Зелето свършва преди да е стигнало щандовете. Търсенето на къдравия и крехък зеленчук е на път да се превърне в истинска истерия. Наред със зелето изчезват бързо и бидоните с канела, които служат за преточване на свещената за българина зимнина, пише Монитор бг.

Това установи проверка на “Телеграф“ на пазарите, търговски вериги и малки зарзаватчийници в столицата. Търсене има и на готови туршии, но тази година по-голяма част от хората предпочитат да си направят сами зимнината.

Затова бидони, пластмасови буркани, духалки за соления сок свършват почти едновременно със зеленчука.

Не мога да смогна с доставките, току-що ми докараха заявеното количество, а останаха само няколко зелки, разказа Йорданов, управител на бутиков зеленчуков магазин, близо до бул. „Гоце Делчев“. Всеки ден имам клиенти, които си поръчват чували от по 40-50 кг, допълни той.

Търсенето на зелето наистина е на път да се превърне в истерия, защото хората са чули, че млечнокиселите бактерии при ферментацията засилват имунитета и помагат срещу COVID-19, обясни управителят.

Той продава само българско зеле сорт Балкан от 1 лв. за кг, 90 ст. в чувал. Снабдява се от борсата в кв.„Дружба“ в София.

Голяма българска търговска верига в същия район пък в четвъртък се наложи два пъти да зарежда със зеле. Но свършило ли е вече?, искрено учудена попита една от жените на касите около 10 ч. преди обяд.

Сутринта беше заредено, допълни тя. Може би, защото и миналата седмица имахме промоция и се предлагаше за 39 ст. на кг, допусна касиерката. Колегата й, който отговаря за рафтовете с плодове и зеленчуци обясни, че следобед се очаква нова доставка, предвид голямото търсене.

Българинът проявява абсолютен рефлекс за оцеляване. Шапка свалям на цялата нация за това, коментира ситуацията със зелето Красимир Кумчев, който е от най-големите производители на зеленчуци в страната.

В момента зелето не е скъпо и хората, които са на ръба на оцеляването, си правят сметка, че с по-малко пари ще могат да си направят зимнина, която ще ги храни. От друга страна, най-доброто е, че за да се съхранят и защитят от болестта се връщат към традициите в храните, благодарение на които сме оцелели векове, допълни той.

Той обясни, че всеки ден изкарват по около 20 тона зеле на пазара. Наистина тази година има повишено търсене на зелето, може би с около 20-25% в сравнение с предишни периоди.

Той допълни, че зарежда почти всички търговски вериги. Зеле има, ние освен нашето производство изкупуваме зеле на 30 ст. за кг на малки зеленчукопроизводители от района и го продаваме на веригите.

Така ги спасяваме от излишни разправии с доставки, транспорт и количества, те пък спазват нашите изисквания за качество на производство, обясни земеделецът.

Кумчев продава съответно къдравия зеленчук на веригите за 40 ст. за кг, като в тази цена са включени транспортни и други разходи, както и малка печалба.

Той допълни, че засега зеле на българските ниви има и се очаква да се покрие търсенето до края на ноември, когато всъщност приключва и сезона му.

Навсякъде по пазарите, малките магазини и търговските вериги в момента зелето е само българско. Най-търсени и малко по-скъпи са сортовете Кьосе и Балкан, които могат да стигнат до 1 лв. за кг, а на едро в чувал по 90 ст. килото.

Същите са цените и на смятания за най-евтин Женски пазар, където зеле Кьосе върви по 80 ст. за кг. То е по-скъпо, защото е крехко и къдраво, най-подходящо за туршия, обясни Красимир Кумчев, според когото Кьосе върви по 50 -60 ст. за кг на едро.

Това потвърдиха и самите производители. Хората само това търсят и няма да погледнат друг тип зеле. Твърдото холандско въобще не става за кисело, то издържа години без да мръдне, каза и Красимир Кумчев.

На Женския пазар и на пазара „Иван Вазов“ в съседство със зеленчуците се продават и бидоните, в различни обеми, с канели и без канели.

Съдовете свършват почти едновременно с търсения за туршия зарзават. В железарски магазин в кв. „Стрелбище“ пък обясниха, че са им останали само няколко бидона, но има хора, които си купуват кофи с капак за целта, защото са по пет-шест лева и са по-лесни за обслужване.

Да, има бум на всичко с правенето на домашни сурови туршии тази година, потвърди жената, която продава. Цените на бидоните варират от 20 до 40 лв. като на Женския пазар по правило са най-евтини, а на „Иван Вазов“ товарят цената с около 10-20 процента отгоре, предвид по-заможните обитатели на района.

След зелето най-търсените изненадващо са моркови, хрян, червено цвекло, пащърнак, броколи. Пащърнакът се търси много за детски пюрета, телешко варено, хрянът освен за туршии също и като настъргана с лимон и олио подправка, която е ефикасна и срещу грипове и КОВИД 19. Хората масово търсят и моркови, но бързо свършиха, обясни Стоян, биопроизводител.

Преглед на пазарите установи, че тези зеленчуци и кореноплодни са основно български. Цените на моркови, карфиол и пащърнак са малко по-ниски от миналата година. Те са основно от Сандански и Пловдив.

Морковите са между 99 ст. в „Стрелбище“ и 1,20 лв. на Женски пазар, хрянът е около 1 лв., червеното цвекло по 1,60 лв. Освен сурови зеленчуци се търси и готова туршия. Очаква се като застуди, цените да се покачат, което е нормално всяка година. В момента все още има розов български домат от типа Ръгби, червен гръцки, български пипер, вносен червен гръцки.

Най-много търсят биоморкови

В момента най-търсеният кореноплод е биоморковът, но няма, разказа пред „Телеграф“ Стоян Симеонов, производител на биозеленчуци в района на столицата, който има един от първите щандове на пазара пред МЗХГ в сряда.

Всички кореноплоди, които отглежда, са на цена от 4,20 лв. за килограм. Просто, защото грижите по тях са еднакви, обясни биоградинарят. Той предлага огромни глави червено цвекло, целина с глава и листа, праз за 3,20 лв. Биозелето за туршия продава на 2,20 лв. за кг, а единично 2,50 лв. за кг.