Вчера бившият вътрешен министър Румен Петков подаде жалба в Софийския районен съд срещу германския разследващ журналист Юрген Рот. В мотивите си Петков посочва, че написаното в книгата на Рот „Новите демони" са поместени неверни квалификации и твърдения за него като вътрешен министър. Дарик потърси реакцията на Рот, който заяви, че в книгата му изобщо не се съдържат твърденията, които Петков квалифицира като обидни и, че тя излиза в България едва в края на октомври. Той коментира и скандалите с подслушванията и ДАНС.
Бившият вътрешен министър Румен Петков подаде жалба срещу вас в Софийски Районен съд за 10 000 лева за неимуществени вреди – вашият коментар?
Коментарът ми е, че министър Петков трябва да е малко по-внимателен и трябва първо да прочете това, което написах. Никога не съм го обиждал, цитирах различни източници, всички до един достоверни. Написах също, че няма доказателства затова, но като се има предвид какъв е имиджът, който има министър Петков в западноевропейското общество, той трябва да е малко по- внимателен в това, което прави.
Той твърди, че написаното от вас, че е разпоредил икономическата полиция в Плевен да не се контролират фирмите на Васил Антонов и, че е в близки контакти с известни мафиотски босове – Красимир и Николай Маринови, и че е забранил да се разследва убийството на Людмил Конов и че е финансиран с приходи от нефтопреработвателния завод „Плама" в Плевен не е вярно – какво бихте отговорили на това?
Първо бих го помолил да прочете това, което съм написал и след това да говори или да се обръща към съда. В книгата си не съм писал такива неща. Така че не разбирам за каква жалба става дума.
Излиза, че според вас има неразбиране или погрешно цитиране на информацията във вашата книга?
Не съм писал такива неща в книгата си. По тази причина нямам причини за притеснения. Книгата ще излезе в края на октомври, тогава г-н Петков може да си я купи и да прочете това, което съм написал. Написал съм различни неща за г-н Петков, разказвам различни слухове, които съм чул, някои са доказани, а някои не. След това може да отиде в съда. Но на първо място трябва да прочете книгата.
Какви действия ще предприемете по повод случващото се?
Казах ви. Чувствам се изключително спокоен. Това, в което той ме обвинява, не е написано в книгата. Защо да предприемам каквито и да е действия. Аз съм в Германия, г-н Петков е в София, но той трябва да информира хората за това, какво реално пише в книгата за него. Не виждам нито едно изречение, в което да съм казал, че той има преки контакти с престъпници или че е оказвал влияние върху различни части от разследвания. Има различни твърдения от високопоставени хора от българските служби за сигурност за г-н Петков, които аз цитирам и това е.
Кои са източниците, които цитирате?
Не мога да говоря за източниците си. Трябва да изчакате кога ще бъде публикувана книгата, така че всеки да може да прочете кои са източниците. В момента не съм луд да кажа кои са източниците ми. Все пак ситуацията е доста комплицирана и трябва да се грижа за източниците си. Но източниците ми са напълно достоверни и известни в България.
Проследихте ли последните събития в България във връзка с ДАНС и скандалите с подслушванията? Какъв е вашият коментар за това, което се случва?
Проблемът е винаги един и същ. Че има две страни в службите и сред политическата прослойка, които предприемат различни действия едни срещу други и това се случва непрекъснато през последните години. Това е проблемът на България, че нямате институция, която да е такава, че на нея да може да се разчита. В този момент в България е възможно абсолютно всичко. Както отрицателни, така и положителни развития. Лично аз съм в по-голяма степен песимист, отколкото оптимист. Защото вярвам, че натискът, който идва от западните посолства и ЕС се нуждае от много време, за да може криминалните и корупционни мрежи да се променят. И се надявам да мога да видя това в следващите 10 години, но не и преди това.
Казахте две страни, които се борят една с друга. Кои са те?
Едната страна е старата комунистическа номенклатура и от друга – част от ДАНС, която се опитва да ги промени. Въпросът е кой е с по-големи шансове да победи. /Дарик