Първородният син на Симеон Сакскобургготски Кардам ще се оправи, заяви в интервю за Агенция БЛИЦ заместник-председателят на Парламентарната група на НДСВ Весела Драганова. Тя е председател на Партията на Българските жени, мандатоносител на Кабинета Сакскобургготски.
- Г-жо Драганова, съвсем скоро, на 19 декември, имате рожден ден, какво ще си пожелаете?

За мен винаги най-важното е било здравето, живота и любовта. Не случайно ги подреждам по този начин, защото без живот и здраве няма нищо друго, а любовта е това, което те крепи в годините напред и остава до края на живота ти. Ще си пожелая живот и здраве за мен, за близките ми, за децата ми.
В професионален план бих искала да завърша достойно този парламент, така както съм завършила миналия и като изляза на улицата да кажа “аз направих всичко каквото можах, отдадох силите си за положителното, за добрите неща и съм участвала в не малко от нещата, които кардинално са променили България”. Оттам нататък каквото животът покаже.

- А ще си пожелаете ли да видите една различна България ?

Това си го пожелавам всеки път, когато натискам зеления бутон в пленарна зала. За съжаление важно е поколенията, които имат натрупвания и смятат, че трябва на готово да се получава и държавата да се грижи за всичко, да си отидат. Когато това стане и останат само поколенията на моите деца, които не помнят миналото, тогава ще има просперитет за България. Трябва да сменим манталитета. Когато хвана внуците си в ръце, тогава ще има една друга България и се надявам и аз да съм дала зрънце за това.

- Как Ви промени парламентът като жена?

Направи ме по-организирана. Много по-отговорна, защото винаги се съобразявам с поста, който заемам. Това, което давам аз, а и семейството ми, трябва да е заредено с точност, яснота, правдивост. Дори когато карам кола винаги слагам колан, защото изпитвам ужас, ако ме спрат и нещо е нередно, защото би ми било неудобно да гласувам в зала и да не спазвам след това законите, които съм одобрила. Да си народен представител е голяма отговорност всъщност, след като толкова много хора са ти гласували доверие, не можеш да ги разочароваш с лични прояви, които не са в унисон с това, което си обещал.

- Стигат ли Ви 24 часа в денонощието за всички ангажименти?

Винаги, когато човек иска нещо много силно, то физиката му се подчинява. Това съм го казала още 2001 г. когато ми се наложи бременна в 9-ия месец да правя избори и да вляза на десетия ден след раждането като депутат, и до сега го казвам, защото по някакъв начин са ми се увеличили задълженията и като заместник-председател на медийната комисия и на парламентарната група на НДСВ, а също и работата в Партията на българските жени. Когато човек силно желае нещо, той то го постига и това не е за сметка на децата ми, на съпруга ми, на близките ми хора. Те са в моето полезрение винаги, във всяка минута, дори на телефона ми техните обаждания са със специална мелодия, за да знам, че са те. Една жена е силна с нежността си и то към децата й, нейния любим, близките й хора.

- Г-жо Драганова, в страната назряват протести, расте и недоволството от спрените средства по еврофондовете, как ще излезе НДСВ, което е част от управляващото мнозинство, от тази ситуация?

Многократно сме призовавали за по-голямо разбиране, защото така или иначе световната финансова криза не може да не даде отражение в България. Социалното недоволство, като това на работниците в металургичния комбинат” Кремиковци” и в други сектори е доста отдавна. Всички тези фактори в крайна сметка са случаи, които дават отражение в обществото, но те не могат да бъдат определящи.
Във връзка с еврофондовете НДСВ е поставило категорично своята позиция за ясни и точни действия още на заседанието на Политическия съвет на Тройната коалиция. За нас това е приоритет номер едно в момента, защото трябва да направим всичко възможно да вкараме положителните неща, които сме постигнали, в междинния доклад на Европейската комисия през февруари. Правим го с промени в законодателството, така че да се поставят ясни приоритети относно борбата с престъпността, съдебната система, защото това са основни параметри, по които имаме още какво да постигаме и ЕС има определени изисквания към нас.
НДСВ е за хората и прави всичко възможно за тях. Това ясно личи от приоритетите, които залагаме в бюджета за следващата година. Обръщането на политиката към хората в този момент е изключително важно, защото не на всеки му се налага в края на мандата, в последната година на управлението, да приема антикризисен бюджет. Финансовите кризи все пак са непредвидими неща, както и природните бедствия. Стремим се да правим най-доброто за групите в риск и за тези, който създават брутния вътрешен продукт – т. е. бизнеса. Критичните групи са децата, младите семейства възрастните хора. Това са и хората с по-ниски доходи. Този бюджет е точно такъв, в който трябва всичко да е много премерено, да има много буфери. Освен това е важно, че той се прави за една година и не се знае във втората половина кой ще управлява страната. По-важното обаче е стабилността на държавата, отколкото битието на всяка една политическа партия.

- НДСВ загуби ли от коалицията си с БСП?

Не е правилна формулировката “загуби”. НДСВ понесе негатив. Голямата позиция на партията на Симеон Сакскобургготски за бъдещето на България обаче беше крачката, полезна за България и за това беше нужна тази коалиция, въпреки че не се хареса на нашите привърженици. Каузата на всяка партия трябва да е преди всичко България и нейните граждани. А за НДСВ това наистина е каузата. Някой задава ли си въпроса, ако НДСВ не беше подписало коалиционното споразумение щяхме ли да влезем в ЕС и дали щеше изобщо да има европейски фондове? Ако НДСВ сега напусне коалицията, какво би станало – спиране на европарите, връщане на държавата назад във времето, европейското ни бъдеще ще бъде стопирано, ще спрат много инвестиции, ще се правят предсрочни избори през зимата, служебен кабинет. Всичко това ще покаже една нестабилност в страна, която иска да стои наравно с останалите европейски държави. Дори и да понасяме и в момента негатив, България е над всичко.

- Смятате ли, че това се отрази на доверието на хората към НДСВ, защото социологическите проучвания показват спад на доверието, а някои дори прогнозират, че няма да мине бариерата от 4 процента, за да влезе в следващия парламент?

Ще направя препратка към социологически проучвания през 2001 г., даже и към тези за евродепутати, които даваха малки шансове на НДСВ. За това смятам, че когато му дойде времето, както обича нашият лидер да се изразява, тогава ще можем да говорим за реални резултати.
Хората никога не са били доволни от управляващите в момента, винаги има още какво да се иска, какво да се направи. А когато мисълта изпреварва възможностите се раждат новостите, човешкият прогрес. Ако се върнем към миналия мандат само, влизането в НАТО, което предопределя цялата нова история нататък, вдигането на кредитния рейтинг, на доверието към България, това е един път, който много малко политици биха могли да постигнат. Винаги има какво още да се желае, хората се развиват, аз сама по себе си казвам – това не е направено. Да, но през 1989 г., когато дойде демокрацията какво имаше? Нямаше нищо от това, което е в София сега, в страната. Ако всяко политическо мнозинство има възможност поне едно здраво стъпало да изгради, на което да стъпят следващите управляващи, то би било достатъчно. Всеки един от нас е една малка частица от земята, от вселената, от времето и ако може всеки да допринесе по нещо, то би било много. Ще помогне, ако се постараем да сме по-позитивни, отколкото негативни.

- Как ще се яви Партията на българските жени, чийто председател сте Вие, на следващите избори?

Партията на българските жени досега е била партньор на НДСВ и това ще е така докато НДСВ и нейният лидер желаят това. Официално ще предложим партньорство с НДСВ независимо под каква форма и смятам, че общите ни усилия ще дадат резултат. Тепърва обаче ще говорим за избори, защото нещата се развиват много динамично и в либералните формации, каквито сме ние, винаги има развитие и промяна.

- Знаете ли нещо повече за състоянието на първородния син на Симеон Сакскобургготски княз Кардам, как се възстановява от катастрофата през август?

По-добре е. На Коледа стават чудеса. Ще се оправи, искрено вярвам, има надежда за това.

Интервю на Камелия Цветанова, БЛИЦ