Бившият министър на културата Вежди Рашидов е възмутен от поведението на заместник-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и по-специално критиките му по адрес на българските лекари при гостуването в "Панорама".

Рашидов, който беше избран за член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, даде интервю за БЛИЦ. Той коментира и чистките по високите етажи на държавата: 

- Г-н Рашидов, заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов критикува остро докторите в ямболската болница относно случилото се с баба му, която издъхнала преди месеци в лечебното заведение. Казва, че я "мандахерцали из болницата, като починала след инсулт, а я писали болна от коронавирус". Какво е обяснението ви относно нападките му?
- Възмутен съм, както бяха възмутени и други български граждани, от едно полумутренско и опростачено поведение. Възмути ме поведението на един човек, който с нищо повече не е полезен на обществото ни, освен със самочувствието си на “световен“ сценарист и със слава, стигаща до Капъкуле и Драгоман.

И това самочувствие беше проявено в едно от най-гледаните предавания пред един от най-интелигентните и подготвени журналисти като Бойко Василев. 

Оплюването на българските лекари, които година и половина достойно и денонощно, уморени до краен предел се грижат за здравето на българския народ, такова оплюване е поведение на самозабравили се маниаци, за които единствено значение имат парите. Това беше върха на падението.

Ако това е бъдещето на българската политика, аз смятам, че България не заслужава такова бъдеще. Такова поведение е израз мутренското поведение на едно представителство в парламента и при този политически цирк тази тема предстои да се разкрие.

А колкото до бабата на Тошко – моите лични съболезнования, светла й памет. Ценни за близките си са всички онези, които загубиха живота си. Това не е основание за такова обидно поведение към лекарите.

Цирк в "Панорама"! Тошко Йорданов към Дилов: Млъкни малко бе, пич, отговорът взриви ефира!

- Мнението ви за атаките срещу лекарите като цяло? Не са ли именно те големите герои в тежката ситуация?
- Мнението ми винаги е било категорично. Прекланям се пред всичко, което правят българските лекари. Безкрайно уважение изпитвам към хората, които отговорно повече от година опазват българския народ в условията на тежка пандемия, към хората от Националния щаб в лицето на проф. Мутафчийски, проф. Кантарджиев, проф. Балтов, доц. Кунчев и колегите им, които аз лично смятам, че са нужни на България за разлика от някой разпасан Тошко.

Позволявам си да кажа това не, за да нападна един или да възхваля друг, а заради това, че усилията на тези хора трябва да будят респект и уважение. 

- Съпругата ви Снежа е шеф на едно от КОВИД отделенията в "Пирогов", отдава живота и здравето си в битката срещу заразата. Какво ви разказва за битката с коронавируса?
- Позволявам си да говоря за българските лекари с респект, уважение и преклонение именно затова, че аз преживявам всеки ден и всяка вечер, след уморителните  тежки денонощия на моята съпруга, разказите за страданията на болните. Убеден съм, че днес всеки български лекар е достоен герой. Благодарение на тях ние в България имахме най-леките  мерки в КОВИД пандемията.

- Вие също преминахте през коронавируса, как се излекувахте и сега как сте здравословно?
- Да, и аз, и съпругата ми преминахме през това, което се случва на много българи. Сега и двамата сме добре.

- Изненадват ли ви чистките по високите етажи на държавата?
- Не ме изненадват. Естествено е всяко ново правителство да направи своите проверки. Но онова, което ме притеснява, е политическата насоченост. Българският народ е изключително мъдър и има една хубава поговорка: не прави това, което не желаеш да ти се случи. 

Нито един реваншизъм не е продуктивен и винаги се връща като бумеранг върху стрелеца. Би било жалко, ако това правителство, вместо да изпълни основната си функция, бъде превърнато в наказателен отряд.