БЛИЦ потърси за интервю кмета на община Марица Димитър Иванов. Поводът е подновените протести във Войводиново. Хората отново излязоха в две поредни вечери да изразят недоволството си, защото не са съборени къщите на ромите. Припомняме, че там напрежението ескалира, след като двама цигани пребиха зверски военния Валентин Димов. Защо къщите в обезлюдената вече махала не са бутнати, отговаря в интервюто Димитър Иванов.
 
- Г-н Иванов, протестите заради пребития от двамата цигани военнослужещ бяха секнали. Две поредни вечери обаче отново хората излязоха да изразят недоволството си. Защо? Какво се случва, нали обещахте да съборите ромските къщи?
- Тези протести - снощи и онази вечер, бяха планувани още когато протестите бяха прекъснати. Хората искат да се ускори събарянето на всички постройки, които се намират на общинския терен във Войводиново, който е за земеделски нужди.
 
- Вие издадохте заповед за събарянето на тези къщи. Не изтече ли срокът за обжалване, за да предприемете действия?
- Все още срокът не е изтекъл. Той е до 31 януари. Но към настоящия момент за всичките 17 постройки в съда са подадени жалби против моята заповед, въпреки, че всички къщи са незаконни. Когато обаче има такъв спор, трябва съдът да се произнесе, така е по закон.
 


 
- Имате ли идея тези в по-голямата си част неуки и бедни роми как са пуснали тези жалби и как ще плащат за делата?
- Не знам точно, жалбите са пуснати чрез адвокати пълномощници.
 
- Колко паянтови постройки в махалата бяха съборени веднага, след като гръмна скандалът?
- Аз издадох заповед и бяха съборени 15 паянтови постройки, опасни за живеене, опасни и за околните. Не знам кога съдът ще се произнесе за останалите 17 къщи. Знаете, че едно дело, в зависимост от сложността, може да продължи дълго време.
 
- Ако съдът се произнесе в полза на вашата заповед и няма нови обжалвания, вие готов ли сте веднага да наредите събаряне?
- Да, веднага, ако няма обжалване във ВАС, ще пристъпим към събаряне и освобождаване на терена.

Кметът на Община Марица ексклузивно пред БЛИЦ TV: Утре започва събарянето на циганските къщи!
 
- Снощи вие бяхте ли във Войводиново на протеста, разговаряхте ли с хората?
- Да, успокоих ги, обясних им, че незабавното събаряне е невъзможно. Помолих ги за разбиране, помолих ги временно да прекратят протестите, днес ще решат дали да излизат отново или не. Предложих им да си излъчат комитет, да заповядат при мен в общината, да им предоставя всички документи, с които разполага община Марица и да им отговаря на всички въпроси.
 
- Вие като човек и като кмет заставате ли зад болшинството от хората, които искат да бъде съборена махалата и нито един ром да не живее в селото?
- Като кмет аз изпълнявам служебните си задължения и каквото е разпореждането на съда, ще го изпълня. Като човек напълно разбирам хората.
 

 
- Колко души са живеели в махалата във Войводиново?
- По неофициални данни около 200, а реално регистрираните на този адрес там, и това се е случило преди 15-20 години. Махалата възниква по времето на бившия кмет Йордан Дачев.
 
- Какво се случва с нерегламентираното присъединяване на ток в махалата. Много къщи се бяха навързали към така нареченото частно енерго?
- Доколкото знам, ЕВН още не е завела дело за това.
 
- Как е раненият военен Валентин Димов, срещнахте ли се с него?
- Не, предадохме си поздрави чрез кмета на Войводиново. Възстановява се, все още не желае да има много контакти, към настоящия момент се опитва да се среща с по-малко хора. Възстановява се момчето, все още има отоци, но е добре за сега.
 
Интервю на Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ