Не съм разравяла гробове, за да търся сина на Венци Стефанов, заявява в интервю за в. "Шоу" бизнесдамата Ваня Червенкова.
Ваня Червенкова е известна с книгата си “Светлина след смъртта”, в която разказа за покушението срещу нея на 27 юли 2003 г., когато неизвестен убиец изстрелва цял пълнител в тялото й насред Колхозния пазар във Варна. Тя пада на улицата, обляна в кръв, пред очите на дъщеря си, но по чудо оцеля.

Преди години бизнесдамата води дълги дела за измама срещу журналиста Боби Цанков, които спечели през 2007-а. Напоследък ръководи бизнеса си от Русия, но непрекъснато си идва и в България. Повод да разговаряме с нея е интервюто на шефа на “Славия” Венци Стефанов, в което той я обвинява, че се е “впила” в бившата му съпруга Снежи и дъщеря му Ева и ги манипулира относно съдбата на отвлечения преди 5 години негов син Митко.
“Посред нощите са ровили да вадят костите уж на детето”, - мрачно обвинява Стефанов.


- Ваня, бизнесменът Венци Стефанов ви обвинява в интервю, че сте се впила в жена му и дъщеря му и им внушавате мнението си за съдбата на отвлечения му син Митко?

- Заварвате ме в Москва, където само преди няколко часа узнах за даденото от Стефанов интервю. Силно съм изненадана от изявленията му. Той не ме познава достатъчно добре, за да си позволява да дава подобни дефиниции за мен. Ако досега е живял с чувство на неприкосновеност и безнаказаност, то ще му припомня, че за обидните квалификации може да носи наказателна отговорност, ако продължава в същия дух.
Следя от няколко години публичните му изяви не само по Канал 3, където, простете, псува като каруцар, а и в рейтингови шоута, в които сме свидетели на трогателните му сълзи...
Потресена съм от това, което ми прочетоха, и се свързах веднага с дъщеря му Ева. Те също са ужасени от гнусните му изявления!

- Откога познавате дъщерята и бившата съпруга на Венци Стефанов?

- Преди няколко години живеехме заедно в съседски къщи. Моята дъщеря и кръстената на Стефанов внучка Венцислава бяха в една детска градина цели 5 години... Но този факт едва ли е известен на Стефанов, защото той като че ли е изпаднал в частична амнезия... Това го отдавам на възрастта му... Аз съм близка приятелка и на бившата му съпруга Снежи. А

дъщеря му Ева лично ме покани преди години да кумувам на сватбата й, на която Венци Стефанов така и не дойде.

Дори поздравления и цветя не поднесе от бащина срама или поне от куртоазия...

- Опитвала ли сте нещо да им внушавате за изчезналия Митко?

- Това с внушенията е по-скоро в стила на Стефанов... Не мога да внушавам нещо, което не знам. Не защитавам никаква теза, за да внушавам нещо на когото и да било. Нито съм психоаналитик, нито психотерапевт, нито екстрасенс...

- Г-н Стефанов говори, че сте ги водили по гробищата и цитирам: “Посред нощите са ровили да вадят костите уж на детето”... А Ваня е такава жена, впива се в някой и почва да му говори”…
Как ще коментирате?

- Аз съм достатъчно състрадателен човек и разбирам болката на хората. Съчувствам на Венци и на Снежи като цяло, защото няма по-голям ужас от това да живееш в неведение за детето си... Венци според мен отдавна е наясно с истината, но няма достойнството, силата и смелостта да сподели това с майката на децата си... Аз отлично познавам болката и на двете - и на сестрата, и на майката! Искам да кажа, че това е адска агония.
Ето какво се случи: Снежи и Ева ми звъннаха един ден, след като беше излязло поредното интервю на Стефанов, и ме помолиха да отида до тях. Бяха в ужасно тежко състояние. И двете плачеха, защото в интервюто Венци казваше, че със сигурност синът му е мъртъв. Ако знаеше това с такава сигурност, редно е да го каже първо на жена си, а не да го разказва по всички възможни медии и майката да го научава оттам. Нормално и двете си зададоха тогава въпросът: "Ами ако има гроб и ние не знаем?! Ами ако наистина е мъртъв и е погребан?!

Венци е човек, който има достатъчно позиции в подземния свят!

Може би знае истината, за да я заявява толкова категорично?! Така разсъждаваха те и много плакаха! Майката беше ходила преди това на Централни гробища, за да види дали го няма името на сина й сред пресните гробове, но напразно. Тогава решихме да отидем до гробищата на “Бакърена фабрика”, защото някой беше казал, че

там е погребан наскоро човек с фамилия Стефанов с много красива плоча, на която имаше футболна топка...

Снежи поиска веднага да отидем. Беше следобедно време и валеше силно дъжд. Опитах се да я разубедя, защото ако наистина там беше погребан Митко, не исках и да си мисля какво щеше да направи... Много пъти в риданията си е проплаквала, че по-скоро Бог да отнеме нейния живот, отколкото този на детето. И... отидохме на алеята, в която бяха новите гробове, търсехме и плачехме. Сред новите плочи името Димитър Венциславов Стефанов нямаше... Там наистина видяхме гроба на младо момче с фамилия Стефанов с футболна топка отгоре /да прощават роднините му, че го споменавам/. Но... това е истината за посещението на прословутите гробища.

Не сме ровили кости, не сме танцували върху гробове, не сме ровили с нокти в пръстта и...

не сме гледали толкова трилъри, колкото Стефанов!
Очевидно Венци Стефанов иска да накърни авторитета ми в публичното пространство поради факта, че аз съм сред малкото хора, които останаха до бившото му семейство, което той старателно и всячески се опитва да раздели от всички техни приятели и познати. Може би съм му неудобна, защото в много тежки моменти съм до тях!
- Обсъждали ли сте с двете жени версии относно това, какво точно се е случило с Митко?

- Версии относно изчезването на Митко сме обсъждали, разбира се... Може ли това да не бъде тема в нашите разговори?! Но никога не съм се познавала достатъчно добре с него, за да мога да твърдя какъв е мотивът за отвличането му. Аз лично нямам версия... Майката има, присъствала съм на нападките й, заредени с ярост и гняв, и винаги съм се старала да я накарам да повярва и в болката на бащата. Снежи никога не може да отрече, че съм искала и съм вярвала, че бедата в тяхното семейство като цяло идва от борбата на техните силни характери. Аз съм сигурна, че хора, които са безразлични един към друг, никога не биха водили такава борба... Искала съм понякога да ги срещна спонтанно и да им кажа колко за малко сме на този свят и затова да си простят и да загърбят всичко... В толкова тежък момент за всички те не си комуникират и вместо общата беда да ги сплоти, както е редно, те са в непрекъсната вражда.
Това не го казвам, защото се притеснявам от истината, която ще кажа за лицето Венци Стефанов, защото аз не се страхувам от факта, че ще ме строи в две редици, както само той го умее. Не се страхувам от нищо освен от Бог и не ми пука колко ще го заболи от истината, която е само една... Освен това Стефанов трябва да знае, че аз не страдам от липса на социални контакти и никога не се впивам в никого. Имам си своя живот...

- За какви нападки на майката срещу Стефанов говорите?

- Снежи и Ева понякога индиректно

обвиняват Венци Стефанов за тази трагедия.

Не са прави и съм им го казвала хиляди пъти! Никoй не би могъл да знае каква е точно истината. Само Бог отгоре вижда. Един баща го боли не по-малкo от една майка... Друг е въпросът, че може би Стефанов много го демонстрира....Малко прекали - само по “Дискавъри” не сме го гледали още.

- Какви са отношенията ви лично със самия Венци Стефанов? Срещали ли сте се с него? Казвали ли сте, че можете да направете нещо за намирането на сина му и че имате връзки с чеченци, които ще помогнат за това? Гонил ли ви е, както твърди?

- Да, срещала съм се с него след изчезването на Митко в апартамента на дъщеря му. Но никога не ме е гонил. Никoй никога и по никаква причина не ме е гонил откъдето и да е през целия ми живот! Достатъчно съм достойна в поведението си, за да допусна това да ми се случи! Така че Стефанов е добре да си вземе хапчета за паметта и да си спомни добре, че той дойде за малко при дъщеря си Ева, с него поговорихме, защото исках да споделя и моята болка относно това, което ми се случи и версията, по която работеха за Боби Цанков и чеченската следа. В разговора ни видях в очите му болка и бях сигурна тогава, че не знаеше къде е Митко. Никога не съм демонстрирала нито връзки, нито познанства с чеченци, с които той ме свързва. Той си има достатъчно връзки...

- Стефанов казва още: “Тя е бизнесдама, колкото аз съм космонавт”...

- Кой кой е в бизнеса, мога да поспоря с този господин. Претендирам, че съм започнала трудовия си стаж в една уважавана институция - изпълком на окръжен съвет по онова време... Докато Венци Стефанов го помним всички като бивш бензинаджия... (без да обиждам хората зад колонките, нямам нищо против тях). Кога и как е взел висшето си образование и дали има такова, също ми е любопитно... Относно неговия бизнес аз няма да коментирам...

Едно интервю на Валерия Калчева