Заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Янев даде нови подробности за схемите на столичните ченгета, опъвали чадър над свирепа наркобанда. Освен това той говори и за това как се осъществява трафикът на дрога в страната.

Ето какво още каза той в интервю за в. "Телеграф":
 
- Старши комисар Янев, кога разбрахте, че в наркогрупата, за която съобщихте официално днес (б.р.вчера) има полицаи и каква е била тяхната роля?
- Разбрахме, че има полицаи в групата преди около година. Установихме, че са служители на МВР с помощта на СРС. Тяхната функция в групата е била логистична.

Имаме данни, че са се познавали от години с участници от групата. Единият полицай е живеел в Нови Искър в близост до едно от лицата, занимаващо се с наркоразпространение. И двамата служители са постъпили на работа в МВР през 2013 г.

- Как са поддържали връзка с членовете на групата?
- Поддържали са връзка с четирима от бандата за разпространение на наркотици с прави телефони, което означава телефон в един човек- телефон в друг и те се използват за връзка само помежду им, за да не могат да бъдат установени номерата и да бъдат приложени СРС-та.

- Какво точно са правили полицаите за бандитите?
- Те са имали отношения с лицата от много време и са им помагали в най-различни варианти. Например са предупреждавали участници от групата за полицейски операции, имало е и случаи, когато са получавали логистична подкрепа от тях.

- Казахте, че има около 40 свидетели срещу групата, те споделяли ли са да са били бити или малтретирани по някакъв начин от членове на бандата или от полицаите?
- Нямаме данни, че полицаите са били или малтретирали някой. Голяма част от свидетелите са знаели, че въпросните участници в ОПГ-то са се ползвали от протекциите на полицаите. Някои от тях дори не са искали да подават жалби.

- Какво е личното ви мнение за тези полицаи-бандити?
- Такива хора използват протекцията на това, че са служители, за да осъществяват престъпна дейност-жалко е, това е в ущърб на министерството и на всички нас. Личното ми мнение е, че подобни служители нямат място в полицията. Тяхната вина все още не е доказана, трябва да се произнесе съда, но все пак е жалко.

В крайна сметка обаче  това е въпрос на личен избор, а някои се пускат по лесния път и искат бързо спечелване на средства. Искам специално да благодаря на колегите от Специализираната прокуратура и от Вътрешна сигурност за съвместната ни операция, с тях работим много добре и ще продължаваме в същия дух.

- Казахте вчера, че шофьори взимат по 5 000 евро, за да карат дрога.  Колко са нивата в този престъпен бизнес?
- Три са нивата най-общо казано. Първото и най-ниско са хора, които имат изградени връзки в чужбина, отиват и договарят малки количества  от 1 до 5 кг. Въпросните количества се пренасят в тайници и се разпространяват в България и то основно в махалите на Варна, Пловдив и София.

Зам.-шеф на ГДБОП разкри с каква мръсна схема тираджии изкарват по 5000 евро на курс за Европа

Второто ниво са хора, които имат изградени контакти в Западна Европа, у нас и в Турция логистицират по-големи количества. Най-често става въпрос от 10 до 50 кг. Вече у нас, стоката се оставя в конретно депо, после по различен начин-чрез транспортни фирми, тръгва към Западна Европа.

Както вече казахме има и транспортни фирми, които регистрират нови дружества, за да са легенда за конретна поръчка. Вече третото и най-високо ниво са групи, които прекарват по 100 до 500 кг хероин от Иран, през Турция и България за Западна Европа.

- На коя граница е най-трудно и най-скъпо да се премине?
- Най-трудната граница е българската. Ние сме членове на Европейския съюз, външна граница сме, охранява се много стриктно. Но веднъж като влезе стоката, по-натам към Европа е много по-лесно.

- Каква е йерархията в групите за трафик на наркотици и те само с транзит ли се занимават или и продават у нас?
- Засичали сме, че групите са от по 6-7 човека средно. Задачите им са разпределени-един намира фирми фирми, които да търсят помещения, друг отговаря за транспорта, трети отговаря за шофьорите, чиста логистика.

От количествата, които минават през България, обаче остава и у нас, наркотикът не пада от въздуха все пак. Често има договорки между сериозните играчи за обмен на наркотици било то на бартерни отношения включително и за прекурсори.

- Как работите с партньорските служби?
- Мога да ви дам пример за общата реализация с английските ни колеги, когато заловихме група за трафик на наркотици и оръжие. В нея участваше и англичанин, издирван с европейска заповед за арест. По повод на хероина пък работим много добре с турските служби.

В началото на годината получихме информация, че конкретни лица се готвят да минат от Турция през България за Европа с пратка от 63 кг хероин.

Подадохме информация на колегите и те задържаха наш камион с шофьор на изход към България. Имаме добра комуникация с турските служби, те откликват винаги особено за наркотици, с тях работим добре.

- Преди няколко месеца ударихте бандата на Ланеца, а преди две седмици на неговия най-голям конкурент Иво Турчина. Това ли бяха основните наркоиграчи?
- Това бяха едни от основните групи, които разпространяваха наркотици, да. Характерното при бандата на Турчина беше, че участниците в нея са млади хора около 20-30 годишни. Нямаха криминално минало.

Структурата на групата беше строго изразена-всеки имаше задачи. Един се занимаваше само с разпространяването на по-големи количества на дилърите-т.нар склададжия. Имаше отговорници, които взимаха от него, а вече те държаха дилъри, които разпространяваха.

- Конкурентът му Радо Ланеца по същия начин ли е действал?
- Те всички действат еднакво. Макар че може би при Ланеца нещата бяха доста по конспиративни. Хората му използваха криптирани интернет приложения, за да си комуникират.

Но искам да ви кажа и друго, вече няма групировки като в миналото. Непрекъснато някой се кара, отделя, създава своя група. Нещата са така раздробени, че за монопол не може да се говори.

- Идват празници-Студентския, Коледа и Нова година. Има ли наркогрупи, които вече са тръгнали към зимните курорти?
- Това е тенденция, която винаги е съществувала и ще съществува. Забелязваме и сега конкретни играчи, задържани през последните 3-4-5 години, които опитват да се дислоцират отново на определи курорти. Но това пък на нас ни дава поводи за работа, дори да не се забелязва сега. 

Интервю на Виктория ПЕНКОВА