Мирният протест на Камарата на строителите в България и вчерашната среща на най-голямата работодателска организация с президента Радев ни дадоха повод да потърсим за коментар главния секретар на КРИБ Евгений Иванов. Ето как той отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
- Г-н Иванов, КРИБ подкрепя ли днешния протест на Камарата на строителите в България?
- Да, КРИБ напълно подкрепяме мирния протест и исканията на строителния бранш. Това е секторът, който произвежда над 12 % от БВП и атаката срещу него е атака срещу цялата икономика на България.

Не може с антибългарски нихилизъм, с популистка и безотговорна, граничеща с национално предателство партийна риторика да се сочат тези хора като престъпници, които да бъдат пратени в затвора,  и то без да се спазва законовият процес. Политиците не са съдии. Това има изключително негативно влияние и върху целия бизнес. Ние, от КРИБ, градивно и успешно работим за подобряването на бизнес климата.

- Какъв е анализът ви на политическата бизнес-атака?
- Възникват сериозни съмнения, че зад атаката срещу строителния сектор и срещу цялата икономика на България стоят огромни чужди на България интереси, защото предстои усвояването на 15 мрлд. евро, предоставяни безвъзмездно от ЕС.

Спомнете си предишното управление: магистралата "Люлин" – кой я строи, докъде я докара и на каква цена. Спомнете си, кой я довърши от нищото, в какви срокове и на каква цена.

Спомнете си  магистрала "Струма" - в отсечката до Сандански – кой я строи, докъде я докара и кой я завърши. Спомнете си и световно неизвестната португалска „мегакомпания“, която щеше да изгражда тол-системата на магистрала "Тракия". Но тогава мълчанието на сегашните „народни будители“ беше оглушително.

- Смятате ли, че протестът нарушава спокойствието на гражданите на София?
- Не, това е един мирен протест, който не пречи на придвижването на хората. Знаем - имаше много протести напоследък, които нарушаваха правата на гражданите. Имаше натиск на улицата върху вземането на едно или друго управленско решение. Ние от КРИБ застанахме твърдо против това.

В случая със строителите имаме едно мирно присъствие, което трябва да покаже, че има проблем и този проблем е много голям.

- Вчера работодателите се срещнахте с президента – коментирахте ли протеста на строителите и какво му казахте?
- От името на КРИБ му казах, че капиталът е плашлив по дефиниция и е важно в каква среда ще бъде поставен. Подчертах пред президента, че бизнесът не е престъпник и че политиците - с действията и говоренето си - често създават среда за обществена нетърпимост към инициативните хора.

С факти оспорих   позицията на президента, че има изтичане на капитали от България . Цитирах инвестиции на членове на КРИБ, например в САЩ, като подход за диверсификация на инвестициите и разпределяне на риска.

Предупредих президента Радев, че ако негативизмът продължи и дойде някое ляво или левичарско правителство, то българският бизнес ще има къде извън България да продължи своята икономическа дейност. Членове на КРИБ, които са инвестирали навън, получават най-престижните бизнес награди в чужбина, а тук ги хулят.

Подчертах, че се нарушава балансът между критиката и добрата новина. Така често се стига само до фалшиви новини по повод на инвестициите в региона. В разговора с нас президентът Радев представи в по-различна светлина, например, една огромна инвестиция на "Кока-кола България" – открития у нас най-голям, извън САЩ, развоен център за информационни технологии, който отговаря за цифровата трансформация на цялата Coca-Cola Company.

Според информацията, която някой беше дал на президента, "Кока-кола" била създала  само кол център с телефони и компютри. Изтъкнах пред президента, че това е производствен хъб и посочих, че чрез своите дружества тук компанията вече има над 2300 служители. "Кока-кола България", член на КРИБ, получи и най-високата награда на КРИБ за качество, растеж и иновации от България.

Плод на инвестициите на компанията в България е и неповторимата в света колекция от 6 дизайнерски бутилки с български шевици и надпис на кирилица. Всичко това не може с лека ръка да се омаловажава и да се пренебрегва, и то от институцията, която трябва да защитава българския национален интерес.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ