Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се съгласи да коментира пред БЛИЦ декларацията на ВМРО, в която се намеква, че коалицията може да бъде поставена на карта, ако не се вземат мерки срещу "циганизацията в България".

Той направи това с условието, че не е запознат с текста на тази декларация, но е запознат с проблема и той е бил обсъждан на няколко пъти с депутатите от ВМРО.

Валери Симеонов направи разкритие пред БЛИЦ и за протестите.

Ето какво каза още той:

- Г-н Симеонов, от ВМРО излязоха с декларация, в която заявиха, че коалицията може да бъде поставена на карта заради "циганизацията в България". Има ли опасност за коалицията в момента?
- Към настоящия момент нямам съмнения за сигурността на коалицията, буквално онзи ден беше последния Коалиционен съвет, на който взехме решения, мисля, че това са много добри новини. 

За мен коалицията е стабилна, разбирам недоволството на колегите от тези продължаващи случаи на битова престъпност, но в такива случаи не бързам да давам коментар, защото трябва да се изясни конкретната обстановка, много често обстоятелствата около такива битови инциденти, се оказват различни.

- И все пак, колегите ви от ВМРО говорят за нетърпимост на положението, обсъждали ли сте общи мерки?
- Ние сме единни спрямо такива маргинални групи, спрямо които трябва да се определи цялата сигурност на закона.

Определено има дял от престъпността, който може да бъде наречен цигански, който се дължи на липсата на обществени задръжки, да не говорим за нещо по-силно, но от друга страна ще останем да живеем с тях, голяма част от тях вече се социализират и приобщават, така че тук по-скоро държавата трябва да влезе в своите функции като регулатор на приобщаване. 

- Застрашена ли е сигурността на коалицията от протестите? 
- Протестите в момента поражда много сериозно негативно отношение към протестиращите, не знам дали си дават сметка и те фактически са се превърнали в една улична диктатура, която пречи на стотици хиляди хора. Не знам организаторите какво си мислят, че като ми попречат, ще приема техните искания. 

- Можеше да се стигне и до ескалиране на протеста заради провокации.
- Искам да изразя и недоволството си от меките действия на полицията, в момента те едва ли не изпълняват разпорежданията на протестиращите. 

В името на това да ги предпазят от недоволното общество, което много скоро ще започне да раздава улично правосъдие. 

Това вече се видя в САЩ. Довчера имаше осем убити от сблъсъци на протестите, дано не стане и това в България. Затова апелирам час по-скоро тази анархия да бъде прекратена. 

Повдигнах този въпрос на коалиционен съвет, включително и днес, но не получавам отговор, който трябва да получа съобразно законите. Това се дължи на една прекалена толерантност към уличната диктатура. 

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ