Преди дни стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев ще направи обръщение към нацията, което ще бъде излъчено от Българската национална телевизия (БНТ). Сега стана ясно, че това ще се случи тази вечер. По неофициална информация ще е от 20:30 часа.

Гешев ще се възползва от правото, което му дава чл. 52 от Закона за радио и телевизия. Той гласи, че право на обръщение по БНТ и Българското национално радио (БНР) имат президентът, председателят на парламента, премиерът, председателят на Конституционния съд  и тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС. 

През последните няколко седмици главният прокурор даде два брифинга, в които коментира атентата срещу него от 1 май, както и искането предсрочно да бъде освободен от поста.

Висшия съдебен съвет (ВСС) започна вчера по същество да гледа предложенията за освобождаването му – едното беше оттеглено. Обсъжданията и изслушванията продължиха почти до полунощ, но до решение така и не се стигна. Заседанието ще продължи на 12 юни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук