са избягали с джип, при другия с лека кола. По първоначални данни банкоматите са взривени с газ. Интервалът между двете експлозии е около час и няколко минути. В това време на нощта е напълно възможно да стигнат от кв. „Левски“ до Банкя, но пак подчертавам, може и да не е една група. Газът, с който са взривили машините, е смес от ацетилен и кислород, който се вкарва в банкомата или чрез бутилка, или чрез гума.

- Колко пари са изпуснали бандитите в кв. „Левски“?
- Близо 40 000 лв. Взривът е бил по-слаб и не са успели да стигнат до касетите.

- Колко банкомата са взривени в София от началото на годината досега?
- Общо пет. Нека обаче подчертая, че три от нападенията са успешни, две - не са, тоест бандитите са избягали, без да успеят да стигнат до касетите. Общата стойност на откраднатите пари от тези три АТМ-устройства е близо 165 000 лв., включително с този от петък. 

- Излиза, че се редуват успешен с неуспешен удар. Може ли да се каже, че ако е една група, тя все още се учи, не е още толкова добра?
- Може и така да се тълкува, но самото взривяване е адски прецизно, то се учи дълго време. Възможно е да са едни и същи хора. Това е много рисково начинание, защото самата смес може да се взриви при най-малката искра. Самата подготовка и пренасяне също крият огромен риск за извършителите. Тези хора или са много добре обучени и са сигурни какво правят, или просто поемат ужасно голям риск. Самото вкарване на сместа в банкомата също е опасно, защото трябва да става под определено налягане, да е внимателно, да не се бърза.

- Гумаджиите също ги разбират тези работи. Какви умения притежават обаче бандитите?
- Разбират ги гумаджиите, но вкарват обикновен въздух, а ние говорим за взривоопасна смес. Има контрол върху продажбата на ацетилен, но той може да се получи и по химичен път. Затова обаче трябват умения в областта на химията, това не е за всеки. Но няма нещо, което човек да не може да се научи да прави, стига да е мотивиран. Не изключвам двете хипотези за извършителите - да са отломки от някоя група за кражби и грабежи или напълно новосформирана банда.

- Задържахте бившия футболен шеф и жертва на Наглите Ангел Бончев за закана за убийство към сина му. Бончев обаче твърди, че детето му първо го е нападнало. Вие какво изяснихте?
- Това не е първият сигнал от и срещу Ангел Бончев. Очевидно двамата със сина му имат неуредени бизнес и финансови отношения и претенции. Както Бончев е подавал срещу сина си, така и съдружникът на Бончо е подавал сигнали срещу баща му. Има образувани досъдебни производства и фактите ще бъдат изяснени в съда.

- Малкият син на Бончев – Ангел, казва, че брат му е виновен и изнудва баща им. Това вярно ли е?
- Вижте, всичко ще бъде изяснено на база свидетелски показания, един вид дума срещу дума. За нас е важно, че не се е стигнало до използване на оръжието, че е предотвратено може би нещо много по-сериозно. Защото си представете, ако не се бяхме намесили, сега можехме да разследваме не закана, а убийство. Целият случай е една голяма семейна трагедия, особено като се върнем назад във времето, а и става въпрос за отношения баща-син.

- Беше много странно за цяла България да бъде арестуван човек жертва на Наглите, на когото му отрязаха два пръста. Как се държа Ангел Бончев при задържането?
- Напълно спокойно, не е оказал никаква съпротива, даже напротив, съдействал е на полицаите. Попаднал е в ареста, защото такъв е законът.

- Тъй като казахте закон, ще му бъде ли отнето оръжието?
- Да, такъв е законът. Както пистолетът „Глок“, така и ловната пушка. Отнемането е като превантивна мярка, за да не се стига до по-тежки случаи като убийството на жената в кв. „Лагера“.

- Засилили ли сте мерките след убийството на Елена от мъжа й Венцеслав Василев?
- Тогава бяха направени проверки във връзка с констатираните пропуски от колегите от КОС. Знаете, че на мъжа на жертвата беше изтекло разрешителното, той не го беше подновил и не си беше върнал пистолета. Оттогава при всеки сигнал за домашно насилие или подадена жалба се отнема оръжието като превантивна мярка. Нямам точни данни колко оръжия сме отнели от онзи момент досега, но са доста. Имаше наскоро сигнал от жена, че мъжът й я бие. Проверихме го, имаше пистолет и му го отнехме.

- Значи вече дори при сигнал за домашно насилие, отнемате оръжието?
- Да.

- Отнехте ли пистолета на Калоян - сина на Долорес Арсенова?
- Да.

- Научихме, че той си променя версията и вече твърди, че Йордан му взел пистолета по незнаен наччин. Знаете ли за това?
- Такава е и нашата оперативна информация. Това обаче по никакъв начин няма да го спаси от отнемане на оръжието, категорично. Вероятно става въпрос за защитна реакция. Да не забравяме и че той има повдигнато обвинение и парична гаранция.

- Разпитахте ли Радо Шишарката, който тъкмо запял хита си „Тигре, тигре“ и полицията дошла и го прекъснала? 
- Да (Смее се). Всички свидетели по досъдебното производство са разпитани, включително и певецът.

- Преди няколко дни беше задържана дъщерята на политолога Огнян Минчев -  Маргарита, за кражба на пуловер от мол. Това първо провинение ли й е?
- Да, за първи път попада в полезрението на полицията. В същия ден имаше рутинна операция по противодействие на уличната престъпност и джебчийските кражби. Колегите, които работят по тази линия, ежедневно са на терен и особено на местата, където има голямо струпване на хора. Това са молове, магазини и т.н. Лицето, за което питате, е било установено в хода на тази операция, не е имало предварително подаден сигнал за нея. Мога да ви кажа, че деца в такава възраст лесно бъркат в стремежа си да станат интересни.

- Версията на Маргарита и нейната приятелка е била, че някакви момичета ги плашели по „Фейсбук“ и ги карали да крадат дрехи. Това вярно ли е?
- Проверяват се тези твърдения, ако действително се окаже, че някой ги заплашва, ще бъдат предприети незабавни мерки. В конкретния случай още не сме стигнали докрай в разследването.