Първият от очакваните два военни кораба на НАТО вече акостира на Морска гара, видя репортер на Петел. Това е испанският „Алмиранте Хуан де Борбон” (ESPS Almirante Juan de Borbón) с командир капитан II ранг Хесус Пеня, съобщава „Петел”.
Скоро ще пристигне и „Сейнт Джонс” (HMCS ST. JOHN'S) с командир капитан II ранг Шелдън Джилс от състава на Кралските Канадски ВМС.
 

Както е известно, двата кораба ще бъдат на рутинно неофициално посещение в морската столица и ще останат тук до 13 февруари, съобщиха от ВМС за Moreto.net. Водните плавателни съдове са от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2), като командир на групата кораби е капитан I ранг Рубен Родригез Пеня.
 
На 13 февруари 2017 година ще се проведе съвместно учение PASSEX с участието на канадската фрегата "Сейнт Джонс”, испанската фрегата „Алмиранте Хуан де Борбон”, румънската фрегата REGELE FERDINAND, корвета "Решителни” от българските ВМС с командир капитан IIІ ранг Трифон Метишев, вертолет „Пантер” от Морската вертолетна авиобаза „Чайка” и група от Морския специален разузнавателен отряд.
 
По време на учението ще бъдат отработени елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана, учение по отразяване на асиметрични атаки на надводен противник, противоподводно учение, трансфер на товари от хеликоптер по вертикален способ.
 
Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.