БЛИЦ потърси председателя на Комисията по културата и медиите в Народното събрание във връзка с горещата тема за протестите срещу кабинета и главния прокурор. Ето как Вежди Рашидов отговори на въпросите на Цанка Донкова.


- Какво мислите за протестите за оставката на кабинета? Ще имат ли някакъв ефект тези хора, за да свалят правителството?

Моето лично мнение е, че демокрацията затова е демокрация, да могат хората да имат влияние на чувствата и думите си. Разбира се, в рамките на разумното, в рамките на позволеното, когато то не минава границите на закона. Всеки, който е приел да живее в демократична страна, нарушавайки тези правила, нарушава закона. Защото анархията ражда само анархията и това ще изроди нещата. Правата на всеки човек, се разпростират до там, докъдето не се нарушават правата на друг човек. Затова апелирам премиерът Борисов много сериозно да вземе мерки. Не могат 1000 или 2000 души да малтретират 2-милионен град.

- Нека поговорим и за лицата на протеста или поне тези хора, които се представят за тях. Христо Иванов, Мая Манолова... Тази сутрин се появи скандално видео, където се намесва името на Маджо!

Всеки, който си мисли, че тези протести едва ли не са възникнали от само себе си, дълбоко се лъже. Тези протести се финансират с доста средства. За никого не е нито тайна, нито лъжа, че тези протести се организират и тези хора, които строят отпред, са добре платени хора. 30 дена - ако водачите на този митинг, не получават средства и те ще се откажат. Така че пълна лъжа е, че те са емоционални. Да сигурно са назряли моменти. Младите хора имат право на своя живот. Аз съм казал, че бъдещето е на младите хора. Но съм изключително притеснен от хората, които се опитват да „яхнат“ протеста. 

Тези хора искат властта, пионка са на тези, които обслужват в момента. Кой финансира протестите, кои са враговете на това правителство? Само че тези тези хора нямат биографии. Кое им е младото, какво точно желаят, някои от тях много отдавна реват за властта. 

Нима Мая Манолова е новото лице във властта. Виждам на тези протести и моя приятел Румен Петров. Виждам и други хора, които искат властта. Затова казвам, че това не е промяната, която искат младите хора, някой консумира тяхната енергия и накрая те ще бъдат отново излъгани и още едно поколение ще изгърми. Тези хора, които искат властта, да ги пита човек за какво им е, като нищо не могат да правят. Явно това е добра среда, в която да живеят.

Това е подмяна, а не промяна. По-скоро аз не разбирам агресията и липсата на неприкосновеност на държавната и частната собственост – кашпи, кофи, всичко това е държавна собственост. С тези барикади се пречи на болни, здрави, стари, пенсионери, майки, деца, затруднява се животът на всички в града, а никой няма право на това. Както и да се погледне, това е парализа на града, в който живеем. Пак казвам, че трябва да се въведе ред. Никой няма право на това. Не само тези в палатките имат права, и аз съм данъкоплатец. 

- Преди време премиерът Борисов бе казал „Питайте за Минеков Вежди Рашидов! Какъв е коментарът Ви на тези думи?

- Аз много добре познавам хората от моята гилдия, все пак съм на 70 г. човек. 10 години съм преподавал и добре познавам цялата сфера и цялата академична част на тази Академия. Познавам и бащата на този човек. Името му не желая да споменавам, по хигиенни съображения. Второ този човек е един сериозен клеветник, когото сега съдя за куп клевети и вреди, които ми е нанесъл.

А колкото до него и неговите съотборници, би било добре медиите да се поровят в техните биографии, защото, ако хора без биографии желаят властта и я вземат, горко на таз държава. Пътят на демокрацията не са беззаконието, анархията, бесилките и ковчезите. А лицето на протестите трябва да бъде не на застаряващи и арогантни хора, а самите млади хора, които да протестират не с агресията си, а с мозъка си, с мисленето си с компютри в ръце, защото това е бъдещето.