Попълнете търсена ключова дума или фраза

Сотир Цацаров: Върху трупове не се прави политически рейтинг

https://blitz.bg/obshtestvo/intervyu/sotir-tsatsarov-vrkhu-trupove-ne-se-pravi-politicheski-reyting_news633368.html Blitz.bg София, България 16 Окт. 2018, 13:40 1748 прочита 0 коментара
По-рано днес, в интервю пред Нова тв, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че нито една версия за бруталното изнасилване и убийство на Виктория Маринова не е изключена. Той потвърди, че Северин не е отрекъл да е извършил отвратителното деяние, но разказът му не съвпада изцяло съв събраните доказателства до момента. Вижте какво още каза той за убийството на журналистката:

Водеща: Ексклузивно главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за „Нова“. Какви са последните разкрития около жестокото убийство на Виктория Маринова в Русе и ще промени ли хода на разследването връщането у нас на обвинения в тежкото престъпление Северин Красимиров от Германия?
Водещ: И още – докъде стигна разследването на злоупотреби с евросредства за милиони евро и пране на пари. Интервюто е на Вероника Димитрова. Сотир Цацаров пред Вероника Димитрова сега.
Репортер: Да поговорим за версиите. Изключихте ли вече някои от версиите, по които казахте, че работите първоначално?

Сотир Цацаров: Аз казах още от началото – нито аз, нито колегите ми, които работят пряко по разследването на това престъпление, са изключили която и да е от възможните версии. В началото се работеше по версии, които са свързани и със спонтанно нападение, и с поръчано нападение, което може би е надхвърлило, ако мога така да се изразя, границата на поръчаното с оглед своята жестокост и бруталност, при която то е извършено, както и за нападение, което е пряк резултат от упражняването на професионална журналистическа дейност. Тази последна хипотеза към този момент не намира каквато и да е опора в доказателствата по делото. В интерес на истината към този момент не намира опора и втората хипотеза. Това, по което се работи в момента, основно е свързано с версията за спонтанно нападение, извършено от Северин

Репортер: Северин пред германските власти обяснява, че е повалил Виктория вследствие на спречкване. Това негова защитна версия ли е?
Сотир Цацаров: Действително при този разпит той не отрича извършеното убийство. При този разпит той описва убийството, по-скоро бих казал фрагментарно и отказва да говори каквото и да било по отношение на сексуалното посегателство. Не бих казал, че обясненията му кореспондират със събраните до този момент доказателства по делото.

В крайна сметка, какви обяснения ще дава – е негово право. А освен това, основният разпит ще се проведе след предявяване на обвинението, което ще стане незабавно след превеждането му на компетентността на Окръжна прокуратура-Русе. Не бих казал, че има каквото и да е в поведението на жертвата, което на този етап да сочи за каквото и да е предизвикване, дори някакъв конфликт или нещо такова. Става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под остатъчното влияние на алкохол, а може би и наркотични вещества, чиято основна цел е било сексуално посегателство.Репортер: Той признал ли е за употреба на наркотици?

Репортер: Той признал ли е за употреба на наркотици?
Сотир Цацаров:Да, признал е за това, че предния ден и в компания с негови приятели е употребявал алкохол, както евентуално на наркотично вещество без да се уточнява вида му. Но пак казвам, това е разпита пред германските съдебни власти. Нека в крайна сметка имаме предвид, че за нас е от значение всичко онова, което ще бъде установено при разпитите тук.

Репортер: Има ли данни за някакво заболяване? Майката твърди, че има умствена изостаналост.
Сотир Цацаров: На този етап не. Не мисля, че с оглед последващото му поведение, което е свързано и с прикриване на следите от престъплението и предприетите бързи действия за напускане на страната в посока Германия може да се говори за каквито и да е дефицити в умственото му развитие. Разбира се, казвам го с една забележка – при всички случаи тук ще бъде назначена и проведена съдебно-психиатрична експертиза. Нейното заключение ще бъде от значение.

Репортер: За евентуален съучастник, понеже също това се коментираше?
Сотир Цацаров: За евентуален съучастник може да се говори, ако има доказателство за това. Аз пак казах – ние сме изключили от самото начало нито една версия. А и нека не забравяме още нещо – немалка част от действията по разследването предстоят сега след връщането му тук. Така че никой не е затворил която и да е страница от това дело. Една бих казал доста интересна подробност – когато отидохме в Русе заедно с министъра на вътрешните работи, и когато все още една немалка част от доказателствата не бяха събрани около личността на извършителя, както и за мотивите и версиите съществуваше една голяма въпросителна, там ни чакаше изготвен психопрофил от експертите от Института по криминалистика към МВР. Когато сега чета този психопрофил, първо, мога да кажа, че той отговаря бих казал на 90% на личността и мотивите на извършителя, и второ, освен това, той е и едно свидетелство за доста добра професионална работа.

Репортер: Можете ли да ни цитирате част от това, което прочетохте?
Сотир Цацаров: Престъплението е неорганизирано, непланирано и случайно. Предвид на това, че то е извършено в светлата част на денонощието на място, където често спортуват хора и съществува голяма възможност да бъде забелязан или заловен. Завършва с това: че извършителят е вероятно на възраст до 30 години, несемеен, с проблемни взаимоотношения с противоположния пол, ниско интелигентен, основно или незавършено следно образование.

Репортер: Казаха асоциален тип.
Сотир Цацаров: По-скоро как да кажа: примитивно съзнание, примитивен нагон, изключителна бруталност, жестокост, която личи както във физическото посегателство спрямо жертвата, така и в осъществените сексуални посегателства спрямо нея. Бих казал на моменти необяснима жестокост и перверзия.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам