В последния ден от предизборната кампания пред БЛИЦ говори лидерът на партия АТАКА и кандидат за кмет Волен Сидеров. Пред медията ни той посочи основните си точки в кампанията и разкри какво го е накарало да подаде оставка като народен представител.

Вижте какво каза Волен Сидеров пред БЛИЦ:

- Г-н Сидеров, защо решихте да се кандидатирате за кмет?
- Хората. Както ме накараха да направя партия АТАКА през 2005 година.

Тогава казваха така: „пишеш хубаво, четем ти статиите, направи партия, за да можем да те следваме“. Сега на тези избори се събраха доста известни имена от спорта, културата, общественици, които ми казаха, че аз съм човека, който може решително да спре гей парадите, които много ни дразнят в София, но не само това.

Да се направи ревизия на бюджета, да видим за какво се харчат пари, кой взима поръчки и кой ги изпълнява. Казаха ми: „само ти си този, който е доказал, че е решителен“.

Това ме стимулира да изляза и да участвам в тази битка. Освен това - да участвам честно, отказвайки се от депутатството.

Напускането е еднопосочно. Няма как да се върна повече, след като съм внесъл заявлението. То е входирано, има входящ номер. В първата сряда на парламентарната сесия ще бъде съобщено, че аз преставам да бъда народен представител.

Сметнах, че така е честно, защото има кандидати като г-н Джамбазки, който е на топло място в Европарламента с 15 хиляди евро месечна заплата. Не годишна, а месечна.

Не знам дали българите могат да си представят колко много пари са 30 хиляди лева на месец. И да ги получаваш само, за да отидеш два пъти в седмицата до Брюксел или Страсбург и гласуваш. Той гласува в подкрепа на Истанбулската конвенция, против която се обяви дори българската църква.

В случая показвам как се играе мъжки и как се прави честно. Напускаш там където си, за да покажеш, че наистина ще се бориш за София. А не само да играеш една пиеска, както прави г-н Джамбазки, след това се прибира и си трупа милионите в сметката.

Това е цинично за човек, който очаква да се направи нещо по-добро за София.

- Кои са основните проблеми в столицата?
- Аз ще започна от един проблем, който за мен е основният, но не защото съм баща на 4-годишно дете, а защото смятам, че ако убиеш бъдещето на младото поколение – убиваш нацията.

Това е наркоразпространението.

С тази тема съм се занимавал години наред. Имах сблъсък с държавната машина по тази тема, защото започнах да разобличавам как в центъра на София спокойно в клекшопове, магазини, край училищата и в техните дворове се продава дрога. Всичко това става със съдействието на корумпирани полицаи.

Не казвам, че всички са такива, но някои закрилят тази дейност. Без тях това няма как да стане. Даже сме правили разследващи материали, в които пласьори разказват как се отчитат по веригат.

Там системата в МВР е пробита. Имам идея да направя истинска общинска полиция, а не като сегашната.

Сега е една пародия. Общинската полиция ще има правомощията да задържа и да арестува, да бъде премазана тази престъпност. Това е нещото, което трови едно поколение.

Като зарибят едно дете в прогимназията или невръстна възраст, това е страшна трагедия за много родители. Знаят го много хора, които са си патили. Там ще ударя безкомпромисно.

Изберат ли ме за кмет, аз гарантирам, че до два-три месеца тази язва ще бъде изчистена. Законово, но истински. Ще си проличи и ще се види огромната система на МВР къде е пробита.

Никой не може да ме убеди, че дилърчетата могат да си продават до училищата, а апашите могат да те обират.

Няма необран известен човек в София. И полицията не може да разтури всичко това, защото са навързани. Като хванеш основните, те ти предават другите и край. Можеш да ги размажеш за месеци, но те си плащат и биват прикривани. На това искам да сложа край.

Това е една моя сериозна амбиция.

Има хиляди родители в София, които могат да се замислят, че в мое лице ще имат един безжалостен инструмент за премахване на тази язва.

- Върху какво друго ще работите, освен борбата с разпространение на наркотици и слагане на край на гей парадите?
- Основното, което също е много важно, е истинската смяна на модела и връщането на огромни пари. Бюджетът в София в момента е 1 милиард и 700 милиона.

700 милиона отиват в касите на олигарси, фирми и компании, които сключват неясно направени договори. Те ще кажат, че всичко е ясно и прозрачно, но ние знаем как се правят конкурси и по този начин 260 милиона отиват за чистота.

Дали е чиста София, нека да кажат хората. Не е чиста.

Отиват в частна фирма или в две фирми. Защо?

Нима не може това да е общинска фирма с много добре платени мениджъри, с много добра система за отговорност и бърза реакция, ако нещо не се прави.

Можеш да смениш шефа, можеш да смениш ръководството. Когато сключиш договор с частна фирма, можеш да заведеш дело и след три години да чакаш съдебно решение. През това време градът ти запада.

500 милиона още се дават за строителни и ремонтни дейности. Добре, да кажем ,че там общината не може а поддържа строителни фирми, които да правят всичко. Може и да наема.

Нека основната дейност да бъде в общински ръце. Тогава имаш погледа, възможност за регулаци и санкции и за търсене на отговорност. Тогава ще се види, че всъщност тези пари май са повече отколкото трябва да се дадат.

На мен са ми се оплаквали бизнесмени, които кандидатстват, че им се искат между 20 и 40% да отчитат на този, който ще им уреди поръчката. Това означава, че от там цената на каквото и да е, се вдига с толкова.

Накрая излиза, че плащаме повече, дори двойно. Оказва се, че за ремонтна дейност не са нужни 500 милиона, а 250, примерно.

А другите 250 милиона?

Ето веднага безплатен транспорт за ученици, инвалиди и пенсионери. Ето веднага пари за безплатни детски градини. Аз го изчислих веднага. 20 милиона на година струва, ако общинските детски градини не взимат такси.

Общината ще поеме този разход, защото е съкратила 200 или 250 милиона, които сега отиват в олигарси и лобисти по веригата.

Ето я системата, която ще променя, ако стана кмет на София. Това е истинска смяна на модела. Тогава ще се види, че за много неща в София има пари и то предостатъчно.

- Как оценявате шансовете и конкуренцията си?
- Мога да отговоря нормално на този въпрос, ако имаше нормална изборна среда. Такава няма. Изборната среда, не само на тези избори, представлява предварително нарисувана картинка, която, уж според социологията се подрежда първи, втори, трети. Има едно състезание с предрешени победители.

Още от лятото започнаха да говорят, че Фандъкова и Манолова са основните фаворити. Защо те да са основните фаворити? Какво предложиха?

Нима хората нямат критика до сегашното управление? Имат, разбира се.

Нима хората са толкова влюбени в Мая Манолова и искат да я направят кмет, защото си изправя косите всеки ден и има поддържана прическа. Не, разбира се.

Тя не е доказала, че може да ръководи нещо. Нито е доказала, че може да бъде последовател в някакви идеи. Още 2007 или 2008 година прокара закон, с който направи частните съдебни изпълнители Господ. Сега те могат да спрат бизнеса и да почернят живота на всеки. Тя го прокара този закон.

Стана омбудсман и започна да говори колко лошо нещо е това. Тя си направи една огромна рекламна кампания като омбудсман, но какъв е ефекта от това? Да са спрели частните съдебни изпълнители да ни тормозят? Не.

Да са доволни майките на деца с уврежедания, където тя се внедри в тези протести и ги обязди? Подобри ли се положението?

Сега чувам и виждам ,че те пак са недоволни и нещата не са решени. Да си правиш реклама не означава, че решаваш истински проблемите.

Говорихме за това кой какви шансове има. Двете фаворитки бяха поставени още в началото на сцената и казаха, че това ще бъдат.

Те са на балотаж, а другите играят ролята на статисти. Това показва, че у нас демокрацията е в опасност. Хората не се произнасят истински върху това, което искат и не се интересуват. За да гласуваш, трябва да бъдеш информиран.

Отрязаха ми достъпа в БНТ и bTV. И Нова тв отказа да ме кани, като изключвам единствената ми покана там в началото на септември. Отказаха да завъртят и клипа ми платено.

Това са най-монополните телевизии. Две от тях са частни, а другата е държавна. И трите телевизии ме отрязаха от тая кампания. Тогава за какви шансове да говорим?

С колегите ми изчислихме и направихме равносметка. Кнадидатът Игнатов, на който не знам защо му викат „вибратора“, има девет пъти повече участия от мен във всички медии. Ангел Джамбазки има седем пъти повече участия в тези медии.

Със седем пъти и девет пъти повече участия, ти си със седем и девет обиколки преди мен.За какви шансове да говорим?

Аз оценявам себе си като последния скаут, който се бие с цяла армия, защото са решили, че той вече не съществува.

Въпреки тези двойни стандарти и цялата тази медийна гавра с човек, който е създал самостоятелна партия, който има зад гърба си книги и статии, предавания, който е говорил по час и половина на плищади, да си направиш такава гавра и да ме отрежеш като с ножица от участие, означава, че някои хора в България са си помислили, че каквото решат – това ще бъде.

Аз съм се борил преди 89-та година да има свобода на словото ,да имаш възможност да си кажеш думата и да си развиеш идеята, защото преди това не можеше.

Аз съм този, който е рискувал свободата си, за да има свобода на слолвото, защото тогава беше малко по-страшно времето. Сега няма да се примиря някакви шефове и шефчета да определят аз дали ще стигам до хората, дали ще говоря или не.

Ще стигна до хората, ще говоря, а те тепърва ще си имат проблеми с мен.

Интервю на Никол ИВАНОВА, БЛИЦ