Зам.-шефът на Национална полиция Николай Хаджиев разкри подробности около ъндърграунда, свързан с производството и разпространението на наркотици у нас. Ето какво разказа той в интервю пред в. "Телеграф".

- Г-н Хаджиев, в. „Телеграф“ описа как туристи по морето търсят дрога по сергиите със сувенири, а продавачите са в шок. Това се случва за първи път у нас, на какво се дължи според вас?
- Да, вярно е. Фактът, че туристите ходят и питат по сергиите, се дължи на целенасочената и системна работа на МВР в тази посока. На практика опитваме да сведем до минимум разпространението на наркотици. Туристите, в желанието да си набавят дрога, стигат до там, да питат по сергии и всевъзможни места. Знаете, че един от приоритетите на МВР е именно работа и по този вид престъпност.

- Къде в момента се продават най-много наркотици по морето?
- Територията на нашето Черноморие се обслужва от три областни дирекции – Добрич, Варна и Бургас. Характерното за област Добрич е, че се посещава предимно от по-възрастни туристи и разпространението на наркотици там е ниско, има дори и намаление. Основно потребителите са по-младите туристи, които посещават Каварна и Балчик.

Там продават марихуана и амфетамини. Може да се каже, че липсват гастролиращи дилъри, там са местни. За територията обслужвана от ОДМВР-Варна също може да се каже, че има устойчивост на наркоразпространението, предвид целогодишните успешни операции. По-младите туристи ходят на Златни пясъци, като възрастовия диапазон е 18-35 г. Наркотиците и там най-вече са марихуана и екстази. Основният курорт на територията обслужвана от ОДМВР-Бургас е Слънчев бряг, като летовниците са предимно чужденци. Българите са по-малко.

Там търсенето и предлагането е основно на екстази, марихуана, кокаин, метаамфетамин. Те са с най-висок „пазарен дял“. По-ограничено е разпространението в Созопол и Ахтопол заради профила на туристите.

- Откъде са дилърите на Слънчев бряг?
- Има и гастролиращи от вътрешността на страната – Пловдив, Стара Загора, има и от София. От началото на сезона до момента обаче може да се каже, че има спад в разпространението на наркотици. Колегите от местните структури и командированите провеждат периодични операции по тази линия. Има и доста задържани.

- Задържаните какви са?
- Има и спасители, има и викачи от ресторанти и кръчми, както и лица, които са ни известни по линия на наркотиците.

- Как така спасители на плажа продават дрога?
- Има и такива арестувани, да.

- Кога продават дрогата-докато дебнат за удавници или след смяната?
- В извънработно време. Може да се каже, че денем са спасители, нощем пласьори, за съжаление.

- Викачите на каква схема работят?
- Има няколко случая от началото на сезона до сега на задържани викачи. Те променят схемата си, като вече не държат наркотиците в тях. Продават през човек, за да, ако ги хванем, да не бъдат задържани. Крият наркотиците на определени места – в храсти, в метални приспособления около алеите, различно е. Мога да ви споделя, че сред задържаните викачи има и цветнокожи, които са част от атракциите на определени заведения.

- Колко са арестуваните спасители?
- От началото на активния сезон до сега са двама.

- Излиза, че най-голям проблем за МВР по линия наркотици на морето е в Слънчев бряг?
- Да, защото там има най-голямо струпване на туристи-чужденци и българи, но в никакъв случай не може да се каже, че курорта е меката на наркотиците.

- Казахте, че тревата и екстазито са най-търсени. Как се пакетират, колко струват?
- Основно тревата се слага в т.нар. спейс бег (малки найлонови пликчета). Има и случаи на задържани дилъри, които я опаковат в готварско фолио. Цената е около 20 лв. за грам в зависимост от качеството. За амфетамините опаковката също е между 15-20 лв.

Установихме, че някои от задържаните пласьори крият дози в пластмасови кутийки от лекарства. Екстазито по същия начин е в спейс бег. Прави впечатление от задържаните количества, че има хапчета с розов, син, жълт цвят, с триъгълна, правоъгълна, кръгла форма. Някои са с различни щампи, но се акцентира по-скоро на цвета и формата. Засичали сме и шестоъгълни хапчета.

- Кокаинът как се пакетира?
- Той е традиционно в хартиена опаковка. Цената е 120-140 лв. за доза. Обикновено казват, че е грам, но никога не е, количеството е 0,8-0,9, винаги е под един грам. Това важи и за амфетамина, и тревата, и кокаина. На практика от десетина човека, дилърите изкарват от тези спестени грамажи по още една доза.

- Кои са групите, които движат наркотиците по морето?
- Вече няма такава организираност и йерархия в наркоразпространението. Основно са групи от по няколко човека, като всеки си има определена задача. Един намира наркотика, друг го разфасова, трети го пласира, или в повечето случаи се предоставя определено количество на дилъра, а той си го разпределя и после само отчита парите. Това показва практиката към момента, че няма изявени лидери и наркогрупировки.

- Освен наркотиците, какви престъпления стават най-много в момента по морето?
- По отделните видове – грабежи, кражби, противозаконно отнемане на коли, от началото на сезона до момента се забелязва спад 15-20% на общорегистрираната престъпност спрямо предишния сезон. Прави впечатление, че например централния плаж на Слънчев бряг е осветен, има видеонаблюдение навсякъде и престъпленията са сведени до минимум. Джебчийските набези се правят основно по градския транспорт и по алеите, но не са много.

- Може ли да се каже, че при този отлив на българи от родното море и големите бандити са заминали в чужбина да вършеят?
- Има го и това като характеристика. Но най-голям ефект дават полицейското присъствие, командированите служители, включително и от други държави, регулярните операции. Обезпечаването с патрули и жандармерия също винаги води до намаляване на престъпността и така сезонът е по-спокоен за туристите.

- Има ли чужденци, които идват у нас за лятото, за да ни обират или да извършват други престъпления? Питам ви, защото други години идваха румънци, сърби, които правеха измами.
- Има оперативни данни за румънци, които правят опити за скиминги на банкомати в района на Добрич и Варна. Към момента обаче няма задържани. Искам да предупредя хората да са бдителни и да си крият пин кода. Ако забележат още нещо нередно, да подават сигнали на тел. 112, за да реагираме бързо. Във всички районни управления по Черноморието има образци на документи, преведени на английски, немски, руски, за да е сведена до минимум езиковата бариера, което улеснява контакта им с полицията.


Николай Хаджиев е на 27 януари 1981 г. в Пловдив

Завършил е „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред” бакалавърска степен в Академията на МВР, а след това и магистратура в специалността „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред”

Постъпва на работа в МВР през 2005 г.

Бил е оперативен работник, дознател, шеф на отдел „Наркотици” в СДВР, началник на Криминална полиция в Столичната дирекция на вътрешните работи.

От 2016 г. до юни 2019 г. е директор на ОДМВР Благоевград.

На 17 юни тази година е назначен за зам.директор на ГДНП.


Интервю на Виктория ПЕНКОВА, в-к "Телеграф"